Egy nagyon szimpatikus olasz séf Magyarországon találta meg számításait: családot alapított és 2016 áprilisától egy fúziós éttermet vezet, ahol az olasz és a spanyol gasztronómia találkozik, túlbonyolítás nélkül, tapas rendszerben, sok tengeri ízzel, mediterrán hozzávalókkal. Még nyitás előtt volt szerencsénk kipróbálni a karakteres tapasokat, melyeket ötletesen úgy találtak ki, hogy ha valakinek a kisebb adag nagyon megtetszik, nyugodtan rendelhet belőle teljes fogásnyit.

Fabrizio Caldarazzo "tio"-ja, vagyis nagybácsija nem más, mint egykori Amalfi melletti szomszédja, a spanyol Felipe, aki bevezette őt a spanyol gasztronómiába. Fabrizio hamar beleszeretett a tapasokba, a fűszeres kolbászokba, leheletvékony, mégis karakteres sonkákba és a tengeri fogásokba. Emellett természetesen imádja saját nemzetének ízeit is, és immár 20 éve a főzés a hivatása. Dolgozott Londonban, Spanyolországban, megjárt Michelin-csillagos éttermeket is, mint sous-séf, a szerelem mégis Budapestre szólította, és végül itt valósította meg igen egyedi ötletét: tapas bárt nyit, ahol nemcsak spanyol, de olasz ízekkel, fogásokkal is találkozhatunk. A hozzávalók keveredhetnek egy-egy fogáson belül, vagyis például a spanyolos fűszerek olasz sajttal is remekül megértik egymást.

A Tio Felipe enteriőrje egyszerű, ne várjunk bikás festményeket vagy toszkán tájat a falakra, mert a hangsúly egyértelműen az ételeken van. Mikor náluk jártunk, a borbár még nem volt egészében kialakítva, ám nagyon ígéretesnek hangzanak a tervek: a két nemzet borai közül rendelhetünk majd. Igény szerint a fogásokhoz válogatva.A rendszert úgy találták ki, hogy amellett, hogy kisebb adagú tapasokat kóstolhatunk, ha bármelyik annyra megtetszett, hogy még szívesen ennénk belőle, egész adagot is rendelhetünk. Hideg és meleg finomságok közül is választhatunk: a focaccia valóban olyan, mint Olaszországban, nem próbálnak pizzakenyérszerű tésztát focacciának beállítani. Sonkafalatokkal ajánljuk: Bellotaiberico, Serrano és San Daniele sonkákat is találunk az étlapon. Érdemes megízlelni a lazactatárt és nagyon érdekes textúrájú a gaspachohab is, ami igazi nyári kedvenc lehet, hiszen könnyed és hideg. Nem szabad kihagyni a croquetas-t, mely egy kicsit az általunk is ismert krokettre hajaz, ám a burgonyafogást különböző hozzávalókkal teszik izgalmasabbá. A Tio Felipében például sonkával és zöld fokhagymaszósszal.Bár nem kóstoltuk, elég különlegesnek hangzik a pacal csicseriborsóval, és sertésdagadót is rendelhetünk, rozmaringos fehérbabbal. Vagyis kicsit nehezebb húsokat is tartanak, amilyen például a vörösboros chorizo is. Meleg tengeri ízek közül jó szívvel ajánljuk a paellát, akár tapasnak, akár egy méretesebb tállal, de a sercegős fokhagymás rák és a tintahalas tészta kagylóval,sózott-savanyított kaviárral sem fog csalódást okozni. Igazi házilag gyúrt tészta, a tintahal tintájával színezve és ízesítve.

Fabrizio családja is nagyon édesszájú, így természetesen széles a desszertkínálat is: a limoncello semifredo (parfé) új szintekre helyezi a citromos olasz likőrt, míg a sáfrányos körte habcsókkal és maracujahabbal a valódi édesség fetisiszták kedvence lehet majd.

Kellemes találkozás volt ez, és örülünk, hogy Fabrizio Caldarazzo egy platformra hozta a két kedvelt konyha ízeit, s így egy új, ám kicsit mégis eltérő tapas bárral bővült a város.
TioFelipe Tapas Bár és Étterem (bezárt)
Cím:

1054 Budapest, Nagysándor József utca 1.