Ha napokon keresztül az utcán áll a sor, mert a vevők rákattantak a kenyeredre és néhány nap elteltével már maximalizálni kell a napi sütésadagot, akkor az azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz. A nyáron megnyílt Hold utcai Artizán Budapest kapcsán megtörtént esetről beszélünk.

A pékség kitalálója, tulajdonosa, üzletvezetője egyszóval mindenese a vendéglátás szamárlétrájának valamennyi fokát végigjáró FeketeGergő, aki nem a manapság divatos pályaelhagyók kasztjába tartozik, hanem mindig is a sütőiparban képzelte el a helyét. Ennek érdekében Nagy-Britanniában, Dániában és Franciaországban járt tanulmányúton, hogy többféle kultúrából csipegessen hozzávalókat (írt róla blogot).

Gergő és kollégái szeretik a változatosságot, amit "tetten érhetünk" a szokatlanul nagy és tágas üzlet kínálatában. A "nap kenyere" feliratot látva kérdezés nélkül is rá lehet jönni, hogy naponta más-más izgalmakat rejt a tökmagos kenyértől a hagymás-tejfölösön át a levendulás-mazsolás cipóig, 590 forintért.

Az ArtizánBudapest fő csapásiránya a mindenféle adalékanyagtól mentes hagyományos és ízesített kenyerek. Friss és hazai alapanyagokból kizárólag a saját kemencéikből kerülnek ki a forró csodák, méghozzá a legtöbb forgalomban lévő pékáruval ellentétben nem gyorsított eljárással. Ezt nem a bíróságon kell elképzelni, hanem a dagasztást, a sütést és a hűlési időtartamot is beleértve négy órás folyamatként. Ehhez az eljáráshoz nélkülözhetetlenek az adalékanyagok, mint a nyúlást gátlók, kelést elősegítők, lisztjavítók, aminek következtében a kenyér elveszíti valódi ízét, testünket pedig rendkívüli módon megterheli az ilyen mesterséges anyagok fogyasztása.

A pékáruk és a sütemények főként Gergő saját receptjei alapján készülnek, de akad köztük picit átalakított formula, illetve a már említett változatosság jegyében abszolút nyitott a kollégák ötleteire, így ha azok beválnak, máris a kínálatban kötnek ki az általuk megálmodott/javasolt/sütött finomságok. A hideg évszak és a karácsony közeledtével egyébként téliesített süteményekkel (banános szelet, bejgli) és egyéb meglepetésekkel készülnek, utóbbiakat azonban nem áruljuk el.

A másik vezető terméket mi magunk bátorkodtunk megnevezni, miután beleharaptunk – pontosabban harapni sem nagyon kellett, mert annyira lágy – a kardamomos-vaníliás tekercsbe. Igen intenzív ízélményt nyújt, mert maga az édes tekercs önmagában is finom és mire eljutunk a közepén lévő málnáig, útközben megismerkedünk a vaníliapudinggal, úgyhogy részünkről rögtön elmentettük a kedvencek közé.

A desszert előtt persze reggeli-kompatibilis, fajsúlyosabb dolgokat is megkóstolunk: ilyen volt a baconos (zárt) és a lazacos (nyitott) szendvics, melyek közül utóbbit emeljük ki a sajtkrémet, retket, citromot és almát magába foglaló feltét miatt. Érdemes még kipróbálni – leginkább a kardamomos süti mellé – frissen pörkölt kávékülönlegességeiket, melyeket kortyolgathatsz a galérián – ami esetükben a szó mindkét értelmében megállja a helyét, ugyanis odafönt hagyományteremtő céllal képeket állítottak ki, elsőként BaloghSándor festőművész alkotásaiból.Árkategóriáját tekintve a hely drágább például a városban több helyen megtalálható albán pékségekhez képest, viszont az ott kapható termékekkel ellentétben itt tényleg valódi kenyeret árulnak. Az Artizán

Budapest néhány kézműves pékséggel szövetkezve elindított egy kampányt"Az igazi kenyér" néven, mellyel hadat üzennek a kenyeret különféle adalékokkal ellátó egyéb "pékárugyáraknak" és így próbálják felhívni az emberek figyelmét az adalékanyag nélküli kenyér fontosságára.