Lássuk be, hogy hiába az egyik legforgalmasabb utca a Király, gasztronómiailag inkább csak a környéken/közelében juthatunk igazi értékekhez. Gyors és még gyorsabb street food helyek érik egymást, amik leginkább az éhes éjjeli mulató fiatalokra rendezkedtek be. Most végre egy igazán jó koncepcióval bíró, igényes és gasztró szempontból jegyzendő egységet kapott az utca: a Mania Gourmet Bar életre hívásában olyan szaktekintélyek vettek részt, mint például Wolf András vagy Huszár József séfek. Igazi ízélményekkel gazdagodtunk, a szokásos korrekt bisztró élményt magasan felülírva.

Csaknem egy éven keresztül készültek a Maniára – mind kialakítását, dizájnját, nevét, konyhai koncepcióját tekintve. Nem légből kapott, "na, nyissunk mi is egy helyet, ha mindenkinek megy" gondolat vezérelte a tulajdonosokat, hanem az értékteremtés. Eljutottak hát Wolf Andráshoz, a Salon Étterem konyhafőnökéhez, aki nagyon sokat segített és jó szívvel ajánlotta egykori kollégáját, a Koppenhága top éttermeinek konyháit is jól ismerő Huszár Józsefet, aki már nem külföldön szeretett volna bizonyítani. A családja és a szíve is visszahúzta Magyarországra, itt szeretné kamatoztatni mindazt, amit például a skandináv gasztronómiáról megtanult. Mellett még egy ex-Salonos és egy Costesből érkező fiatal tehetség dolgozik jelenleg a Mania konyháján.

A Mania családias, 36 ültetett hely és a bár áll rendelkezésre egyelőre reggel 11-től este 11-ig. Terveik között szerepel a reggeli bevezetése is, de ez még a jövő zenéje. A dizájn a meleg, otthonos és az elegánsabb indusztriális bisztró között ügyesen lavírozik, és tervezőiroda helyett maguk a tulajdonosok alakították ki. Sok a sötét felület, de a Pataki Tiles kerámiamozaikok, a konyhát a vendégtértől elválasztó régi gyár ablaka és a fafelületek mind olyan elemek, melyek lágyítják a teret. Nekünk éppen a kazettás vasablak lett a kedvencünk, melyen keresztül bárki nyugodtan figyelheti, ahogy elkészül rendelése. Ezen a konyhán kívül előkészítőjük sincs, mindent itt oldanak meg. A rendelkezésre álló konyhatechnológia természetesen a legmagasabb.

Csendben érkeztek meg. Nem volt óriási hírverés, sajtóetetés vagy közösségi médiás kampány, egyszerűen csak úgy döntöttek: karácsonytól végignyomják az ünnepi időszakot. A siker pedig garantált volt. A koncepció szerint jól megférnek náluk a teljesen magyaros ételek és a nemzetközi trendekre reflektáló, sok magyar alapanyagot felhasználó, kevésbé tradicionális fogások. Az étlap sűrűn változik, alapanyagok függvényében, ezzel is követve a modern, "piacozós" iskolát, amit mi nagyon szeretünk.

À la carte ajánlat és már degusztációs menü is elérhető. Természetesen az egy A4-es méreten bőven elférő repertoárra számítsunk: még így is nehéz a döntés libamáj créme brulée, birsalma, fügés kenyér (2290 forint) és lazactatár (2390 forint) között. Mi úgy döntöttünk, hogy kóstolunk a degusztációs menüből, de a lokáció miatt fontos magyaros fogások közül is választunk egyet. Ez a gulyásleves (1990 forint) lett és jó döntésnek bizonyult: nagyon húsos, gazdag gulyást kóstoltunk, remek házi kenyérrel. Az elmúlt idők legjobbja.

Az 5 fogásos degusztációs menü ára 11.900 forint, amely kategóriáján belül teljesen korrekt ár. Ha borokat is kérünk hozzá, ez plusz 9900 forint lesz. Sommelier helyett a konyhafőnök állította össze a fogásokkal harmonizáló italokat és szerintünk klasszul sikerültek a párosítások.

Hideg előételként lazactatár érkezett avokádóval, mangóval és szezámos-ázsiai ízvilággal, majd fehér hagymakrémmel és olívamorzsával tálalt Szent Jakab kagylót kaptunk. Az előbbi az édes/savanyú/sós egyensúlya miatt tetszett igazán, míg a kagyló lágysága miatt lett maradandó élmény. Egy "egyszerű" hagymakrémmel érkezett, mégis rengeteg ízt vonultatott fel.

Az egyik főétel sertésszűz volt csicsókával, zöld almával, véres hurkával körítve – érezhető a magyaros hatás, mégis modern verzióban. A hurka igazi "olvadós" textúrával" jött és egészen vagány lett a zöld almával, míg a szűz és a csicsóka egy klasszikusabb ízvilágot hozott. A kacsamell, édesburgonya, nudli és az elképesztő narancspüré minden falatja után csak csendben bólintgattunk.

A citromtorta pedig szelíden, de mégis megjegyezhetően zárta le az ételsort.
A Mania elég ügyesen indult el és reméljük fix és rendíthetetlen pontja lesz a Király utcának. Olyan hely, ahová csak a szerencsének köszönhetően lehet majd foglalás nélkül bejutni. Soha jobb évkezdést!