Szombaton indul a Budapest100, amely a következő hétvége programjainak zászlóshajója, de mellette gasztro- és filmfesztiválok, elektronikus zenei bulik és egy félmaraton adják még a lényeget.

Csütörtök
A kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége.

A 22. Lengyel Filmtavasz során az elmúlt év gazdag filmes kínálatából mutatnak be néhány kivételes alkotást, melyekre mindenképp érdemes legalább egy estét szánni a moziban.

Ízlelgettük a hely nevét: Monofu. Mozaikszó talán, vagy japán kifejezés? A választ meg is kaptuk bent: a monofood kifejezésre reagál. A Margit körúti takeaway desszertes koncepciója a következő: 2-3 havonta kiválasztanak majd egy francia édességet és a legmagasabb szinteken variálják azt, hogy dizájnos és praktikus csomagolásban vásárolják meg őket. Emellé kínálnak jóféle kávét és gyümölccsel ízesített vizeket is. Egyből erős tematikával került bele a budapesti vérkeringésbe a Monofu: brulée-ket készítenek, gurmé módra.
Próbáld ki.

Április 14-től minden csütörtökön 15 és 20 óra között Esti Piac vár a Németvölgyi út 15. szám alatt a Villa Bagatelle mellett, ahol többek között friss zöldséggel, gyümölccsel, különleges sajtokkal, szörpökkel és füstölt húsokkal lehet felpakolni.

Pega Monstro, azaz: Kapd el a szörnyet! Ezzel a névvel akár valami black metal durvulás is lehetne ez a zenekar, de valójában egy bájos lisszaboni testvérpár duójáról van szó, akik úgy nyomják a rakenrollt, mint Patti Smith.Visszafordíthatatlanul közeleg a kabátmentes szezon és a mezítlábas táncolás ideje, szóval mielőtt visszaköltöznének a FogasKert pálmafái téli otthonukból a tengerparti naplementébe, a szervezők tartanak egy estét, idén először Hencz Péterrel.Péntek

Az első hazai és egyben szezonnyitó Beer, Burger & Barbecue Fesztiválon a kézműves sörök és hamburgeresek mellett bemutatkoznak a barbecue csapatok is. Kiderül, mitől lehet különleges a hamburger, mit kell tudni a barbecue művészetéről, a szmókerekről, plusz milyen szezonális újdonsággal bírnak az itthoni sörfőzdék.

A kongói éjszakában minden este új tánc születik.

Belga koreográfus, kongói hiphop táncosok, élőben keverő német-izraeli DJ és egy meglepetésvendég: ők együtt kutatják fel a klubkultúra legjobb move-jait.

A Kinshasa Electric a Trafót afrikai szórakozóhellyé alakítja pénteken.A Neo hazánk egyik meghatározó elektronikus popzenekara: zenéje izgalmas keveréke az undergroundnak és a mainstreamnek. Pénteken a The Griffins társaságában látható a Kuplungban.

Budapest legcsajosabb péntek estéinek következő állomása, ahol Basics, Immi V, és Goyah mellett újra Dj Free a pultban. Ha olyan Deep House partyt keresel, ahol garantált a hajnalig tartó tánc és az éles ritmusok, akkor a helyed ezen az estén a Kazinczy 21-ben lesz. (x)Seuil sikere egyedi stílusában rejlik, mely az aktuális zenei áramlatok és trendek befolyásától mentes. Munkáit lassan 10 éve a szakmában méltán elismert kiadók jegyzik.

Magyarországon először április 16-án lép majd közönség elé Martin 'M és Flixon, illetve Andras Toth és Po:ti kísérik majd a CorvinClubban.

A zenei családba született Jimpster

(aka Franc Spangler, igazi nevén Jamie Odell) egy brit deephouse producer, aki Tom Roberts-cel saját kiadót alapított Freerange Records és Delusions of Grandeur néven. Saját számai mellett élő fellépésein remixeket is elővesz, köztük például Bob Marley 400 years című művét.

Pénteken a Toldi Klub vendége lesz.

A drum and bass és a Bladerunnaz neve Magyarországon egybeforrt, aki idehaza a stílus kedvelője, az biztosan megfordult már BLZ rendezvényein. Péntek este a SYMA-csarnokban Noisia lesz a sztárvendége a bulinak.

(x)Szombat

A Telekom Vivicittá Városvédő Futás a tavaszi futószezon első komolyabb futóeseménye Budapesten, amelyen 10- és a Telekom Midicittá fedőnév alatt 7 kilométert lehet teljesíteni. Szombaton a rövidebb, vasárnap a hosszabb távokra nevezőket várják a margitszigeti rajtra.A Budapest100 idei helyszíne és témája a pesti Nagykörút. A program önkéntes kutatói levéltárakban gyűjtötték a Boráros tértől a Jászai Mari térig húzódó szakasz épületeinek történetét, a fotósok nagyszerű képeket készítettek, a házak képviselői a programszervezőkkel közösen megtervezték a nyitott hétvége eseményeit. Április 16-án és 17-én a nyitva tartó házakban kiállításokon, beszélgetéseken kelnek életre az egykori és mai szomszédokról, lakóközösségekről, nehézségekről szóló történetek.Bújj Tweedbe szombaton és tarts a TweedRunBudapest baráti társasággal egy múltidéző útvonalon, hogy 12. alkalommal is megállítsd az időt a '20-'30-as évek világában.

Egy csapat hazai grafikus, animátor és képzőművész úgy gondolta, hogy a magyar zinekultúra nincs kellőképpen összefogva és népszerűsítve, ezért egy egynapos fesztivál keretében összehozza az alkotókat. Április 16-án első alkalommal rendezik meg az Ukmukfukk Zinefesztet az Ankertben, ahol mintegy 30 egyéni művész és csapat vesz részt.Április 16-án veszi kezdetét a 2 kiállítást, 2 fesztivált és közel 40 kapcsolódó programot felvonultató művészeti és kulturális eseménysorozat, a Ludwig Passion. A tízhetes esemény keretében filmvetítések, előadások, különleges koncertek, rendhagyó tárlatvezetések jelentik a programot, és majd félszáz sztár lesz a Ludwig Múzeum vendége.

Robert Glasper személyében napjaink egyik legfényesebb zongoristacsillagát üdvözölhetjük. A jazz műfajából ki-kitekintve a legkülönbözőbb zenei stílusokban – a rocktól a hiphopig – alkot. Sokan őt tekintik a jazz jövőjének, amit ő rendszerint azzal utasít vissza, hogy „nem, én most vagyok itt!” – szombaton egész pontosan a Müpában lesz.


(x)Az első meleg tavaszi napsugaras napokon felbuzdulva úgy döntöttek a Lakásvásár szervezői, eljött az idő, hogy ismét a Madách téren árulják portékáikat. A vásár ezúttal régi helyéről, a TELEP-ről jelentkezik. Ha nálad is halmokban állnak otthon a sose hordott kincsek, és már unod pakolgatni őket, vagy ha designer vagy, és megjött a kedved a kufárkodáshoz, jelentkezz!VasárnapEzúttal az IÑEZ Bagel Shoppal és a Hannabival fogott össze a Mono Art & Design, hogy igazi brunch-élményében legyen részetek.

A Hannabi pop-up installációjában pihenve bageleket, gyümölcsöket, kávét és kézműves desszerteket fogyaszthatsz vasárnap addig, amíg csak jólesik.

Céltalan séták alkalmával igen izgalmas helyekbe lehet belebotlani váratlanul. Ilyen a Széll Kálmán téri munkálatok hátterében már fél éve csendben megbúvó PostBistro, amely a forgalmas környék egyik legígéretesebb tavaszi-nyári kiülős helyének ígérkezik.

Az időjárás még ugyan egy kissé szeszélyes, viszont azt bátran kijelenthetjük, hogy tökéletesek a körülmények ahhoz, hogy az ember kimerészkedjen a szabadba. Budapesten és a várost körülvevő 45 perces sugarú körön belül szerencsére rengeteg változatos lehetőség van, ha valakinek kirándulni támad kedve. Összegyűjtöttük a jelenlegi kedvenceinket egy kis vasárnapi kiránduláshoz.

A Boltkór Garázsvásáron a helyed, ha szeretsz egy hatalmas eseményen rátalálni egy új kedvenc ruhadarabra. Mindehhez a JászaiMaritérre kell elmenned vasárnap.