A magyarok és a jó borok szoros kapcsolata közismert. Erre épít a Kis Hungarikumhatározók könyvsorozat legújabb tagja, a Kis Borhatározó.

Szeretik a jó bort és alig várták, hogy ezt kifejezhessék írásban és képekben is – vallják a könyvsorozat készítői. Szakmai segítséget a Bortársaságtól kértek és kaptak, hogy aztán néhány közösen eltöltött vidám estén megosszák egymással élményeiket és tapasztalataikat, aminek eredményeként megszületett a sorozat legifjabb gyermeke. A KisBorhatározó fiatal kortárs írók szubjektív történetei alapján mutatja be a hazai borkultúrát, nem egyszer vicces és önironikus módon, képekkel illusztrálva.

"A Kis Borhatározó gondolata már a sorozat első 6 kötetének megjelenése idején megfogalmazódott bennünk.

Az igazi löketet Ughy Szabina és Oravecz Péter adták a kötethez, amikor egy hetet Tállyán töltöttek, és a fantáziájukat elkezdte piszkálni a magyar borkultúra. Velük együtt gondoltuk úgy, hogy fontos lenne egy olyan társ bevonása is a szöveg gondozásába, szerkesztésébe, mint a Bortársaság. A Kis Borhatározó bemutatója a Táborban kapott helyet, a Millenárison, családias hangulatban, kis dombra kiállósan, nevetősen, csacsogósan
" – mondja SzabóZsófi grafikus, a diplomamunkaként indult projekt ötletgazdája.

Ughy Szabina és Oravecz Péter mellett a Bortársaság részéről KálmánGábor segített a szöveg összefésülésében. Az angolul is megjelent kiadványban a borhoz kapcsolódó sajátos viszonyunkról lehet olvasni, de hogy példával is alátámasszuk, íme egy idézet a könyvből: "Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be őszintén, hány külföldi barátunknak vittük ajándékba, vagy ajánlottuk már aszút anélkül, hogy egyszer is belegondoltunk volna, miért? Mindenki kap élete során valamilyen kivételes alkalom emlékére egy tokaji aszút, amit aztán gondosan elhelyez a szekrény tetején, hogy majd a megfelelő alkalommal felbontja. Eláruljuk: megfelelő alkalomnak tökéletes lehet akár egy kedd este is. És nem árt tisztázni: nem minden Tokajból származó bor aszú."

Ha belelapozunk, találunk még benne borszótárat, a bor földrajzát és boros tévhit-gyűjteményt is.