Kisétáltunk a Kálvin térre, és a lábunk elé néztünk – hétfőn avatták ugyanis a reformáció félévezredes múltja előtt tisztelgő köztéri installációt. Ha a Kálvinon át vezet utunk, esélyes, hogy 95 térkő-smsből álló public art alkotásba botlunk. Októberig nézzünk figyelmesen a lábunk elé!

Ötszáz éve indult útjára a reformáció, azzal, hogy Luther Márton kitűzte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételes vitaindító dokumentumát. A vallási és kulturális paradigmaváltásban számos gondolkodó, író és prédikátor követte, mint forgalmas közterünk névadója, Kálvin János is. Polgárdi Ákos és Szabó Levente grafikusok hétfőn hivatalosan is átadott Kálvin tériReform500 installációja a fél évezredes hitújításnak és kultúránkra gyakorolt hatásának állít emléket.

A művészek Luther 95 tézisére utalva éppen ennyi díszkövet szórtak szét a téren, kicserélve a térköveket. Az új járólapokba egy-egy nagy reformátor (Luther, Kálvin, Melanchthon...) idézeteit és egy-egy magyar irodalmár kapcsolódó gondolatait vésték – rámutatva, milyen mély benyomást tett a vallás forradalma irodalmunkra és nyelvünkre egyaránt. Az alkotók szándéka szerint a két tömör, sms-rövidségű szöveg egyszerre igyekszik egy kicsit megvilágítani a reformáció egyetemes és magyar, illetve szakrális és világi összefüggéseit a Kálvinon átsietőknek.

A helyszínen sétálgatva októberig olvasgathatjuk a reformációval kapcsolatos bölcsességeket, ugyanis az év végén minden lapot örökbe fogad valamelyik önként jelentkező vidéki település, a Kálvin pedig visszanyeri eredeti arcát. Addig is, álljon itt az egyik fontos szemelvény páros a csaknem száz közül, a 69-es: "Nincs nagyobb ellenségünk önmagunknál." – Marthin Luther "Luther kérdése az volt: találok-e egy irgalmas Istent. Az én kérdésem: találok-e egy irgalmas embert." – Eszterházy Péter Amennyiben szemezgetni szeretnénk a magvas reformer üzenetekből, segítségünkre lehet a projekt virtuális kőtérképe.