Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Gasztró

Szicíliai street food a Ferenciek terén – Ragùstami

Az olasz ételekről a legritkább esetben jut eszünkbe a munkába menet felmarkolható street food, pedig a kézben vihető fogások a mediterrán országban, különösen Szicíliában alap dolognak számítanak. Néhány hónapja Budapesten is lehet már ilyesmit kapni, a Ferenciek terén működő Ragústami ugyanis éppen erre a vonalra állt rá. Természetesen ha valaki nem menet közben étkezne, le is lehet ülni.

A Ragùstami az első olyan étterem Budapesten, amely az olasz ételeket gyorséttermi formában kínálja. Természetesen nem egy tányér szaftos tésztáról van szó, az ételek alapjául a szicíliai konyha szolgál, amelynek fogásai felszolgálhatók klasszikus éttermi, illetve elvihető formában is. A szicíliaikonyha egyébként igen érdekes, hiszen a történelem során rengeteg hatás érte: nyomokban a mai napig tartalmaz római, arab, bizánci jellegzetességeket, de még az egykori az Anjou-uralkodók, illetve a francia-spanyol érdekellentétek is nagy hatással voltak rá, míg végül kialakult a mai formája.

A Ferenciekterén nyílt helynek az alapétele a sáfrányos, sajtos rizsgolyó, vagyis az arancini, amely Dél-Olaszországban az élet egyik értelme. Itt ebből húsos, pisztáciás, spagettis és lazacos változatot lehet kapni, és azért nagyon praktikus, mert egy szalvétába csomagolva akár a metróra is magunkkal vihetjük, de ha van időnk, akkor egy nagy adag salátával és sajttal tálalva kiváló ebéd is lehet.

Egy másik izgalmas fogás a túrós batyura hasonlító cipolline, amelynek egyik nagy meglepetése, hogy nem édes: az összehajtogatott leveles tésztában sonka és sajt van, így ez egy elég laktató útravalónak számít. Amit mi nagyon szeretünk, az a pizette névre hallgató minimargherita, a bruschetta, és a szicíliai kávé. Az ételeket természetesen menüben is lehet kérni, amelynek ára 1390 Ft-1690 Ft között mozog. A reggeli menü 690 Ft.

A Ragùstami információink szerint csak Olaszországból hozatott alapanyagokkal dolgozik, a minőséget pedig az garantálja, hogy a tulajdonosi kör és a szakács is szicíliai, róluk pedig köztudott, hogy nagy figyelmet fordítanak a részletekre.

Ahogy a mediterrán dolce vita megköveteli, édesség fronton is elég tekintélyes a kínálat, a választékban van 7 veli pistacchio, amely egy 7 réteg különböző pisztáciakrémmel készült tortaszelet, illetve a klasszikus cannolo ricotta, amelyről itt tudtuk meg, hogy nem puhának, hanem ropogósnak kell lennie.

A hely nem titkolt szándéka, hogy franchise rendszerben működjön, és így újabb üzleteket nyisson a városban, rövid távú célként pedig egy terasz nyitását tűzték ki.

RagùstamiCím: 1053 Budapest, Ferenciek tere 2.


Facebook

Hasonló tartalmak

Shopping Gasztró

tMK & Friends XMAS Shopping & Brunch

Egy újabb repertory shoppingra készülhetünk a pesti oldalon, méghozzá egy olyan izgalmas és tágas helyszínen, mint a Kastner Kommunity, ahol december 16-án és 17-én várnak egy kellemes hangulatú karácsonyi shoppingra. A Kastner Kommunity egy találkozóhely, kávézó, közösségi- és munkatér, galéria, ahol érdemes a karácsonyi ajándékok beszerzését összekötni egy brunch-csal is.

Gasztró

Mutatunk egy kávézót, ahol akár színészekkel is összefuthatunk!

A Katona József Színház büféje, a kantin: nem csupán az előadások idején, hanem mindennap nyitva áll a vendégek előtt.

Gasztró

Közép-európai ebéd 120 méterrel a város felett

Krúdy kedvence és régiós gyöngyszemek, bisztróhangulat és a város legizgalmasabb panorámája – megnéztük a VIRTU Restaurantot.

Gasztró

A hedonizmus titkos receptje – Indítsd pezsgős reggelivel a napot!

Nincs jobb napkezdés, mint egy hosszú, pezsgős reggeli, amit szép környezetben, barátokkal vagy akár egyedül, magunkat megajándékozva tölthetünk.

Neked ajánlott

A