Idén is megrendezik a Margó Irodalmi Fesztivált, szerdától 5 napon át kerülhetünk közelebb a friss, ropogós magyar kortárs irodalomhoz.

Szerencsére a napokban tobzódhatunk a könyves eseményekben, június 9-től a Vörösmarty tér a
87. Ünnepi Könyvhét

keretében ismét megtelik könyvekkel és könyvszeretőkkel, holnaptól pedig jön a

Margó Irodalmi Fesztivál . A címmel ellentétben nem a margóra került magyar írókkal és műveikkel, gondolataikkal találkozhatunk, hiszen a tematika szereplője lesz friss könyvével többek között Závada Pál, Csányi Vilmos vagy Bartók Imre is. A központi helyszín idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum

lesz.

A június 8-12. között zajló fesztivál felvezető kisfilmjét idén Reisz Gábor, a

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezője készítette. A Halandzsa egy magyar fiú és egy spanyol lány Tinder-találkozását beszéli el.

A Margón

idén is a legfrissebb kortárs magyar irodalom képviselőivel beszélgetnek, Forgách András, Háy János, Csányi Vilmos és Németh Gábor is felel majd a feltett kérdésekre. Bemutatkozik Závada Pál és Darvasi László új regénye is. Egy családregény mozaikjait rakosgatja ki GrecsóKrisztián és Zoltán, az író és a táncos közös estje különös küzdelem, lelki leltár, virtuális családállítás. Eltérő nézőpontok, más formák, a közös gubancok. A júniusi Margón kiemelt műsorsávot kap a költészet. A lírát olyan alkotók képviselik, mint Oravecz Imre, Térey János, Tóth Krisztina vagy
Röhrig Géza.

Az

új könyvmegjelenések mellett a társművészetek is egyre erősebben jelen lesznek a Margón, rendhagyó színpadi produkciókkal találkozhatunk. Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójából készült előadás Hámori Gabriella előadásában. Lesz Pegazusok Nem Léteznek koncert, Harcsa Veronika pedig Kassák Lajos verseihez készített melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat.

Az idén harminöt éve elhunyt nagy misztikus költő, Pilinszky János verseinek újraértelmezésére és továbbgondolására vállalkozik a Kedvencek temetője című műsorsorozat Babiczky Tibor, Fehér Renátó, Gerevich András, Marno János és Schein Gábor közreműködésével.

Részletes program itt.