Aki látott már fesztiválokon hajnali napfényt, amint megcsillan a színpadok előtt örvénylő műanyagtengeren, az sejtheti, mekkora ökológiai lábnyoma lehet a vendéglátási szektornak. Keve Zsuzsanna egy Balaton-átúszás után megmaradt műanyagtányér- és szeméthegy láttán döntött úgy, hogy megvalósítja régi álmát, és kvázi hulladékmentes éttermet nyit. Ehető tányérjaival rendezvényekre is szeretne eljutni, egyelőre azonban csak a Ráday utcai kis bisztrójában haraphatunk bele a tányérba. Kipróbáltuk.

A profi vívónak készülő Zsuzsa egy autóbaleset miatt hagyott fel az élsporttal, 36 éve az idegenforgalomban dolgozik. Volt szállodaigazgató, volt utazási irodája, nyitott éttermeket is, és a mai napig rendezvényszervezéssel is foglalkozik. A 25 négyzetméteres kis bisztróban két asztalka található, a konyhája is kicsi, ezért egyelőre csak afféle „showroomként” üzemel, ebédmenüt és „No Waste Falatkákat” (990 Ft) kínálva a vendégeknek.

A keddi menüt, a Jókai bablevest és a máglyarakástbúzakorpából és vízből készült tányérokban szervírozzák nekünk. A Belgiumból és Lengyelországból rendelt tálak ipari környezetben, présgéppel készülnek, nulla kalóriát tartalmaznak, belső felületük fényesebb a hőkezeléstől, hogy akár 2-3 át órán is megtartsák a folyadékot. Kenyeret is süthetünk benne, mélyhűtőbe, mikróba is betehetjük, igaz, a Bistro No Waste-ben mikrót nem találunk, se olajsütőt, pálmaolajat főleg nem használnak. A tisztítószerek környezetbarátak, a bankkártyaolvasó pedig nem ad papírt (ha a vendég szeretne igazolást, a kütyü elküldi neki e-mailben). Csupán napi 3-4 liter hulladék keletkezik, és amit lehet, komposztálnak.

A tálakról már hitték azt vendégek, hogy papírmasé, de van, aki örömmel tördeli a krémlevesébe, más meg hazaviszi az aranyhörcsögének. Szerintünk nincs semmilyen íze, különösebb élményt nem nyújt a ropogtatása, viszont előnyük, hogy semmilyen módon nem befolyásolják az étel ízét. Persze nem kötelező megenni, kiváló komposztanyag ugyanis, 30 nap alatt teljesen elbomlik. Nagyjából ennyi idő alatt az enyészeté lesznek a búzakorpa-PLA-alapú kések és villák, amiket sajnos nem lehet elfogyasztani. A kanalak a forró levesek miatt egy fokkal masszívabb, de szintén lebomló cukornádból készülnek, és ugyanaz a magyar cég gyártja őket, aki a komposztálható elviteli edényeket. Keve Zsuzsa nagy bánata, hogy ehető poharat nem sikerült beszerezni, pedig algából gyártanak ilyet; az amerikai piac teljesen elnyeli a mennyiséget, ezért nem exportálnak. Ugyanez a helyzet az indiai ehető kanállal is.A tányéroknál hangyányit könnyebb harapnivalónak bizonyultak azok a burgonyakeményítőből és lisztből készült tárolóhajócskák, melyekben a No Waste Falatok, a granola, a sós-pesztós és édes zabkása, a májkrémes-hagymás kóstolók és a csoki ganache érkezett.

A héten a menük között várható még lélekmelegítő almaleves és csirke vadász módra, polentaágyon, plusz tiramisù, valamint francia hagymaleves húsgombócos karalábéfőzelékkel és sacher szelettel. A kétfogásos ebéd 990 Ft, a háromfogásos 1190 Ft-ba kerül, a No Waste Falatok 990 Ft-ba. Az alapanyagokat magyar biogazdaságokból és kistermelőktől szerzik be, de a hely méretéből adódóan javarészt konyhakészen, amin a háttérkonyha felépítésével változtatni fognak. A menü így bővülni fog, tavasztól megnyílik a terasz is, Zsuzsa legfőbb célja viszont, hogy rendezvényekre, fesztiválokra és strandbüfékbe is eljusson, ezekben a legaggasztóbb ugyanis a felhalmozódó műanyaghulladék mennyisége.

Bistro No Waste
WEB
Facebook
Cím: 1092 Budapest, Ráday u. 24/a
Nyitvatartás: mindennap 10:00-21:00