Végy egy poharat, nyomj bele annyi joghurtos fagyit, amennyit szeretnél, hints rá mogyorót, zabpelyhet, pakolj rá zserbót, és öntsd nyakon csokiöntettel – így működik a rendszer a Jono Yogónál, persze képzelje mindenki a maga kedvencét a feltétek helyére. A színes díszletben annyi fagyi, topping és öntet között válogathatunk, hogy teljesen normális, ha elönt az érzés: mindenből akarunk, csak egy kicsit. Tuti recept nincs, tényleg mindenki maga alkothatja meg az álomkelyhét, de annyit elárulunk, hogy mellélőni nem nagyon lehet.

Gyerekként talán mindannyian futottunk már fagyiskocsi után, miután "apánk adott pénzt", és talán sokan fagyiárusok akartunk lenni "nagy korunkban". A jó hír: a Jono Yogóban valóra válhatnak a régi álmok: itt ugyanis magunknak kell adagolnunk a fagyikat, a feltéteket és az önteteteket is. Ez bizony gyakran a bőség zavarát jelentheti, de szerencsére a méretes papírpohárban sok minden elfér. Ha elkészültünk a kreációval, a pult végén lemérettethetjük, és súly alapján kapjuk a számlát (320 Ft/10 dkg).

A rendszer és maga a joghurt, mint fagyi alapanyagötlet Amerikából származik, és az első hazai hírnöke, vagyis az első Jono-üzlet 2013-ban nyílt meg. A tulajdonosoknak egy cukrász ismerős segített az indulásban és a tökéletes receptek megalkotásában. Innentől nem is olyan meglepő, hogy az üzletből a házi sütemények sem hiányoznak, amiket bátran rá lehet halmozni a fagyink tetejére. Persze külön, kávé vagy forró csoki mellé is kérhetjük, ezek is kaphatóak a Jonóban.

De vissza a joghurtos fagyihoz! Erről tudni kell, hogy

  • élőflórás, és hazai termelőktől szerzik be,
  • kevésbé édes, és
  • hidegebb (kevesebb zsírtartalma miatt), mint egy szokványos fagylalt.
Mi kifejezetten szerettük, és nem holmi diétás hóbort miatt (a toppingok úgyis többszörösen pótolják a fagyiból kimaradt cukormennyiséget), hanem mert émelyítő és mű ízek helyett egy újszerűen kellemes változattal találtuk szemben magunkat. A termékek között egyébként laktóz-, glutén- és cukormentes változatok is helyet kaptak.

A kínálatban szerepelnek állandó és szezonális változatok: a kakaóporral készült csoki, a vanília, az erdei gyümölcs és a natúr mindig ott van az üzletekben, az epres-rebarbarás és a BioTech USA fehérjeporával komponált mangó például egész új versenyző. A tél közeledtével pedig jön majd az aloe vera, a fahéjas alma, a tojáslikőr és társai. Ha ezek önmagukban nem lennének elegek, mehetünk is a következő állomáshoz, ami a feltéteknél található. Friss gyümölcsök, karamell, trüffelgolyó, csokis mandula, zabpehely és még további kiegészítők között válogathatunk – a bőséges jelzőt pedig itt értjük csak meg igazán. Velünk legalábbis így volt:

válogatásunk fél kilót nyomott (1600 Ft).A kérdés már csak az: hova is kell mennünk, ha gazdagon megpakolt, joghurtos fagyicsodákat ennénk? A Jonónak 6 helyen van üzlete a városban, többnyire bevásárlóközpontokban, tehát jól megközelíthető helyeken. Ezek az Árkád, az Allee, a Westend és a Mammut, de rajtuk kívül a budaörsi Auchanban és a Liszt Ferenc Repülőtéren is beszerezhetjük a hűs desszertet. Mindegyik üzlet színes és vidám, és a legtöbb helyen kis teraszos részen lapátolhatjuk be a nem mindennapi méretű kelyheket.