Stőhr Gréta neve ismerősen csenghet mindazoknak, akik az egészséges életmóddal és főleg vegán ételek elkészítésével foglalkoznak. 6 év aktív főzés után a műsorvezető-séf-tanácsadó-író megnyitotta vegán éttermét az Arany János utcai metrómegállótól néhány méterre, ahol reggeli, ebéd, kávé, édesség és szendvics várja a vendégeket. Természetesen a belépéshez nem kell hatósági okmánnyal bizonyítani, hogy vegánok vagyunk, a jóllakáshoz bőven elég, ha az ember nyitott az újdonságokra.

A budapestivegán körökben nagy várakozás előzte meg a GreatBistro nyitását, melynek oka, hogy az éttermet a receptjeiről és útmutatásairól jól ismert StőhrGréta és férje jegyzi. Aki az elmúlt években figyelemmel kísérte a tulajdonos munkásságát, az tudja, hogy régóta lóg a levegőben egy ilyen projekt, amelynek kialakulását hosszú hónapok megfeszített munkája előzte meg, de megérte várni.

Az Arany János utcai metrómegállótól mindössze néhány méterre található hely izgalmas színei már eleve csalogatóak ezen az eddig nem túl izgalmas sarkon, de a napi választék elolvasása után indokolatlan lenne nem betérni, még akkor is, ha az ember nem feltétlenül éhes.

Az étteremben a reggeli 7-kor kezdődik. Ha valaki erre érkezik, akkor olyan fogásokkal találkozhat, mint a tofubaconös szendvics (790 Ft), a grillezett zöldséges szendvics (790 Ft), a zöldséges-„sajtos" csicseriomlett (890 Ft) vagy a palacsinta.

Ebédet 11:30-tól rendelhetünk, ottjártunkkor nyers mentás sárgadinnyeleves (690 Ft), magyaros újburgonyaleves (690 Ft), kukoricás-„tejszínes” tofu (1290 Ft), kölesgombóc agavés tejföllel (990 Ft), lenmagos fasírt tartárral és tepsis burgonyával (1290 Ft), sült „virsli” agavés mustárral (1290 Ft) volt a választék. Ezeken kívül van salátabár is, amit szintén érdemes kipróbálni. A helyen egyébként majdnem minden gluténmentes, viszont ha valaki cöliákiás, akkor nem tudják garantálni a teljes biztonságot. Fontos kiemelni, hogy a választék napi szinten változik, mi egy reggeli menüt kóstoltunk, ami pont olyan volt, amit Grétától az internetes videókat nézve vártunk: olyan, amire egy mindenevő is bármikor rá tudna szokni.

A jó minőségű, nagyobb részben bioalapanyagok és az alaposan kikísérletezett receptek mellett fontos számukra a fenntarthatóság is: a műanyag poharaik például kukoricából készülnek, és állítólag 3 óra alatt lebomlanak.

A hellyel rengeteg munka van még, amíg minden olyan lesz, ahogy azt tervezik: megtudtuk, hogy szeretnének egy olyan részt létrehozni, ahol az emberek szívesen kóstolnak, beszélgetnek, tanulnak, ennek jegyében pedig pop-up főzőesteket is szeretnének majd, épp úgy, ahogy bizonyos napokon meghosszabbított nyitvatartást (jelenleg délután 4-ig jöhetünk) is szeretnének.

A jó lokációnak és a szakmai tapasztalatnak köszönhetően rengeteg lehetőség van a helyben, amit szeretnének maximálisan kihasználni: az egyik ilyen a tudás továbbadása, a személyzet bővítése és természetesen a vegánéletmód igéjének terjesztése. A módszer szerintünk meggyőző.