Az elmúlt években az újhullámos kávézók gyakorlatilag ellepték a várost, és az új helyeknél már nem egy világos pörkölésű, komplex etióp a ritkaság, hanem az, ha ihatunk egy klasszikus olasz eszpresszót. A nemrég nyílt 9Bar úgy döntött, hogy a klasszikus kávézásnál marad, de nem határolódik el a specialty vonaltól sem teljesen, a kombináció pedig úgy tűnik, hogy hiteles és ígéretes. Kipróbáltuk.

A budapestikávékultúrának nagyon jót tett az újhullámoskávék forradalma, de ennek ellenére arra is van igény, hogy ne feledkezzünk meg a klasszikus feketéről sem. A nemrég nyílt 9Bar szerint a kávézás mindig jó ötlet, amit ők nem újhullámos, specialty termékekkel, hanem főleg minőségi olasz kávéval bizonyítanak.

Annak ellenére, hogy a Bazilikától néhány lépésre található hely a kávék elkészítésekor nem riad vissza a gyakran eretnekséggel vádolt kotyogóstól, és a különböző nyomásprofilokkal játszó többmilliós gépekben sem feltétlenül hisz, ugyanúgy használja a mostanában megszokott kávékészítési módszereket, például a V60-at, a French Press-t, az AeroPress-t, illetve a Chemexet. Az eredmény: karakteres, kávé, amely fölött szívesen elücsörög az ember bármikor, legyen szó baráti találkozóról vagy munkáról.

Természetesen tartanak azért világospörkölésűkávékat is, hogy mindenki igényeit ki tudják szolgálni.

Az árak tekintetében a megszokott kategóriába tartozik a 9Bar: egy eszpresszó 450 Ft, egy americano pedig 500 Ft. A kávék mellé helyben készített szendvicseket (690 Ft), sütiket (690 Ft), croissant-t (390 Ft) is tartanak, illetve a jó időt figyelembe véve frissen facsart dzsúszokat is kérhetünk.

Rákérdeztünk természetesen a névválasztásra is, ami érdekes kávétörténeti jelentőséggel bír: 1946-ban a rugós csapteleppel működő eszpresszógépek sorozatgyártása megkezdődött. A gépek bekerültek a kávézókba, és egy új, az addigiakhoz képest forradalminak számító kávékészítési eljárás vette kezdetét. Az új technológia segítségével már lehetősége nyílt a baristának, hogy 100°C alatti hőmérsékleten (90-92°C) és nagy, egészen pontosan 9 bár nyomáson készítsen kávét.9BAR1065 Budapest, Lázár utca 5.


Facebook