Fehérbe öltözik Budapest egy most még nem ismert szimbolikus része szeptember 3-án, amikor is a fővárosba érkezik a világhírű titkos vacsora, a Diner en Blanc. A világ legelegánsabb piknikjén kizárólag fehérben lehet asztalhoz ülni.

Első látásra egy fehér dresscode-ú esküvőnek gondolnánk a megterített asztaloknál habfehérben falatozó vendégek alkotta meghökkentő látványt. Ahogy minden viccnek, ennek is a fele igaz: a ruha színválasztása kötelező, ám nem esküvőről, hanem egy flashmobról van szó.

Az eseménysorozatot először egy FrancoisPasquier nevű francia férfi szervezte meg 30 évvel ezelőtt, kizárólag ismerősei körében. Azóta átment néhány technikai változtatáson és világméretű szenzációként a világ 60 országában és 25 városában rendezték már meg (a jubileumi 20. vacsorát például a párizsi Champs-Élysées-n), mintegy százezren vettek részt rajta.

Az alapelvek hosszú évek óta ugyanazok: meghívó vagy várólista alapján lehet bekerülni, a dress code-hoz hasonlóan szintén fehérasztalt és terítéket a vendég szerzi be és szállítja az utolsó pillanatokig titokban tartott helyszínre. Egy meghívott egy plusz főt ültethet le asztalához, az ételekről mindenki maga gondoskodik. Fontos tudni, hogy visszaigazolás után kötelező a részvétel, valamint a vacsorát nehezített időjárási körülmények között is megtartják.

Idén Budapest lesz a házigazdája a várhatóan több száz fős titkos vacsorának, melynek pontos helyszíne értelemszerűen még csak a szervezők előtt ismert, de az biztos, hogy közben mindenképp élvezhetik a vendégek a főváros páratlan szépségű panorámáját. "Miután a világ több pontján meglátogattuk ezt a fantasztikus eseményt, többéves vendéglátói tapasztalattal a hátunk mögött hazahoztuk a magyar barátoknak és vendégeiknek” – fogalmazott Hlatky-Schlichter Hubert, a KIOSK Budapest tulajdonosa és a Diner en Blanc Budapest főszervezője. “A Diner en Blanc egyszerre titokzatos, meglepő és teremt hagyományt, amire úgy gondoltuk, hazánk fővárosa is megérett.” – tette hozzá Rókusfalvy Gábor (Roxer Event) és KurjákGábor (New Edge), a budapesti főszervezőcsapat további két tagja.

Bővebben információ a Diner en Blanc hivatalos oldalán található, a webshopon keresztül pedig elérhető a KIOSK jóvoltából a háromféle menüösszeállítás, melyek között vegán jellegű is található.