Ízlelgettük a hely nevét: Monofu. Mozaikszó talán, vagy japán kifejezés? A választ meg is kaptuk bent: a monofood kifejezésre reagál. A Margit körúti takeaway desszertes koncepciója a következő: 2-3 havonta kiválasztanak majd egy francia édességet és a legmagasabb szinteken variálják azt, hogy dizájnos és praktikus csomagolásban vásárolják meg őket. Emellé kínálnak jóféle kávét és gyümölccsel ízesített vizeket is. Egyből erős tematikával került bele a budapesti vérkeringésbe a Monofu: brulée-ket készítenek, gurmé módra.

Évi és Domi nem hobbicukrászok. Hosszú évek óta gasztronómiával foglalkoznak, tanácsadással, ötletek megvalósításával, igazán érett már egy saját "gyermek" is. Mivel rajonganak a francia konyhaművészetért és ezzel együtt a "monofooditás" is fontos támpont volt, öszehozták a kettőt. Nyitottak egy olyan desszertműhelyt, ahol időszakosan változnak majd az édességek. Körülbelül 2-3 havonta rukkolnak elő majd egy új kollekcióval. Ez az üzletpolitika még annyira nem honosodott meg nálunk. Mindenki mindent szeretne, kávézóban a legjobb sütit, szendvicset és limonádét, étteremben street foodot és fine diningot is egyszerre. A fiatalok egyetlen dologra fókuszálnak, de arra nagyon.

A kis üzlet letisztult, könnyen alakítható a tér, a színek sem túl harsányak, a lényeg a süteményes pult és tartalma. Így a kollekcióváltáskor könnyedén csavarhatnak egyet a designon is, vagyis színben, formákban is változtathatnak, ami örök megújulást jelent. Új megközelítés, de igazán szimpatikus és haladó. Elvégre egy divatüzletben is gyakran változik a kirakat, a kínálat. Persze ez a gasztronómiában még nem megszokott formula, de kínácsian állunk elébe.

A Monofu-t egyébként nyitása előtt egy igazán neves séf is ajánlotta, aki nem más, mint Várvizi Péter, a Larus Étterem konyhafőnöke, kinek munkáját nagyon szeretjük, tehát izgatottak voltunk, ha már ő is méltatta Évi, Domi és Olivér munkáját. A brulée tematika kollekciója 10-féle francia desszertből áll, 680 forintos egységáron. Ezek az édességek gusztusos kis üvegben sorakoznak a pultban, kiskanállal felszerelve (természetesen az üveget hazavihetjük). Klasszikus créme brulée, pisztácia-eper-rebarbara, sóskaramell-passió, pekándió-tonkabab-áfonya, tejcsoki-sárgabarack-sósmogyoró, mangó-passió-kókusz, feketeribizli-joghurt-citromnád, málna-vanília, étcsoki-narancs, karamellizált fehércsoki-grapefruit.

Mi a három legígéretesebb kombinációt kóstoltuk. Zsenialitásuk a szuper alapanyagok és kombók mellett a textúrák találkozásában rejlik. A tejszínes krémeket jól ellenpontozzák a fanyar, friss gyümölcsök, a ropogós feltétek, morzsák. A tonkabab-pekán-áfonya brulée nem mindennapi, a mangó-passió-kókusz minden olyan egzotikus gyümölcsöt ötvöz, amiért rajongunk, a pisztácia-rebarbara-eper pedig a sós/édes ellentétre épít, nagyszerűen. Fotózáskor nem győztünk elfordulni, hogy ne essünk azonnal neki az üvegeknek, mert a "monofooditás" mellett a látvány sem utolsó. Mint egy üvegcse, színes ékszerekkel.A Monofu rendszere elsősorban az elviteles fogyasztásra koncentrál, vagyis a cél az ,hogy hazafelé menet, piknikre vagy vendégségbe tartva felmarkoljuk a desszerteket. Az üvegek jól szállíthatóak, tartalmuk nem rázódik össze, így ajándékba is remek választás lehet.


Hogy a brulée után mi a következő téma, még nem árulták el, de, ha a francia gurmé desszertek világában keresgélünk, akkor valószínűleg mousse-ok, tart-ok, eclair-ek, souffle-k, teurgoule-k várhatóak.