A Krisztina tértől egy jó saroknyira, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium melletti csendes kis utcában nyílt egy furcsa nevű, de annál barátságosabb kávézó, ami a kiváló reggelikkel, kávékkal és a barátságos kiszolgálással hamar a környékbeliek kedvencévé vált. Orsinak és Gyulának, a hely megálmodóinak pedig éppen ez volt a célja.

Sokfelé megfordultak, sok helyen dolgoztak, a kávézó megnyitása előtti évben napi szinten 50-60 kilométerre ingáztak, aztán úgy döntöttek, nyitnak egy helyet az utcában. Nem az egyikben, a sajátjukban. Gyula azt mondja, Orsi megérzéseire hallgatott, amikor éppen itt nyitották meg régóta tervezett kávézójukat, vagy ahogy ők hívják, kávéskuckójukat. A hely tényleg ilyen: az ember belép az utcáról és rögtön otthonosan érzi magát.

Ők egy ideig csak az ablakon kukucskáltak be, majd megkeresték az itt működő - vagy inkább egyre kevésbé működő - antikvitás tulajdonosát, aki szívesen kiadta az üzletet, amit a pár úgy rendezett be, mintha mindig is kávézónak tervezték volna. A pult mellett egy kicsi ablak, ahol az erre sétálók többségét kitevő kutyásoknak adják ki a meleg reggeli kávét.

A plafonon marokkói hangulatot árasztó lámpák, a kirakat üvege mögött szintén keleties párnák, a falakon régi filmplakátok és az Örkény Színház hirdetései. A kávéházi márványasztalokhoz jól mennek a Thonet-székek és az antik bútorok.

Mint a tulajdonosok mesélik, egy-két dologgal emlékeztetnek keleties berendezési tárgyakra, de amúgy ezt nem akarták túlzásba vinni. Az utca tele van art déco-ra emlékeztető házakkal, így inkább a hely karakterét, az utca egységét igyekeztek megőrizni.

A név is innen ered: a Rojt és Bojt a tulajok elmondása szerint nem jelent semmi különöset és mégis valahogy mindent elmond a helyről, leginkább a részletek szeretetét, a kényelmet, az intim hangulatot, amitől ők is jól érzik magukat itt. Ami nem utolsó szempont, hiszen – egy-két családtagot leszámítva – nincs segítség és nincsenek alkalmazottak: a vendégeken kívül nincs is itt más, csak a tulajdonosok és Manci, a kutyájuk.

A reggelik közül mi a bägelben érkező BLT-t (feketeerdei sonkával és tükörtojással) és egy croissant-ban tálalt szendvicset választjuk. A kávéra nagyon figyelnek, nem is fogunk benne csalódni. Finom és frissítő a citrusos banánturmix is, a desszertek közül pedig mindenképp érdemes kipróbálni a csokis-diós tortát, amit az egyik családtag készít.Szerethető, barátságos hely lett a Rojt és Bojt, ahová mindenképp érdemes benézni, ha Krisztinavárosban járunk.