A Székely Mihály utcai Lou Lou bezárt, ám a stílusos fine dining étterem helye még szinte ki sem hűlt, máris egy új koncepció érkezett ide: a csopaki Márga Bisztró kis testvére. Aki járt már a balatoni panorámás étteremben, tudhatja, hogy nagyon odafigyelnek az alapanyagokra, amit tudnak, magyar termelőktől oldanak meg, sőt, sok komponens egyenesen a Balatonhoz köthető. Ezt a szellemiséget követik Budapesten is, valahogy félúton a bisztrókonyha és a fine dining között.

Szent Donátként indult, majd a MÁK-ból megismert Deli János érkeztével Márgára váltott az országszerte ismert bisztró. A név a csopaki szőlőket meghatározó márga nevű kőzetre utal. Sikereik miatt többször előkerült az ötlet, hogy a balatoni vendéglátás mellett jól megférne egy fővárosi egység is.  A Lou Lou bezárásával felgyorsultak az események és mire felocsúdtak, már fel is írták a táblára az ebédmenü árait.

Dizájnban sokat változott a hely, Benicsek Márta belsőépítész és Szabó Andrea enteriőrtervező a "városi nomád" ars poetica nyomán indult el és úgy alakítottak ki egy elegáns urbánus belső teret, hogy anyagaiban, színeiben, fényeiben mégis reflektáljon a vidéki atmoszférára. A konyhát Horváth Ákos vezeti, aki már bizonyított a Lou Lou-ban, illetve tanulóéveiben az Onyx és az Arany Kaviár konyháin is megfordult. A budapesti Márgába megálmodott à la carte választék mellett nagy hangsúlyt fektetnek a déli menüre is, mely kategóriájában igazán jó ár-érték arányú. Egy kétfogásos menüért 2850 forint fizetünk, ugyanez három fogás tekintetében 3450 forint. Kipróbáltuk, hogy egy ilyen ételsortól mennyire lakunk jól és bizton állíthatjuk, hogy a három fogás kellemesen telít el. Érdekesség, hogy az igencsak húsközpontú menü olyan tételekkel operál, mint például a nyúl, a fácán vagy a vaddisznó. Halak tekintetében édesvízi halból készült fogásokkal találkozunk, a tengeri helyett.

Mint minden hasonló kategóriájú helyen, a Márgában is remek a kenyérválaszték – nekünk a Guinness sörrel készített verzió tetszett a leginkább. Szimpatikus üzletpolitika, hogy a déli menü fogásainak mérete nem tér el az à la carte tányérokétól. Előételnek marinált pisztránggal kínált gyömbéres zellerkrémleves (1590 forint),  fácánleves (1990 forint), kacsamáj kakukkfüves szilvával és barackmaggal (2490 forint) illetve csirkemájkrém konfitált hagymával és szőlővel érkezett.

A főételek közül a déli ajánlatból a marha Stefániára esett a választásunk, amit sültburgonyakrémmel és mángolddal körítettek. À la carte vegetáriánus verzió volt az árpagyöngyrizottó, sárga gévagombával és kecskesajttal (3190 forint). Kifejezetten vad, de természetes ízt tapasztaltunk. Nyitás óta nagy kedvenccé vált a házinyúl tormás csicsókával, rókagombával, zsályával (4790 forint), mely ételnél a hús többféle elkészítési módban érkezik, így egy rántott rész is felkerül a tányérra. Érdekes párosítás a kacsamell kukoricával és édesköménnyel, (4490 forint) de üdítő, hogy gyümölcs helyett zöldségekkel körítették.

A desszertek közül a csokoládémousse levendulával és mandulafagylalttal (1950 forint) lett a kedvenc, amire jól ráéreztünk, hiszen alap komponensei éppen a Balatonról érkeztek. A déli menü őszibarack és rózsa kombinációja valódi "női desszertnek" bizonyult, míg a napraforgókrém és fagylalt naranccsal megosztó édességként, annyira nem volt a mi világunk, de a szokatlan desszert tényleg nem kifejezetten közönségkedvenc, inkább különlegesség.
Drukkolunk a Márgának, hogy a Balatonra járó pesti közönségük itt is felfedezze őket, valamint hogy még több hazai és külföldi vendég ismerje meg a fővárosira hangolt, mégis vidékről indult vendéglátásukat.

UPDATE: Bezárt