A csirke az egészségtudatos húsimádók kedvence, de a sanyarú körülmények között, sötét ketrecekben tartott és antibiotikummal kezelt szárnyasok hamar el tudják venni az ember kedvét a csibefalatoktól. Ma már nem luxus a kiváló, ellenőrzött minőség, és okkal vagyunk kíváncsiak, mi is kerül a tányérunkra. A december 15-én nyílt Hildában nem árulnak zsákbamacskát: a rotisserieben forgó grillcsirkék természetes körülmények között, GMO-mentes búzán, árpán, kukoricán nevelkednek az ország egyetlen szabadtartású farmján, az Alemitta farmon.

A grillcsirkét általában a Sparban vagy lakókocsis gyorsbüfékben kapni, a HILDA viszont újragondolta a műfajt, és ezt az egyszerű étket éttermi környezetbe ültette át. A klasszikus vendéglátós családból érkező tulajdonost, Szalai Ágnest ebben San Fransisco-i tapasztalatai ihlették, ahol a grillcsirke számít az „új burgernek”. A HILDA látványkonyhájában óriási francia grillben, rotisserie-ben sülnek két-három órán át a Beregi-Tiszahát gyümölcsöseiből érkező, boldog életet maguk mögött hagyó szárnyasok. A nyílt láng használata pedig merőben más ízt kölcsönöz nekik, mint elektromos grillsütőben sült társaiknak: húsuknak nem olyan magas víztartalma, ezért feszesebb és talán kicsit szárazabb is, mint a megszokott, viszont kevesebb fűszerrel is kihozható a csirke igazi íze.

Hozzájuk társulnak még pecsenyekacsák (amelyekből a csirkééhez hasonlóan a fél adag 2500, a nagy 4900 Ft-ba kerül), valamint a sertés császárszalonnák (2500 Ft). A húslevest itt fél literben mérik, és a grillen pirult csirkéket és kacsákat főzik bele (1550 Ft).

Mivel a hely egyelőre csak délután 4-ig látogatható - de később szeretnének koktélos-bárzongorás profilú esti nyitvatartást is –, nagy hangsúlyt fektetnek a reggeliztetésre is. A pazar tojásos variációkat szintén szabadtartásos tyúkoknak és a YouTyúk rendszerének köszönhetjük. A betérők szendvicsek, mártogatósok és desszertek közül is választhatnak, az italok pedig az egészségtudatosság jegyében szintén alternatív márkákat képviselnek. Ezek után nem meglepő, hogy a Hilda kiérdemelte a Felelős Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhely minősítését.

Külön említést érdemel még az elegáns és hangulatos enteriőr, amely Szendrő Péter és a 81 font építésziroda munkájának eredménye. A Nádor utca-Mérleg utca sarkán található tágas, boltíves étterem falait Melka Gábor képzőművész gyönyörű, egyenként felragasztott és mázazott kék csempéi és egy Gaudí munkájához hasonlatos életkép díszíti, és a meleg, kék-narancssárga hangulatot két, színben ideillő kanári, Frida és Vera is feldobja.