Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Friss kortárs irodalom idén is – jön a Margó Irodalmi Fesztivál

Idén is megrendezik a Margó Irodalmi Fesztivált, szerdától 5 napon át kerülhetünk közelebb a friss, ropogós magyar kortárs irodalomhoz.

Szerencsére a napokban tobzódhatunk a könyves eseményekben, június 9-től a Vörösmarty tér a
87. Ünnepi Könyvhét

keretében ismét megtelik könyvekkel és könyvszeretőkkel, holnaptól pedig jön a

Margó Irodalmi Fesztivál . A címmel ellentétben nem a margóra került magyar írókkal és műveikkel, gondolataikkal találkozhatunk, hiszen a tematika szereplője lesz friss könyvével többek között Závada Pál, Csányi Vilmos vagy Bartók Imre is. A központi helyszín idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum

lesz.

A június 8-12. között zajló fesztivál felvezető kisfilmjét idén Reisz Gábor, a

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezője készítette. A Halandzsa egy magyar fiú és egy spanyol lány Tinder-találkozását beszéli el.

A Margón

idén is a legfrissebb kortárs magyar irodalom képviselőivel beszélgetnek, Forgách András, Háy János, Csányi Vilmos és Németh Gábor is felel majd a feltett kérdésekre. Bemutatkozik Závada Pál és Darvasi László új regénye is. Egy családregény mozaikjait rakosgatja ki GrecsóKrisztián és Zoltán, az író és a táncos közös estje különös küzdelem, lelki leltár, virtuális családállítás. Eltérő nézőpontok, más formák, a közös gubancok. A júniusi Margón kiemelt műsorsávot kap a költészet. A lírát olyan alkotók képviselik, mint Oravecz Imre, Térey János, Tóth Krisztina vagy
Röhrig Géza.

Az

új könyvmegjelenések mellett a társművészetek is egyre erősebben jelen lesznek a Margón, rendhagyó színpadi produkciókkal találkozhatunk. Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójából készült előadás Hámori Gabriella előadásában. Lesz Pegazusok Nem Léteznek koncert, Harcsa Veronika pedig Kassák Lajos verseihez készített melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat.

Az idén harminöt éve elhunyt nagy misztikus költő, Pilinszky János verseinek újraértelmezésére és továbbgondolására vállalkozik a Kedvencek temetője című műsorsorozat Babiczky Tibor, Fehér Renátó, Gerevich András, Marno János és Schein Gábor közreműködésével.

Részletes program itt.

Hasonló tartalmak

Karácsonyi történetek az ünnepekre – 13+1 új mesekönyv gyerekeknek

?>

Gyerekeknek szóló válogatásunkban idén megjelent karácsonyi könyveket: lapozókat, antológiát, regényeket válogattunk többféle korosztálynak.

Hamarosan elnyelheti a föld ezt a legendás pesti kastélyt

?>

A Bogáti-Hajdú-villa a 19. század végén épült, a süppedős talaj miatt pedig a Loire-völgyi kastélyok mintájára ezt is lábazatra emelték.

Szabadidő Kultúra

Múzeumok karácsonya 2023

A Magyar Természettudományi Múzeum, karöltve a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral megszervezi december 16-án a Múzeumok karácsonyát. Az intézmények különböző ünnepi hangulatú előadással és foglalkozással készülnek: megtudhatjuk például, hogyan zajlott a reformkorban az ünnep, kipróbálhatunk egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozót és lesz adventi barkácsműhely is kicsiknek-nagyoknak!

Látnivalók és kultúra

Téli fák közül kikandikáló paloták és villák – Sétaútvonalak békebeli környékeken

?>

Nyolc sétaútvonalat ajánlunk, amelyek csodás épületek között, kertes, jó levegőjű helyen haladnak keresztül, hiszen a kopasz fák között most még jobban látszanak a házak.

Neked ajánlott

A