Budán, a II. kerületi Margit utca elején 1991 óta állt a Balassi könyvesbolt, amelynek bezárása után az új tulaj átmentette a szellemiséget egy kis kávézóba. Nagyanyja hagyatékával, közel 2000 könyvvel és íróportrékkal tette barátságossá a helyet, amely a kitűnő lokációnak köszönhetően intim beszélgetésekre, munka utáni levezető borozásra, reggelizésre és meccsnézésre is alkalmas.

A Gül Baba türbéje közelségének köszönhetően nyáron meghatványozódik a turisták száma, és ilyenkor a kávézó teraszrészlegéről figyelhetjük a Margit hidat és a körutat. Nyílt már itt helyi képzőművészek munkáiból kiállítás, fiataloktól idősekig nagyon sokféle a vendégsereg, és a foci-vb idején valószínűleg az egyetlen hely volt, ahol lehetett asztalt kapni a magyar válogatott meccseinek estéjén, mert kevesen tudják, hogy itt meccset is lehet nézni. Bátran visszahúzódhatunk ide a forgalmas városi zsivaj elől egyedül is, és ha nincs kéznél olvasnivaló, választhatunk a könyvespolcról.

Buda nincs elkényeztetve az egyszerű, pénztárcabarát, kényelmes kávézókkal, bár rögtön a szomszédban találjuk a Margitutcakilenc romkocsmát, ami hasonlóképp igyekszik betölteni a beülős helyek terén tátongó űrt. A 2013-ban nyílt Bookta ennél jóval csendesebb, nyugodtabb és intimebb tér, ezért is szeretjük, annak ellenére, hogy nem zárkózott fel a specialtykávé-trendhez és a gasztroforradalomhoz. A csapon Drehert találunk (300, 450 FT), kézműves sörök közül a Szent András Sörfőzde szilvás, meggyes és Ogre Pilsnere kapható (750 Ft).

Izgalmas borválasztékból szemezgethetünk, közte a tokaji Lenkey pincészet 2012-es Fecsegő furmintjával vagy a villányi Bodor pincészet Bodor A LeVele cuveéjével. Mini (22 cm-es) pizzákat átlagosan 1250 ft-ért ehetünk, ugyanennyibe kerül a csapatban is fogyasztható tunkolós különböző krémekkel. A felső szinten romkocsmákra emlékeztető enteriőrben múlathatjuk az időt, az alsó, eldugott teremben pedig magasodnak a könyvespolcok, a falakról magyar írók portréi figyelnek bennünket, de bogarászhatjuk Kaffka Margit és Radnóti kifüggesztett kéziratait is.

Friss, helyben sütött croissant és kávé kombinációját kérhetjük reggelire is 590 Ft-ért, édességként marlenka és újabban gofri szolgál (450 Ft). Hideg időben pedig nem maradhat el a forró csoki és a forralt bor sem. Ha a tél utolsó heteit már nehezen bírjuk a leapadó emocionális készletekkel, az elég széles koktélválaszték segíthet feldobni a szürke hétköznapokat.Bookta
WEB
Facebook

Cím: 1023 Budapest, Margit utca 3.
Nyitvatartás: hétfő-szombat: 9-24:00, vasárnap: 10:00-21:00