A food truckok, vagyis büfékocsik egyre csak szaporodnak a fővárosban, és nem hiányozhatnak egy nívós fesztiválról, szabadtéri rendezvényről és természetesen a pesti éjszakából sem. Bár bárhova beállíthatók, eddig nem igazán találkoztunk velük a bulinegyeden kívül, az Üllői út-Nagykörút metszéspontjában pedig főleg nem. Szombat óta viszont a műfaj legjobbjai parkolnak a volt Kilián laktanya udvarán, az Üllői út 51. szám alatt, az Élesztő ugyanis megnyitotta nagy testvérét, ahol ezúttal nem a kézműves sörök, hanem az isteni, legkülönfélébb harapnivalók dominálnak.

A sárga, omladozó falú Kilián laktanya teljesen üresen áll a körút sarkán, de az udvaron már volt kísérlet kocsmaüzemeltetésre több-kevesebb sikerrel. Az Élesztő stábja két hónap alatt szervezte meg a földszinti rész felújítását és a 10 részt vevő kocsival való együttműködést, és céljuk az, hogy hosszú távra berendezkedjenek a közlekedési csomóponttól pár méterre található udvaron. A food truckok kiválogatásánál fontos szempont volt, hogy ne csak az étel, a külcsín is a helyén legyen, tehát ne bádog- vagy fabódékban süssék az ételeket, hanem csinos, oldtimer kocsikban. Három kocsi még nem érkezett meg a helyszínre, a füstölt pisztrángot kínáló Mr. Pisztráng  a Krak'n Town és a Töki Pompos egysége a hetekben várható. Ha egy-egy kocsi meghívást kap külső rendezvényre, akkor legalább két héttel korábban közli szándékát, és elgurulhat vendégeskedni.

Itt állomásozik például a Gnocchi Food Truck, amely talán az egész világon egyedülálló módon kreál ízletes street foodot a nehezen elkészíthető olasz tésztaféléből. Jakab Zsolt új fogásokkal és tésztákkal is készült a nyitásra, a Kilián udvarban le lehet tesztelni a thai garnélás tésztát cukorborsóval és kókuszos-curry szósszal. Mi bazsalikomos-paradicsomragus gnocchit kóstoltuk parmezánnal és sok-sok, gusztusosan nyúlós mozarellával (1300 Ft).

A gnocchikocsi mellett a BBQ truckját találjuk, amely eddig a szentendrei Duna-parton kínálta a speciális, saját fejlesztésű PIT boxban 10-20 órákat füstölve sütött húskülönlegességeit, a Kacsakő Bisztró kísérőjeként. Az általunk szendvicsben kóstolt tépett marhaszegy 18 órát sült 110 fokon, mondani sem kell, hogy igazi húsmennyországban éreztük magunkat minden falatnál.

Steiner Kristóf jóvoltából a vegánok is jóllakhatnak az udvarban, a projektre rakták össze ugyanis a Kristóf konyhája food truckot, ahol a gesztenyés kelbimbósalátától kezdve a diós-datolyás-sütőtökös csokitortáig több vegán fogást is kipróbálhatunk. Minket mint megrögzött húsevőket eléggé meggyőzött a közel-keleti karfiol világbéke módra, tahini joghurttal, fenyőmaggal, gránátalmával és tabuléval, illetve a Bollywood módra készített padlizsán, indiai vöröslencsével, friss citrommal és lafával (mindkettő fogás 1290 Ft-ba kerül).

A Gubo márka teljesen újként mutatkozik be az udvarban exkluzív zárt grillszendvicseivel, amelyeket vaslapon készülő friss alapanyagokkal, salátákkal, öntetekkel, sajtokkal és válogatott fűszerekkel kínálnak Mézz Vissza (mézes-mustáros csirkés), Szalma-Nelli (tojásrántottás), Hal-álos (füstölt lazacos) és MAO-CE Tunkol (ázsiai gyömbéres csirkemelles) fantázianevekkel 1400 és 1850 Ft közötti összegekért. A Kossuth Klubban működő Muzikum Bisztró vállalkozása, az All About Street Foodburgerei és wrapjai már-már konzervatívnak számítanak a többi fogáshoz képest, de ha nem szívesen kísérleteznénk, egy Torkosságra keresztelt, 100%-os marhahúsból készült óriás burgercsodával nem foghatunk mellé (1890 Ft).

Bár az étel van a középpontban, különleges innivalókból sincs hiány, a Karavánból idegurult Vespresso újhullámos kávét és forró csokit is kínál, és az utazó fröccsökről ismert Borkas 21-féle forralt borral, köztük levendulás, almás pités, narancsos és mézeskalácsos ízesítésekkel melegíti a didergő lelkeket. Minden ételt leöblíthetünk az Élesztő söreivel, amelyek között a csapon újra Cocoa Porter is kóstolható a Reketye Sörfőzdétől, újdonságként pedig forró leveseket is kínálnak a sörök mellé.

A téli hideg kétségkívül megnehezíti a gasztronómiai különlegességek élvezetét, de a belső terekben melegedőt is kialakítottak, illetve az egyetlen fix egység, az Élesztő italpultja a következő napokban fűtött fóliasátrat is kap majd. Itt egyébként a híres, magyar sörözőkben ritka skót Brewdog főzde is bemutatkozik új szereplőként.

UPDATE: Bezárt