Sokunknak csenghet már ismerősen az Addiceted2Caffeine név, főleg, ha érzékeny a fülünk az "újhullámos kávé" szókapcsolatra, vagy ha meg szoktunk fordulni Újbuda híres-neves Bartók Béla útján. Azt már lehet, kevesebben tudják, hogy a letisztult, barátságos térbe nemcsak kávézni, de borozni járni is érdemes, ehhez a balatonfüredi Figula Pincészet adja a muníciót. Mivel ilyet még nem csináltunk mi sem, most bort kóstolni érkeztünk, és közben egy nem várt plusz okot is találtunk a visszatérésre: a cambozolás, körtés, sonkás melegszendvicset.

Az Addicted2Caffeine egy éve nyitott az egykori Bartók mozi épületében, és azóta is nagy szenvedéllyel hódol a kávékészítésnek. Újhullámról beszélünk, ahol a kávé bizony gyakran órákon át áztatva, olykor hideg változatban készül, és ahol a vendégek szép lassan leszoknak a tej és cukorhalmok adagolásáról. Merthogy itt a szó szoros értelmében vett kávé tényleg finom. Hozzáértő barista-kezek készítik az alkotásokat a német pörkölőtől érkező közép-amerikai, afrikai vagy épp ázsiai szüretelésű babokból. De van, hogy épp a kávégyümölcs héját áztatják nekünk vízbe, vagyis cascarát is kérhetünk.Tehát azt már tudjuk, hogy a helyen szeretik és jól készítik a minőségi feketét, de van itt egy másik addikció is, mégpedig a borok iránt. Amikor ez belekerült a kínálatba, ahelyett, hogy a hely nevét Addicted2Caffeine & Wine-ra cserélték volna, a boros kuckót elnevezték Figula Borsaroknak.

Ez a rész az üzlethelyiség alsó részén lett kialakítva, színeiben és a falra függesztett képeken a Balaton és a balatoni Figula Borbár köszön vissza. A vendégeket különösebben nem zavarja – és nem is kell, hogy zavarja – a felosztás, itt is ugyanúgy szürcsölgetnek kávét, fent meg bort, a kialakításnak csak jelképes jelentősége van.

A lenti részen egyébként van egy gyereksarok is, rengeteg játékkal (és csak egy kijárattal!). Mi odafenn telepedtünk le, ahol még elcsíptük a hatalmas üvegfelületen beszivárgó délutáni napsütést, valamint megfigyelhettük a buzgó barista munkáját. A szemünk ekkor akadt meg azon a feliraton, ami a legjobban leírja a hely szellemiségét: "Coffee keeps me going until it's time for wine.", vagyis "a kávé tart mozgásban, amíg nincs itt a borozás ideje". Mert hogy erről van szó: már jó korán (07:30) beszaladhatunk egy gyönyörű – és tényleg nagyon dizájnos – csésze flat white-ra, majd délután 4 és este 10 között bármikor letelepedhetünk egy minőségi fehér-, rozé- vagy vörösbor mellé.És mindkét esetben érdemes harapni is valamit: már ha nem bánja valaki, hogy frissen, helyben sütött croissant-t vagy Édes Sári-féle sütiket eszik reggelire. A bor mellé pedig kérhetünk különféle borkorcsolyákat, amelyek nem csak nyomokban tartalmaznak sajtot, sonkát, olívabogyót. Na de itt megjegyeznénk, hogy vannak szendvicsek is, amik akár gourmet fogásoknak is elmennének. A trükk a jól megválogatott és – hiába hangzik elcsépelten, de – minőségi alapanyagokban van, ugyanis a croissant-ba pakolt sajtkrém, érlelt sonka és holland sajt valami eszméletlen kombót alkot. De ott a pirított rusztikus kenyéren érkező cambozola (sajt), körte, sonka, amiért bármikor visszamennénk.

Már csak zárójelesen jegyezzük meg, hogy olyan kis extraságok is vannak a kínálatban, mint a fűszeres kóla, a gyömbérsör vagy a ChariTea és Lemonaid. Az utóbbi kettőről azt érdemes tudni, hogy minden megvásárolt üveg után egy bizonyos összeg visszajut az összetevőket kitermelő országoknak. Szó mi szó, ha valahol, itt nem nehéz törzsvendéggé válni.