Új bár nyílt szeptemberben alig pár lépésnyire a Kazinczy-Dob utca saroktól, viszont a szokásostól eltérő módon itt nem a trendi, nagyvárosi koncepció vagy a menő dizájn a fő vonzerő. A Basic Bár neve igencsak beszédes, hiszen olyan szimpla italozóról van szó, ahová tényleg bárki betérhet egy-két körre anélkül, hogy kívülállónak érezné magát. De kár lenne ennyiben hagyni a hely méltatását, ugyanis az egyszerű külső impresszív kínálatot rejt olcsó, ám kiváló budapesti kézműves sörök formájában.

A Basic Bárt a Macesz Bistro és a Filo Bar közötti lakóház árkádjai alatt találjuk, ám könnyen előfordulhat, hogy simán elsétálunk a kívülről nem sok jót sejtető bejárat előtt a Dob utca vonzóbb egységei felé. A graffitivel telefirkált, szebb napokat látott beugróban a fehér neon feliraton, a kínálatot felvonultató fekete táblán és egy pár viseltes faasztalon kívül nem utal rá semmi, hogy igazán figyelemreméltó dolgokra számíthatunk odabent.

A dizájn szempontból kis jó indulattal skandinávnak nevezhető beltér hangulatát fehér fényű lámpák, a minimál trendet követő szürke falak és csak a legszükségesebb mértékben kényelmes fémszékek határozzák meg, azt pedig igen nehéz lenne eldönteni, hogy a plafonon kívül futó vezetékek és szellőzőcsövek az indusztriális stílus megtestesítői vagy takarékossági okokból maradtak így.Ízlés dolga, hogy személytelennek gondoljuk-e a Basic Bár puritán enteriőrjét; mi személy szerint örülünk, hogy a VII. kerületben ilyen laza helyeket is találni a mostanában nyíló, hivalkodóbb és gyakran túlárazott bárok mellett. Az viszont egyértelműen jó hír, hogy a menedzsment mert nagyot álmodni a legfontosabb szempont, az alkoholkínálat megtervezésekor – elképesztő választékot hoztak össze például a Mister Söröző-lánc főhadiszállásának számító, XV. kerületi Mister Sörház kézműves söreiből.

Bár a Mister söröket nem a műfaj csúcsára pozicionálnánk, meg kell hagyni, hogy a sörfőző nem kis szakmai fejlődésen ment át az elmúlt húsz évben, és mostantól a Basic Bárban a teljes termékskálát végigkóstolhatjuk. Csapolt sörök közül választhatunk például világosat vagy remek szűretlent (mindkettőt enyhén szólva is pénztárcabarát 370 Ft/korsó áron), vagy ha más ízvilágra vágyunk, tesztelhetjük az új sorozatból a meggyeset, szilvásat vagy bodzásat, esetleg egy jó barna sört (utóbbiakat korsónként 490 forintért).

A gyümölcsös verziók finomak, bár talán kicsit édesebbek a megszokottnál, a barna és a szűretlen viszont szerintünk felvehetné a versenyt a környező bárokban felszolgált, sokkal drágábban árazott kézműves sörökkel. 490 forintért kapható a szintén a Mister Sörház által gyártott, csapolt cider (0,3 l): az alma és körte ízű italokat „Sunlight Cider” néven forgalmazzák. És aki még mindig nem érzi magát meggyőzve, annak elmondjuk, hogy finom magyar borokból sincs hiány; a 2013-as Sauska Cuvée 13 és a 2012-es Légli Pinot Noir decije csak 465 forintba kerül.

A Basic Bár azokra is gondolt, akik igazán ütős estére vágynak, hiszen akkor sem kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ha röviditalt, például Grey Goose-t (2 cl 600 Ft), Highland Park whiskyt (2 cl 695 Ft) vagy Unicumot (2 cl 295 Ft) rendelünk. Ha csak egyetlen dolgot emelhetnénk ki, ami a Basic Bár mellett szól, biztos a folyton mosolygó, segítőkész csaposokat és felszolgálókat említenénk, akik szívesen segítenek, ha a bőség zavarában épp nem tudjuk, mit rendeljünk – a bárpultnál még ingyen kóstolót is kaphatunk a Mister sörökből, hogy még megalapozottabb döntést tudjunk hozni.

Valószínű, hogy a népszerű útikönyvek nem fogják a kihagyhatatlan VII. kerületi helyek közé sorolni a Basic Bárt, mi viszont visszatérő vendégek leszünk, alapozáshoz legalábbis biztosan.
1072 Budapest, Dob utca 28-30.Facebook