Belecsapva a közepébe: a BIGinning egy olyan hely, ahova az ember ugyanúgy elhozhatja a családot ünnepelni ballagás után, az üzleti partnerét egy ebéd melletti megbeszélésre vagy a párját egy klassz vacsorára. A halászlé, a túrós csusza és a napközis piskóta mellett ott van a kínálatban a lazac, a steak vagy a homár is, és szintén megfér egymás mellett a fine dining technológiája, szépérzéke és a lazább hozzáállás és a méretes adagok. Ajánlást kérni ér, a fogásokon módosítani szintén, és a felszolgálók azon sem sértődnek meg, ha szóba elegyedünk velük.

Arról, hogy honnan is indult az a bizonyos BIGinning történet, Magyar Zoltánnal beszélgettünk, egy kellemes ebéd mellett. Zoli neve ismerős lehet a nemrég bemutatott Evidens Bistróból vagy a vendéglátó szakmából, ahol már-már veteránnak számít. Az Evidens és BIGinning sok közös vonást hordoz, de utóbbi sokkal inkább szól a városlakóknak, mint a turistáknak, ami a kínálatban és a hangulatban is érződik. Zoli elmesélte azt is, hogy a BIGinning megnyitása egy vendégigényre adott reakció volt, ugyanis ahogy a képlet mutatta, a budaiak hiányolták a klassz vendéglőket a Duna nyugati partjáról. A segélykiáltás megfelelő fülekre talált, a budaiaknak másfél éve plusz egy okuk van arra, hogy ne Pestre menjenek át vacsorázni, a pestieknek pedig arra, hogy felkapaszkodjanak a hegyre.

Ami a mi látogatásunkat illeti, nagy nyüzsgés közepette ültünk le a zöld növényfal előtti asztalhoz, hogy aztán elmerüljünk a május elején debütáló új, nyári étlapban. Ez szeptemberig marad, és annyit érdemes tudni róla, hogy hiába tartalmaz több oldalon keresztül gulyáslevestől bárányborán át vörös tonhalig mindenféle ételvariációt, ez csupán a kínálat egy része.

Ilyenkor, tavasszal felkerülnek az asztalnál készülő ételek is menüre, melyeket a teraszon, egy mobil tűzhelyen sütnek meg. Egy másik dolog, amire érdemes figyelni, hogy néhány fogás mellett egy kis zöld piktogram tűnik fel, jelezve, hogy az az étel smokerben készül.

Kíváncsiak voltunk, mit tud a Big Green Egg smoker, ezért főételként ebben füstölődött szabadtartású lazacot kértünk céklás joghurtos salátával (4950 Ft). Enyhén fűszerezett, könnyed, tavaszias fogás volt, de persze a klasszikusokat sem akartuk megkerülni: szegedi passzírozott halászlét (2300 Ft), libamáj tatárkrémet és snidlinges juhsajtkrémet (3950 Ft) is kóstoltunk. De választhattunk volna a heti menüből is (hétköznap 12:00-15:00-ig), kisiskolás emlékeket előcsalva épp bácskai rizses húst kovászos uborkával vagy tökfőzeléket fasírttal. A BIGinningben különleges menüsorokra is bejelentkezhetünk, olyan tematikákban, mint paella, homár, disznótor és Szindbád. Akárhogy is, arra figyeljünk, hogy a desszertnek mindig maradjon hely, nehogy lemaradjunk olyan extrémebb falatokról, mint a fehér csokis tarhonyás mousse (1500 Ft). Ebben bizony igazi tarhonya van, és nagyon jól áll neki.Az ételek mellé jól csúszik egy limonádé vagy akár egy smoothie, de ha a hely háziasszonyát, Magyar Andreát kérdezzük, biztosan ajánl egy jóféle pálinkát vagy bort is. A BIGinning nevét érdemes tehát megjegyezni – és nem feltétlen csak budai berkekben –, ha van igényünk a kiszámíthatóan jó gasztronómiai élményekre. A Széll Kálmán térről percek alatt el lehet jutni az étterembe, esténként és hétvégente viszont ne felejtsünk el asztalt foglalni.