A fesztivált közvetlenül a Bocuse d'Or európai döntője után rendezik meg – egy városban, ez pedig büszkeség a fesztivál szervezőinek és minden hazai gasztrorajongónak. Míg a világ minden részéről látogatókat vonzó szakácsversenyt május 10-11-én rendezik meg a Hungexpo területén, a Gourmet Fesztiválra ezúttal május 12-15. között kerül sor a Millenárison.

Idén kivételesen nem az év hazai gasztroeseményéről beszélhetünk – mondta Gerendai Károly, a fesztivált szervező Sziget Kulturális Menedzser Iroda nevében az esemény mai sajtótájékoztatóján. Látszólag „trónfosztásról” van szó, valójában ez a tény mégis nagyon örömteli, hiszen a Bocuse d'Or a világ leghíresebb szakácsversenye.

A Gourmet Fesztivál az a hely, ahol nem kell napokat utaznod ahhoz, hogy az ország legjobb éttermeinek ételeibe belekóstolhass – nem csoda, hogy még a tavalyi, kis híján özönvízszerű időjárás ellenére is tömegek látogattak ki a rendezvény hétvégéjére.

Nem vitás, a hangulat kellemesebb napos idő esetén, de mindez az ételek minőségén semmit nem változtat, hiszen az ország legjobbjai állítanak ki. A megjelenők között lesz mind az öt Michelin-csillagos hely (Costes, Costes Downtown, Onyx, Borkonyha, Tanti), de ott lesz Pesti István és új, tatai éttermének csapata is, aki még a Tantival szerzett csillagot. Az eseményen ráadásul a kevesebb figyelmet kapó, de tehetséges séfek is megmutathatják magukat.

Az ételek ára a csúcséttermekhez képest mérsékelt marad, és a belépőjegyes rendszer is változatlan, de valószínűleg ezt mindenki értékelni fogja, aki más, ingyenes rendezvényen próbált már a frissen vásárolt, glazúrozott-posírozott-blansírozott ételkölteményével egy ülőhelyig elegyensúlyozni úgy, hogy közben nem lökik fel.

A rendezvény tematikája eddig úgy nézett ki, hogy a szakértőkből álló zsűri kiválasztott egy lehetőleg magyaros ételt, amiből a séfek elkészítették a saját verziójukat. Ez egyúttal valamennyire be is korlátozta őket, a látogatók ráadásul a tizenötödik paprikáscsirke után azért kicsit elunhatták az ételeket.

Az új koncepció jegyében nem lesz kötelező fogás, a séfek – a Bocuse d’Orhoz alkalmazkodva – halból és vadból készíthetik el ételeiket. A pontos fajta nem lesz annyira kötött, mint a verseny esetében, de már most várjuk, hogy ki milyen ételt álmodik bele ezekbe az alapanyagokba.