Fellengzés nélkül persze, de rengeteg vacsorára kapunk meghívást, melyek közül sajnos csak elenyészőre tudunk elmenni. Ha valami különlegességről van szó, akkor nem kérdés, éppen ezért nagyon vártuk már a MÁK@MÁD estét, a bisztró konyhai csapatával és a Michelin-csillagos svéd séffel, Daniel Berlinnel kiegészülve. Villámgyors szerviz, emlékezetes fogások, gyönyörű borok jellemezték a vacsorát, mely északi jellegéből adódóan rengeteg zöldséggel és izgalmas kontrasztokkal nyűgözte le a vendégeket. A rendhagyó menü február 14-ig elérhető a MÁK-ban.

A hagyományosnak számító MÁD@MÁK vacsora 2017-es kiadása igazán fontos vendéggel, vagyis inkább szereplővel bővült. Daniel Berlin az észak-európai gasztronómia egyik kiemelkedő alakja. Étterme, a Daniel Berlin Krog Malmö közelében található, saját kerttel rendelkezik és a Michelin-csillag, illetve a San Pellegrino top100-as listás helyezés is elismeréseik közé tartozik. A New York Times, a Le Monde, az Independent és a Bonappetit is mind méltatták már az éttermet, s a séf és kisebb csapata most csak azért érkezett Magyarországra, hogy bejárják a tokaji borvidéket, majd a MÁK Bistróban mutassák be tudásukat és ezt ötvözzék Mizseiék tehetségével és a megismert mádi borokkal.

Mizsei János szintén főzött már a svédországi étteremben, hiszen egy egész hónapot töltött Danielékkel. Vacsoránkon egészen meglepő módon egy kis beszélgetés alkalmával a vendégséf elmondta, hogy nagyon tetszenek neki a magyar alapanyagok, mint például a mangalica, és sok hasonlóságot vél felfedezni a svéd zöldségekkel, fűszerekkel. Egyedül a tengeri ízek hiányoznának neki innen, de szerencsére az este folyamán több fogásnál is megjelent a hal és a kagyló, így betekintést nyertünk, hogy ők hogy is bánnak ezekkel a komponensekkel.

Összesen a kis amuse-okkal egyben 12 fogást kóstolhattunk meg, a megadott borkísérettel. Élmény, ahogy a skandináv gasztronómia – mely leginkább az alapanyagok saját tiszta ízének intenzitásának emelésén alapul – találkozik a magyar borvidék kiválóságaival.

A 12 fogásos vacsora legkedvesebb állomásai nekünk talán az alábbiak voltak: minilángos-savanyú sertés-jeges tormahab amuse – egy kis falat, millió ízzel, a hideg-meleg kontrasztjával. A szarvas-vízitorma-dió-sarkantyúlevélvadhúsának krémes textúrája, diójának roppanása és a csonthéjas Szent Tamás Száraz 2014-es szamorodnijával való összecsengése tette kompletté ezt a fogást. Ezek után tőkehal érkezett, barnavaj habbal, quinoával, érlelt tojássárgájával, mely egy sosem látott és kóstolt tojásvariáció volt. Egy nagyon lágy és selymes fogás, melyhez 2015-ös Budaházy Nyulászó Furmint dukált.


Daniel étterme emblematikus fogásának számító zellergumókat a vendégtérben szeletelte fel. Mangalicakaraj csicsókapürével érkezett, zsüjében pedig az alga és az uborka jelent meg. Az este szerintünk legszebb bora, a 2015-ös Szepsy Úrágya tette fel a pontot az i-re ennél a fogásnál. A két desszert közül pedig egyértelműen ki tudtuk választani a favoritot, olyannyira, hogy az elmúlt idők egyik legjobb desszertjének gondoljuk a kecskejoghurtot, rozmaringos karamellel és sós meringue-gel. Ehhez a feledhetetlen sós édességhez Orosz Gábor 2002-es 6 puttonyos aszújával készültek. Nemcsak a bor zamata, de borostyános színe is egybevágott a desszerttel.

A menüsor egészen február 14-ig elérhető a MÁK-ban, ezért akár Valentin-napra is kedves meglepetés lehet azoknak, akiknek többet ér egy gasztronómiai élmény, mint egy ékszer vagy egyéb tárgyi meglepetés.