A elmúlt két év sikeres versenye után újra itt a lehetőség a vendéglátóhelyek számára, hogy hivatalosan is megmérettessék teraszukat, kerthelyiségüket a legjobbnak járó elismerésért. A jelentkezés már zajlik, az első 50 nevező ráadásul egy kis meglepetésben is részesül. A szabadtéri helyek terasz, kerthelyiség és pop-up kategóriában nevezhetnek, bírálni aztán egy négytagú zsűri fog, na meg a közönség. A nyertesek egy éven át viselhetik majd a Terasz Budapest 2016 címet, de ez csak egy része a díjnak.

Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a budapesti városlakók közös szenvedélye a "teraszozás", legyen az a Duna-parton, egy tetőn, az Andrássyn vagy épp egy kertben. Budapest Főváros Önkormányzata is hisz ezekben a szabadtéri vendéglátóhelyekben és azok városkép- és közösségformáló szerepében, ezért is indította el 2014-ben a budapesti teraszok versenyét. Ekkor például a Károlyi-kerthez kitelepült Csendes Társ is zsebelt be díjat, és sok más egység is megmutatta magát. Most pedig harmadjára is kiírták a pályázatot, idén a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.-vel közösen. Augusztus 9-én éjfélig lehet jelentkezni a Terasz Budapest Facebook-oldalán, ahova 3 fényképet és egy kis bemutató szöveget kell csak feltölteni.

A pályázókat négytagú szakmai zsűri fogja górcső alá venni, név szerint:

Szalay-Bobrovniczky Alexandra - humán főpolgármester-helyettes, Mártonffy Miklós - Budapest főépítésze, Gianni Annoni - gasztronómiai szakértő és Miklós Csaba - borász.

Az általuk kiválasztott három győztes egy évig viselheti a Terasz Budapest 2016 címet, ráadásul egy egyedi díjtárgyat is kap, utóbbit Sipos Balázs üvegművész jóvoltából. Ezeken kívül pedig egy Raiker vásárlási utalvány is részét képezi a nyereménynek.

Na és a bíráló bizottság mellett ott a legnagyobb kritikus; a közönség. Bárki voksolhat majd augusztus 10-31. között, amivel egy különdíjhoz juttathatja kedvencét. Ahogy az elmúlt években, most is fontos szempont, hogy egy-egy hely mennyire látja szívesen a kutyákat, meg lehet-e közelíteni például kerekesszékkel és gondolnak-e a kisgyerekekre is.

De hogy ezeken kívül ki mi alapján fog értékelni, teljesen egyénfüggő, a virágdekorációtól a székek színéig sok szempont játszhat szerepet.

Gianni például így fogalmazott: "Vannak olyan tényezők, amelyek nagyban befolyásolják egy terasz sikeres működését: a helyszín, az elhelyezkedés, az épület adottságai, a kialakítás, a dizájn, a praktikum és a szolgáltatás minősége. Emellett minden esetben harmonizálnia kell az étteremmel, hiszen a terasz van az étteremért, és nem fordítva. Én ezek alapján fogok bírálni.” Érdemes egyébként gyorsan jelentkezni (amit akár mobilról is meg lehet tenni, ITT), mert az első 50 pályázó ajándékban részesül a Magic View-nak köszönhetően:

a csapat 360 fokos képet készít a teraszáról. Sok sikert!