A család 1910-ben építette azt az épületet, amelyben manapság ezt a különösen hangulatos kis múzeumot találjuk. Az utca felőli épület szolgált a lakhelyükként, míg az udvari műhelyben készültek a minőségi üvegablakok és mozaikok. A lakás eredeti állapotban megőrzött három szobája egy kis időutazás egy megbecsült művész-polgár otthonába.

Másfél évszázada, 1865. december 26-án született a magyar üveg- és mozaikművészet meghatározó alakja, Róth Miksa. Nagyapja és apja is üvegvágással és kereskedelemmel kereste a kenyerét, ő azonban egy kicsit másra, többre vágyott. Apja műhelyében tanult, majd pesti iskolái után nyugat-európai vándorútra indult. Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Angliában gyűjtött anyagot, a katedrálisok ablakait rajzolta, majd ezek alapján itthon másolatokat készített.

Munkásságának első éveit a historizmus, majd a szecesszió határozta meg. Az első világháború előtt, befutott művészként, számos megbízás birtokában vásárolta meg Gelb Sámuel bútorgyárostól a Nefelejcs utcai házat, melyet aztán a kiváló építész, Pecz Samu alakított át a család igényeinek megfelelően. Itt működött 1939-ig „Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete”.

Az udvarban egy háromszintes téglaépület kapott helyet, ahol egykor húsz fő dolgozott. A földszinten voltak a kemencék, az emeleten pedig az üvegek és a mozaikok készültek. Ebben az épületben működött egyébként a kezdet kezdetén az idén tíz éves KÉK – Kortárs Építészeti Központ is. Ma sajnos üres.

A múzeum legfőbb látványossága a család által használt emeleti lakás három, teljesen eredeti berendezésű szobája. A nappali, a háló és a dolgozó bútorai közül többet Róth maga tervezett vagy gyártott. A lakás minden tárgyán érződik a minőség és az elegancia, mégsem érzünk semmit hivalkodónak, a helyiségeken a finom polgári visszafogottság érződik.

A lakás melletti területen és a földszinten találjuk az üvegfestményeket és a mozaikokat. Ennek egy része Róth gyűjteményéből származik, másik részét pedig maga a mester készítette. Ezek a család birtokában maradt művek lenyűgöző mesterségbeli tudásról tesznek tanúbizonyságot.

Az egész kiállítóhely nagyon barátságos. Kedves és értő vezetést kaptunk, és mivel angolul is jól beszélnek, ezért külföldieknek is ideális program lehet.

Mindenképpen megér tehát egy látogatást, mind hangulata, mind a kiállított művek kvalitása miatt.

A Neopaint egyébként nemrégiben egy hatalmas

tűzfalat szentelt a 150 éve született Róth Miksa munkássága előtti tisztelgésül.