Budapesten nincs sok színvonalas all you can eat konyha: egy nemzetközi ízekkel foglalkozó láncot és egy ázsiait ismerünk, ahova a nagy étkűek szívesen járnak. Ezért is kaptuk fel a fejünket a hír hallatán, hogy olasz ízeket felvonultató étterem nyílik fix áras rendszerrel. A Podmaniczky-Jókai utca sarkán lévő Ape Regina választékából kóstolgattunk.

Úgy gondoljuk, hogy húzós műfaj az „all you can eat” – nem véletlen, hogy nem dúskál bennük a város. Pedig külföldön kedvelt szokás családi/baráti összejöveteleket, születésnapokat tölteni így, fix áras rendszerben. Sok előnye van, hiszen nincsenek rejtett költségek, kiszámítható, a nagy étvágyúak is jól laknak, és az sem utolsó dolog, hogy az italfogyasztás is benne foglaltatik. Így van ez a legújabb budapesti olasz étteremben is.

Az Ape Regina neve kétértelmű lehet – egyrészt utal az Ape nevű jellegzetes olasz háromkerekű Piaggio motorra (mint a logóban is látszik) illetve egyben a kifejezés olaszul a méhek királynőjét jelöli. Jól hangzik, ám ne feledjük, hogy az Ape „ápe” nem pedig „ép”, az egy másik sztori. Az étterem egy régi görög taverna helyét vette át, és hosszú hónapokig nyúlt a kialakítás, felújítás. A végeredmény nagyon barátságos, a megszokott rusztikus olasz stílus helyett modern az enteriőr, de mégis laza hangulatú. A vendégtérbe nyúlik a konyha, egy emelettel feljebb találjuk az üveggel borított, így nyitott hatású tésztakonyhát/cukrászatot. Senkinek sem kell tartania azonban az illatoktól, mert elég profin oldották meg a szellőzést. Ahogy a rendszer is szuperül lett kitalálva: sok ételt magunk gyűjthetünk be, ám a pizzákat, pastákat, grillételeket például a pultnál rendeljük, s nem kell ácsorognunk, mert kihozzák nekünk. Így nincsen teljesen büféhangulat, ami ötletes megoldás.Az Ape Regina séfje természetesen olasz, Angelo Pappalardo

Katániából érkezett Budapestre, kifejezetten az étterem miatt. A szicíliai hatás erősen érzékelhető a konyhán: sok citrust, gyökérzöldséget és halat használ fogásaiban.

Falatoknak minden asztalhoz friss, ropogós házi grissini és pizzakenyér érkezik bazsalikomos paradicsomszósszal – de óvatosságra intünk mindenkit, nagyon ízletesek, ám kár már az elején belakni belőlük, mi is majdnem beleestünk ebbe a hibába. Háromféle levest mindig kínálnak, és az előételek szelekciója is széles: sonkák, sajtok, saláták, sőt, egy salátabárt is találunk, óriási olívabogyókkal, rukkolával. Elégedettek voltunk a polipsalátával is, olyannyira, hogy később már alig bírtunk enni a többi halból.

Nyilván nagyon kíváncsiak voltunk a ház pizzájára, amiből egy négysajtosat próbáltunk, ami nagyon jónak bizonyult. Érdemes társaságonként kikérni 1-2 pizzát, nem pedig főre lebontva enni, mert megint csak leblokkolnánk a gyomrunkat, és már 20 perces étkezés után a nadrágunk gombját keresnénk, megsemmisülve. Mértékkel! Maradjon hely a tésztaételeknek, sőt a grillnek is, de a desszertekről sem lenne jó lemaradni. Tényleg az átgondolt étkezés a lényeg, és hogy minél több dolgot megkóstoljunk, mintsem azonnal nekiessünk egy tetsző fogásnak. Ez az all you can eat buktatója. Szerencsére az árba beletartozó borok választéka is rendben van, csapolt sört is rendelhetünk a nagy fogyasztásra.Jelenleg háromféle árfekvést találunk náluk: hétköznap 12:00-15:00-ig business lunchot tartanak, 2790 forintos áron, ám ez nem tartalmazza az italfogyasztást. Egy üzleti ebédnek viszont szuper helyszín és rendszer – könnyebb egy jóllakott partnerrel egyezkedni. A hétköznapi korlátlan étel- és italfogyasztás ebédidőben (12.00-17:00) 3990 forint, míg vacsoraidőben és hétvégén 5990 forint/ fő. Családoknak jó hír, hogy 6 év alatti gyerekek díjtalanul ehetnek, a 12 év alattiak pedig 50% kedvezménnyel fogyaszthatnak.

Ape Regina Budapest
Cím:
1065 Budapest, Podmaniczky utca 18.
Nyitva tartás:

Hétfő-Vasárnap: 11:00-00:00