Nem food truck, nem organikus, és minden bizonnyal nem kanapéban simogatott csirkékkel dolgoznak, de annyira kevés a klasszikus grillcsirkés hely a városban, (ami nem hipermarketes például) hogy muszáj volt végre ránéznünk a Blaha Lujza tér – Márkus Emília utca sarkán álló egységre. Nem voltak óriási elvárásaink, a mindent a helyén kell kezelni elven indultunk el, és nem is csalódtunk. Nem száraz, a bőre ropog, kellőképpen sós és korrekt a csirkéjük.

Amíg a '80-as években csirkelázban égett az ország és Budapest, minden sarkon volt egy grillcsirkés, rántott csirkés szendvicses és még saját gyorsétteremláncot is

megénekeltek, addig a nagy reformok következtében a grillcsirke eltűnt. Vagy inkább átalakult, mert az utcai árusok helyett a gurmébb vonal képviselteti magát, például a Hildában, ahol szabadtartású, GMO-mentes búzán nevelkedett csirkéket ehetünk, vagy a Bestiában, ahol a rotisserie-ben sülnek ropogósra a cajun fűszerezésűek. És további bisztrókban, ahol fejlett konyhatechnológiák segítségével grillezik a Bresse-i bébicsirkéket. De mi van akkor, ha flancolás nélkül másra sem vágyunk, mint a jó öreg otthon lebontós, salátába dobálós, vagy tv előtt felfalós egész grillcsirkére?

Ilyen esetekben jöhet a még megmaradt pár "retró" grillcsirkés, mint a Blaha Lujza téri egység is. Nincs idő/kedv otthon nekiállni nagy főzésnek, egy grillcsirke jól jöhet, segítségével azért pár gyorsan elkészíthető étel is összeállhat. De akkor is ideális az órákig forrón pörgő szárnyas, ha valaki fehérjealapú diétán van, vagy kemény volt a fenék-lábnap. Persze ilyenkor a bőre és a fehér kenyér elmaradhat.

Egy egész csirke 1590 forint, míg egy fél 795 forintba kerül. Fűszeres, elég sós és szerencsére nincs kiszáradva, ami a műfaj buktatója lehet(ne). Kenyér (40 forint/szelet) és savanyúság is kapható hozzá. Ami pedig abszolút extrának számít, az a grillcsülök, amit 2000 forint/kg-ért mérnek és a pultnál nézve is elég hívogatóak, ahogy mélybarnán róják izzasztó köreiket a csirkék fölött.

Persze nem a gasztronómia omegája egy grillcsirke, de tényleg korrekt pirult húsokat vásárolhatunk a Blahán.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér
Nyitvatartás: mindennap: 9:00-21:00