Az olasz konyha igazán közel áll a szívünkhöz, szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné a pizzát vagy a tésztaételeket. Vannak azonban olyanok, akik ha efféle ételre vágynak, alternatív megoldást kell találniuk a glutén miatt, és ezek legtöbbször csak ócskább imitációk lesznek. A Na'Pasta Bistro érthető konyhát visz, olasz alapanyagokkal, s a tésztás fogásaik rendelhetőek gluténcsökkentett verzióban is - ezek az ételek is ízletesek, mind a "mindenevőknek", mind a glutént mellőzőknek. Fekete pizzát is rendelhetünk, a pestójuk pedig szintén megér egy kóstolást.

Nem mondhatjuk, hogy Budapesten csak úgy kapkodni kell az olasz/olaszos vendéglők/éttermek után, mert mindenki, aki szereti a konyhájukat, legalább ismer egy-két olyan helyet, ahol szereti a pizzát, a tésztákat. Vagyis egyáltalán nem kurrens dolog ez, azonban a minőségi és nem álautentikus vendéglátóhelyekből igazán kevés van. A Na'Pastát olasz bisztrónak mondanánk, ami ízeiben Nápolyt és környékét idézi, míg enteriőrje és hangulata nem klasszikus trattoriás, hanem nagyvárosi, indusztriális, ebbe illeszkedő látványkonyhával.

Elképesztő a választék, s ez nem túlzás, mert tényleg megakadt a szemünk a nagy formátumú étlap minden egyes oldalán. Őszintén szólva, kisregény hosszúságú étlapoknál sokszor összehúzzuk a szemöldökünket, mert az az alapvetés, hogy nagyon sok dolgot egyszerre nem lehet ugyanolyan színvonalon teljesíteni, a legtöbbször bebizonyosodik. A Na'Pasta egyszerre kínál tojásos reggeliket, házi, házias- és gluténcsökkentett tésztákat, burgert, pizzát többféle tésztával, salátákat, húsételeket "Meat Cooking Service" rendszerben, a Hegyvidék Központból, Gál Józsi Mészár Steak-jéből, halételeket a Vörös Homár jegéről érkezvén. Nagy fába vágták a fejszét, nagyon kíváncsian vártuk, hogyan teljesítenek klasszikus vonalon és a gluténcsökkentett ételekkel egyaránt.
A 14 éves Trattoria Toscanás tapasztalatnak és sok-sok olaszországi utazásnak köszönhetően beszállítókban, alapanyagokban, olasz márkákban és szakértelemben nincs hiány, a kedves kezdő étterem helyett igen profi háttérrel rendelkeznek.

Reggelivel kezdtünk, mely frittata volt, három változatban. Mi a mortadella és gorgonzola (1290 forint) párosításra szavaztunk. Könnyed reggeli, amivel jól indulhat a nap. Paninit is választhatunk, melyből a gluténmentes, bufala mozzarellával-paradicsommal-kapribogyóval és rukkolával készülőt próbáltuk (1590 forint). Elsőre furcsa lehet, de burgert is árulnak. Miért ne: Hátha valaki nem tud elszakadni a buciba tett húspogácsáktól... marha-bárány-borjú és csirke a választék, inkább sósabb, mint édes sima, vagy gluténmentes pékárúban, pecorino sajttal, pancettával, hagymalekvárral. A borjús is megáll 2590 forintnál. Az amerikai helyett olasz az ízvilág, ezért némileg más, mint a megszokott burgerek.

Mi a tésztákat vártuk a legjobban, annál is inkább, mert sok tényezős pasta-mátrixot alkottak. Tízféle ragu találkozik négyféle tésztával és csaknem húszféle tésztaformával, segítségképp pedig össze is párosították őket. Már leírva olvasva is bonyolult, de a helyszínen tisztul a helyzet. Házilag gyúrt tésztából vargányás casarecce (2100 forint) érkezett, Garofalo tésztából corbarino koktélparadicsomos szószos zite a candele (2100 forint) és fusilli lunghi, vegtáriánus grillzöldséges mártással (2100 forint). A gluténmentes tésztából paccheri liscit kóstoltunk vaddisznós-vargányás raguval (2900 forint) és az abszolút kedvenc, amiért érdemesnek találtuk az újralátogatást, a gragnano-i kézműves fusilli delle regine-ből készített házi pestós garnélás tészta lett (2900 forint).

Pizza-ügyben is többtényezős a helyzet, ősbúzalisztes, fekete tésztás és gluténcsökkentett is társul a sima, mezítlábas, olasz lisztes nápolyi pizza mellé. Nyilván a feketére voltunk a legkíváncsibbak, mely csak színében sötét, a tinta miatt, viszont a széle ropog, a feltét gazdag és a sajt épp úgy nyúlik rajta, ahogy az étvágygerjesztő ételfotókon teszi. A minimális glutént tartalmazó pizza pármai sonkás (2690 forint) lett: nagyon könnyed, valódi tésztát kaptunk, ha nem tudjuk előre, hogy a reformváltozatot tették elénk, talán be is dőltünk volna. Éppen úgy alakult, hogy egy glutén intoleranciás barátunk is megkóstolta, és igazán tetszett neki, jobban, mint bármely másik budapesti helyen készített ilyen jellegű pizza.

Érdemes halételeiket is megkóstolni, melyek a Vörös Homárból érkeznek, a Na'Pastában csupán rostlapra kerülnek és ízesítik őket, mediterrán módra. tintahal, polip, branzino, garnéla, lazac és tonhal közül választhatunk. Továbbá kialakítottak egy "Meat Cooking Service" névre hallgató szolgáltatást, mely annyit tesz, hogy a bevásárlóközponton belül lévő Gál Józsi-féle hentestől érkeznek a prémium húsok, például amerikai rib eye, vagy uruguay-i filet mignon, melyet helyben készítenek nekünk, a Mészár Steak aktuális  + 120 forint / dkg árán. Csak sokkal kényelmesebb értő kezekre bízni a húst, mint otthon elrontani azokat. A szolgáltatások itt még nem érnek véget, remek olasz borokat társíthatunk a fogásokhoz, igazán ideális ár-érték arányban.
Rendkívüli választékkal bír a Na'Pasta és különösen érdemes ellátogatni gluténcsökkentett diétát követőknek. Ahogy az étlapon is feltüntették, 100%-ban gluténmentes ételeket nem tudnak garantálni, hiszen a konyha nem kizárólag erre lett kialakítva. Akik viszont nem hiperérzékenyek, jóllakhatnak az olasz különlegességekkel.

Na'Pasta Bistro Facebook Na'Pasta Web