Élmény
9 kirándulóhely tavaszra
Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
9 kirándulóhely tavaszra

Az időjárás még ugyan egy kissé szeszélyes, viszont azt bátran kijelenthetjük, hogy tökéletesek a körülmények ahhoz, hogy az ember kimerészkedjen a szabadba. Budapesten és a várost körülvevő 45 perces sugarú körön belül szerencsére rengeteg változatos lehetőség van, ha valakinek kirándulni támad kedve. Összegyűjtöttük a jelenlegi kedvenceinket.

Az újdonság – Hármashatár-hegyi kilátó Ahol a legszebb a folyó – Zebegény Séta, fagyi, Duna-part – Szentendre Családdal a természetben – Normafa A kalandos – Tabajdi mezítlábas park Kirándulás és tábortűz – Dera-szurdok A klasszikus – Gödöllő Túra a Börzsönyben – Diósjenő Jót tesz az egészségnek – Gyömrői tó

Az újdonság – Hármashatár-hegyi kilátó

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

Hármashatár-hegy kedvelt kirándulóhely, hiszen az erdőben szuper sétautakat találhatunk. A csúcs Budapest II. és III. kerületének határvonalán fekszik és nemrég a Kecske-hegy és az Oroszlán-szikla mellett egy újabb látványossággal is kibővült: felépült a legújabb budapesti kilátó, mely 8 méter magas és gömb alakú.


Hármashatár-hegy

Ahol a legszebb a folyó – Zebegény

Fotó: Az esemény Facebook oldala.
Rengeteg érv szól Zebegény mellett: innen a legszebb a Dunakanyar, a Kéktúra útvonalán elmehetünk Nagymarosra, útba ejtve a Julianus-kilátót, este pedig mulathatunk a Mókus nevű kocsmalegendában, kajakozhatunk, megnézhetjük a Dőry-kastélyt vagy borvacsorázhatunk a NaturaHill nevű családi birtokon, ahol gourmet fogásokkal és szuper kilátással várnak minket. A legjobb benne, hogy 45 perc alatt ide lehet érni még vonattal is.

Séta, fagyi, Duna-part – Szentendre

Fotó: Az esemény Facebook oldala.
Szentendre egyik legjobb tulajdonsága, hogy Budapestről szinte bárhogy megközelíthetjük: autóval, biciklivel, hajóval vagy HÉV-vel. A parti sétány kiemelkedő célpont egy kis levegőzéshez és a Duna-parti panoráma fröccs mellőli megfigyeléséhez. Szentendre kanyargós utcáiban is érdemes elveszni vagy fagyizni, aki pedig komolyabb gyalog- vagy biciklitúrára vágyik, annak irány a Pilis!

Családdal a természetben – Normafa

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
A népszerű kirándulóhelynek a hegyvidék benépesülésével nem csak hétvégén van nagy forgalma: futók, kutyások, kirándulók látogatják non-stop. Szerencsére a kirándulókra való tekintettel nemrég az infrastruktúra fejlesztése is elkezdődött: a János-hegyig vezető, két méter széles ösvény stabilizált murvafelületet kapott, az út mellett több részen találkozópontokat és jól áttekinthető térképeket helyeztek el, és nagyon jól mutatnak az új, egyedi tervezésű utcabútorok is. Ezenkívül a fejlesztés során összesen 30 háttámlás padot, 10 lócát és 16 kukát telepítettek a területre, de teljesen megújult az Anna-réten található játszótér is. A tervek szerint hamarosan ivókutakat is telepítenek .
Normafa

A kalandos – Tabajdi mezítlábas park

Fotó: Google Maps
A tabajdi Mezítlábas park kitűnő kirándulós program, ugyanis itt egy kicsit rendhagyó módon lehet az ember a természetben. A park maga egy különlegesen kialakított sétaútvonal, ahol cipő nélkül mehetünk végig, megtapasztalva ezzek a természetet: a tematikus útvonalon összesen 21-féle járófelület van, járhatunk például bazaltköveken, máshol pedig tőzegen vagy homokon. A park a nap 24 órájában nyitva tart, bármikor látogatható, nincs bekerítve és ingyenes. Kutyával is látogatható.

Kirándulás és tábortűz – Dera-szurdok

Fotó: Az esemény Facebook-oldala
Budapest határához egészen közel, Pilisszentkereszttől délre, a falu szélső házaitól nem messze kezdődik a több mint 1 km hosszú, meredek sziklák között kanyargó szurdok, ahol a Dera-patak mentén járhatjuk be az erdei ösvényt, több helyen fahidakon átkelve, néhol a sziklákon átugrálva. A szurdokot 30 perc alatt kényelmesen be tudjuk járni, de a kijelölt tűzrakó helyeken megállhatunk sütögetni is, vagy piknikezhetünk a padokon. Gyerekeket 5-6 éves kortól érdemes vinni, biciklivel, babakocsival viszont ne próbálkozzunk.

A klasszikus – Gödöllő

Fotó: Google
Gödöllő talán a legklasszikusabb kirándulóhely, ahol minden iskolás csoport megfordul legalább egyszer. Ennek oka csupán az, hogy az Örs vezér terétől viszonylag gyorsan megközelíthető HÉV-vel, ugyanakkor viszont teljesen más, mint a város. Gödöllő legismertebb nevezetessége a Grassalkovich-kastély vagy más néven a Gödöllői Királyi Kastély, de a Gödöllői Városi Múzeum és a Gödöllői Erdészeti Arborétum ugyancsak megtekintésre méltó. Amúgy pedig remekül el lehet tölteni itt egy szombati napot, akár pusztán sétálgatással is.

Túra a Börzsönyben – Diósjenő

Fotó: Google
Budapesttől mintegy 60 km-re található Diósjenő a Börzsöny lábánál fekszik. Ez a börzsönyi kirándulások egyik kedvelt kiindulópontja. A fővárostól alig egy órás autózással, de vonattal és autóbusszal is könnyen megközelíthető. A települést jelenleg is évente több ezer bakancsos turista választja kirándulási céllal, nem véletlenül.

Jót tesz az egészségnek – Gyömrői tó

Fotó: Pákozdy Nóra / We Love Budapest
A gyömrői tófürdő az 1920-as években alakult ki, amikor a föld alól feltörő víz egy egyedülálló környezetet alakított ki egy egykori gáztéglagyár helyén. A fürdő kialakítását egy tüdőgyógyász sürgette, aki megállapította, hogy a víz rádiumos, magnéziás, ammóniás és salétromos tartalma kiválóan alkalmas ideges, vérszegény, étvágytalan betegek számára, reumatikus panaszok enyhítésére, a környezet maga pedig jó klímája miatt tüdőbetegeknek lehet nagy segítség. Persze az egészségeseknek is nagyon ajánljuk, mert igen kellemes időtöltés, és fürdés után pedig remek opció lehet a Teleki-kastély meglátogatása is.