A Dob utcai Méter bár már a múlté, ahol nemrégiben még sörcsapok gyöngyöztek és shotos poharak koppantak a pulthoz, ott most főzőkolbászokból fröccsen a zsír, oldalasok maradék csontja koppan. A Macesz Bistróból lehet ismerős Tasnádi Ákos séf, aki most a szofisztikált magyar-zsidó konyha mellett valami egészen mást is visz. Cupákosat, zsírosat, paprikásat, pörcöset és háziasat. Ülve, vagy pult mellett állva, kenyérrel, vagy savanyúval, netán mindkettővel. Ezt hívják újhullámos hentesüzletnek? A hivatalos nyitás előtt jártunk náluk.

A fiatal generáció már nem nagyon emlékezhet azokra az igazi henteses történetekre, mikor a nagypapával kedden, egész korán kellett megérkezni a fehér csempés húscentrumba, hogy a legszebb hurkák, kolbászok jussanak. Arra, hogy sok könyöklőpult rendre billegett, hogy a mustárt nem féltették, és ipari mennyiségben nyomták a finomságok mellé, hogy a műanyag villa sokszor feladta a harcot, és hogy sok helyen simán bekérhettük magunkat egy csaphoz, hogy lemossuk a kezünket, nem ritkán ruhánkat is. Ma már nagyon kevés ilyen eredeti hentesüzlet maradt, a mustárt kispórolják, EU rendeletek miatt szó sem lehet róla, hogy kezet mossunk, és gyakran már a kolbászok sem az igaziak.

Tasnádi Ákos mindig szerette az előbb leírt hangulatot, és örömmel fedezte fel a régi piacokat és üzleteket. Így a Cupákos ötlete egyáltalán nem volt újkeletű, de most állt minden úgy össze, hogy megvalósulhasson. A koncepció szerint jó áron szeretnének klasszikus magyar húsételeket adni, kicsit újabb köntösben, vagy nemzetközi csavarral, új konyhatechnológiákkal felturbózottakkal együtt. Elkélt már erre a környékre egy hasonló hely, ami a retrót vegyíti a forradalmival.

A Cupákos belső tere a fehér-piros színekre és a faanyagra épít. Jópofa a látványkonyha fölé magasodó, savanyúságokkal kirakott "üvegraktár" és a szervizre kitalált fém pult is. Digitális kijelzőkön látjuk a számot, mikor elkészül a rendelésünk, illetve egy mikrofonba is bemondják azt, hogy – ha esetleg nem figyelünk – nehogy kihűljön az étel. Jó időben a teraszon is fogyaszthatjuk már a kezdő étlap tételeit.

Az előételek közül mi a csirkemájkrémes pirítóst (990 forint) próbáltuk, mely a hagyományos ízvilágot hozta, csak nagyon lágy és krémes textúrával, viszont annyit tekertek rajta, hogy kakukkfüves-gyömbéres alma jár a tetejére, amitől egy modern étellé lényegül. A töpörtyű és a sonka-kolbász tál is az előételek között figyel. Haladván a fehérjelistán, háromféle kolbász jön szembe: a sertés klasszikus magyaros (1890 forint), a marha az észak-afrikai konyhákból ismert merguez (1990 forint), míg a csirke bajoros (1990 forint) vonalon mozog. Ezután oldalasok sorakoznak fel. A marhaváltozatot (2200 forint) kóstoltuk, mely a hosszú sous vide miatt szuperomlós és szinte a villa érintésére leugrik a csontról. Csülökért (1690 forint) is mehetünk hozzájuk, de zúzapörköltet (1290 forint) is találunk az étlapon. A köreteket mi választhatjuk ízlésünk szerint, így a császárzsemlétől indulva egyenesen a zöldborsófőzelékig, vagy a kolbászos paprikás krumpliig elég széles a választék. A ketchup saját és az Erős Pityu névre hallgató csípős paprikakrém is egyedi receptúra szerint készül.

Ha még nem lenne elég a húsokból, akkor desszertként kóstoljuk meg azt a disznóságot, amit kaján vigyorral nyugtáznak, ha valaki megrendelni: a ház malaccsászármorzsája ugyanis nem lekvárt és porcukrot kap, hanem csokoládéval és malacpopcornnal érkezik, utóbbi természetesen a pörcöt jelenti. Anno a MészárSteak Kitchenben már kóstoltunk egy hasonló ízekre építő édességet, és örömmel láttuk a menün ezt is. Mint ahogy az egész Cupákost. Kellett már egy ilyen típusú faloda a Király-Dob-Wesselényi tengelyre.