Fesztiválhétvége előtt állunk: Budapesten (és környékén) minden napra jut egy. Csütörtökön irodalmi és zenei, pénteken utcafesztivált, szombaton gasztro-, vasárnap pedig nyugalmas, napfényben úszó fesztivált rendeznek.

Csütörtök
Kilencedik alkalommal hozzák össze a kortárs magyar irodalom nagyjait és mutatják be a könyveken túli világot a Margó Irodalmi Fesztiválon. Koncertek, felolvasások, dedikálások, szerzői estek lesznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Ebben az évben nagyobb és programokban gazdagabb Kolorádó Fesztivált szerveznek Nagykovácsiban június 7-től. Az esemény kiegészül építő sátortáborral, plusz egy nappal, több helyszínnel, profibb kempinggel és gördülékeny közlekedéssel.

Spanyol beszélgetésfoszlányok, vendégekkel összeölelkező perui tulajdonosok, citromos lében pácolt hal, tökös fánk és lila kukoricából készült frissítő – egy teljes étteremnyi latin virtussal és egzotikus konyhával bővült a Rádayutca amúgy is multikulturális közege. Az Inka Grill Bisztró tulajdonos házaspárja, Milagros és Carlos több mint 20 éve élnek Budapesten, és most látták elérkezettnek az időt, hogy megnyissák a város első perui éttermét.

Az előző évekhez hasonlóan idén is minden generációból a műfaj legjava – az Európa Kiadó, Szeder, a The Qualitons, valamint a Jónás Vera Experiment – érkezik a Müpába a Hey, June! fesztivál keretében.

Tizenegy éve rendezi a Müpa a világhírűvé vált fesztiválját, a Budapesti Wagner-napokat. A Fischer Ádám művészeti vezető és karmester nevével fémjelzett eseménysorozat, melynek kedvéért évről-évre Magyarországra jönnek a Wagner-rajongók, június 8. és 21. között lesz.Péntek
A város legendássá vált házibulijának szabadtéri és nyilvános kiadása, ami egyáltalán nem utal kisebb volumenű bulira, csak egy koncentráltabb fellépő brigádra. Klasszik 'urimuris' házibuli hangulat, jó zenék és sok tánc várható pénteken a PONTOON-ban.

A Dob utcai Méterbár már a múlté, ahol nemrégiben még sörcsapok gyöngyöztek és shotos poharak koppantak a pulthoz, ott most főzőkolbászokból fröccsen a zsír, oldalasok maradék csontja koppan. A MaceszBistróból lehet ismerős Tasnádi Ákos séf, aki most a szofisztikált magyar-zsidó konyha mellett valami egészen mást is visz. Cupákosat, zsírosat, paprikásat, pörcöset és háziasat. Ülve, vagy pult mellett állva, kenyérrel, vagy savanyúval, netán mindkettővel. Ezt hívják újhullámos hentesüzletnek?

A hivatalos nyitás előtt jártunk náluk.

A II.

Kerületi Önkormányzat
az ingyenes fesztiválját június 9-10-én tartja a Millenárison. Pénteken RadicsGigi, majd a Tátrai Band ad koncertet Charlie-val, szombaton Kovácsovics Fruzsina, az Alma zenekar és a Talamba ütőegyüttes lép fel.

Szombaton egész nap gyermekprogramok jönnek: kirakodóvásár, légvárak, bábszínház, kézműves játszóház.

Kézművesek és iparművészek vására, valamint rendőrségi KRESZ-pálya és kisvasút is várja a kerületi családokat.

A kulturális fesztiválra idén is kitelepül a KSHKönyvtár, az érdeklődők akár már a helyszínen is kölcsönözhetnek gyerekkönyveket, regényeket. (x)

Idén már három napon át tart a Judafest Utcafesztivál, amely ebben az évben is a Kazinczyutca és környékének ritkán látott arcát mutatja meg. A fesztivál idei díszvendége Európa lesz.A Gyár-Kert a csepeli civilek alkotta H.É.V. (Helyi Érték Védők) csoport, valamint a köztéri és helyszínspecifikus művészeteket promótáló PLACCCFesztivál összefogásából született kulturális-közösségi programsorozat.
A rendezvény keretében változatos programok és események várják a helyieket és a kerületen kívülieket Csepel-szerte.Június 9-én visszatér az ország legnagyobb color fesztiválja. Ez az az esemény, melyen színes porfelhő borítja be a több ezer résztvevőt. A bulin természetesen koncertek is lesznek, fellép többek között a Groovehouse, Metzker Viktória és aHősök.

Máris itt a következő havi Necc Party: a kilencvenes és kétezres évek leggyalázatosabb, egyben legforróbb dalai érkeznek, sajátos hangulatban tálalva.

Backstreet Boys és Hip Hop Boyz, Spice Girls és Girls Aloud, Bon-Bon és Bon Jovi, Sum 41 és Eiffel 65.Szombat
Június 10-11-én italokkal, gasztronómiával, kézműves kiállítással és vendégborászokkal várják látogatóikat az etyeki Újhegy pincészetei, plusz kézműves házai. Lesznek sajtok, sonkák, sütemények, a kulturális élményről DreschMihályifj. Csoóri Sándorral, BereczIstván és a BaHorKaTársulat gondoskodik.

Szokatlan programra készülnek június 10-én, szombat délelőtt a Magyar Nemzeti Galériában. A Zöld/Benn pop-up piknik résztvevői ezen a szombaton birtokba vehetik a várkupola alatt található teret és olyan teraszok is megnyílnak előttük, melyek a „hagyományos” nyitvatartás során nem látogathatóak. A piknik résztvevői olyan terekben jógázhatnak, falatozhatnak és kávézhatnak, ahol korábban még senki sem tette ezt.

A Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón hazánkban még sosem látott buborékos választékkal találkozhatsz. Több mint 30 magyar és 40-nél is több nemzetközi pincészet több mint 150 pezsgője, gyöngyöző- és habzóbora vár június 10-én, a CorinthiaHotelBudapest termeiben.

Szakmai programokon, tárlatvezetéseken, sétákon keresztül ismerheted meg a műtárgyak rejtélyes és izgalmas világát a Műtárgyak Éjszakáján. Az értékbecslést végző helyszínekre bárki elhozhatja örökölt vagy régóta dédelgetett kincseit, értékeit, hogy szakértőktől kapjon választ kérdéseire.Ezer táncos láb, a világ egyik topzenekara és FischerIván várnak mindenkit június 10-én este 6 órakor a Hősökterén, ahol idén – egyéb meglepetések mellett – a Leonard Bernstein
West Side Storyjából készült Szimfonikus táncokat játssza a Fesztiválzenekar ingyenes TérTáncKoncertjén.A szombati Stil Vor Talent Festivalra több neves DJ-t várnak, például Oliver Koletzkit. A német világsztár DJ/producer elhozza a legfrissebb elektronikus zenei hangzásvilágot a műfaj fővárosából, Berlinből.
Vasárnap

Lankás lejtők, eldugott kis ösvények, csupa-csupa zöld és madárcsicsergés jellemezte többnyire utunkat, amikor úgy döntöttünk, bejárjuk Budát, és betérünk egy-egy patinás étterembe, hogy csendben és nyugalomban, a nagyváros zajától elvonulva együnk egy jót.A tavaly megismert új helyszínen, a Városliget szomszédságában található Dürer Rendezvényházban várja idén is látogatóit a testi-lelki-szellemi egészség hazai rendezvénye, a 14.
Napfényes Fesztivál.

Végre indul a nyári szezon a WAMP-on, júniusban pedig kétszer is találkozhatnak az érdeklődők kedvenc tervezőikkel.

Június 11-én és 18-án is várnak mindenkit az Erzsébettéren, ahol igazi strand hangulatban élvezheted a napütést akár a medence partján lábat lógatva vagy a füvön barátokkal piknikezve.