Két lehetőséget látunk: az egyik, hogy ha átböngészed a programajánlót, láthatod a közeljövődet, azaz hogy hol leszel és mit csinálsz a hétvégén. A másik, hogy a cikkre kattintás időparadoxont hoz létre, amelynek során olyan láncreakció keletkezhet, amelytől felborul az egész tér-idő kontinuum, és megsemmisülhet az egész világegyetem... Ez persze a legrosszabb eshetőség, szerencsésebb esetben csak a mi galaxisunk fog megsemmisülni.

Csütörtök
Tíz éve már, hogy a RománKulturálisIntézet elhozza Budapestre a kortárs román film kiemelkedő alkotásait és alkotóit a Román Filmhét keretében. Nem akármilyen tíz év áll mögöttük, hiszen a kétezres évek eleje óta a román film új hulláma, legújabb generációja világszerte fogalommá vált. Társadalmilag érzékeny és történelmileg tudatos filmek, koncentrált drámai helyzetek, kimagasló színészek és megannyi egyéni szerzői hang jellemzi alkotásait.

A nyolcadik Budapest Transzferre a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó vagy tudósként a témával foglalkozó szerzőket hívnak meg, és nyitják ki ezzel a világ gasztroirodalmi atlaszát, külön hangsúlyt helyezve a kelet-közép-európai térségre.

Október 15. és 31. között nyolcadik alkalommal rendezik meg Budapesten az ország egyik legsokoldalúbb vizuálisművészetifesztiválját, az Art Momentset. Az idén 3 fő helyszínen zajló programsorozat az „Art Around Us” szlogen köré szerveződik, kiállítói a Közel-Keletről, Európából és Magyarországról érkeznek.

Véget ért a gyümölcsök és a friss zöldségek szezonja, ősszel sokan küzdenek a vitaminhiánnyal és a szürkeség okozta depressziós hangulattal. Úgy gondoltuk, segítségképpen összegyűjtünk 3 új, illetve még nem említett vega helyet, ahol garantáltan megkapjuk azt a betevőt, amire ilyenkor szükségünk van.

Az Electronic Beats, a Telekom nemzetközi zenei programja immár 15 éve rangos eseményekkel vesz részt Európa nagyvárosainak kulturális életében. Idén új köntösben, az Electronic Beats Festival nevet viselő kétnapos rendezvénnyel tér vissza a széria, amely vibráló programjaival tölti meg az egyes állomások különleges helyszíneit. Budapestre Podgorica és Bukarest után érkezik az Electronic Beats Festival, ahol a kortárs elektronikus zene kedvelői 48 órán át tartó eseménysorozaton adhatják át magukat az egyedülálló zenei és vizuális élményeknek. Az Electronic Beats Festival fő helyszínei az Akvárium, az A38 és az Anker’t lesznek, emellett a programban izgalmas napi eseményekkel részt vesznek majd a helyi közösséget képviselő partnerek is.

A Magyarországon élő örmény testvérpár által alapított Deti Picasso már-már legendásnak számít a világzeneifolkrock rajongói számára. Az együttes hosszú hallgatás után némileg átalakulva tér vissza, hogy új lemezét bemutassa az A38 Hajón. Előzenekarként pedig egy remek osztrák folk-punk-metál kvartett, a Gasmic Gilmore lép fel.
Péntek

A 4DSOUND egy új, ismeretlen hangélményt kínál. A hang végtelenül messze vagy intim közelségben mozog a hallgatóhoz: körülötte, fölötte, alatta, közte vagy rajta keresztül. A közönséget bátorítják, hogy sétáljon a hanghasábok körül, érintse meg a hangvonalakat, és menjen át a hangból álló falakon.

A program kiterjed a térbeli technótól a szonikus meditáción át az interaktív hangművészetre; fizikailag összeköti a nézőt az őt körülölelő térrel.

Az első fesztivál sikeressége után kézenfekvő volt, hogy 2015-ben is lesz Disznótoros Kolbászfesztivál Budapesten. Idén októberben várja szeretettel vendégeit Budapest új hagyományőrző gasztrokulináris élvezeteket nyújtó rendezvénye. A helyszín ezúttal is az egyedi környezetet biztosító VasúttörténetiPark lesz, mely 10 hektáros területen várja vendégeit. A fesztiválon terveznek egy Guiness-rekord-kísérletet isAz őszi hepajra egy igen különleges line uppal készülnek a Dürerben pénteken. Fellép a Marauders, valamint a Pills for side-effects hamvaiból feltámadó Heartlapse, akik csak és kizárólag az első(!) Dubs & Cores eseményen léptek fel. Melléjük társul a már visszatérő és még a második bulin debütált InhaleMe, a most 6 éves Scage zenekar, illetve először Magyarországon a svéd YoungMountain.

Október 16-án egy valóban erős éjszaka veszi kezdetét a budapesti kortárs underground technó életében, amelyen Knobs mellett Magyarország két meghatározó techno-DJ-je, illetve az új generáció egyik legfigyelemreméltóbb csapata veszi be a Corvintető falait.

Új péntek, új Friday Lust a Teslában, ráadásul ezen a héten egy külföldi vendéget is üdvözölhetsz a DJ-pultban, nevezetesen Steven Sanderst, egyenesen Párizsból. A legkomolyabb párizsi klubok (Duplex, Mix club, és a sor nagyon hosszú) rendszeres vendége, olyan nagy nevekkel dolgozott már együtt, mint David Vendetta, DJ Paulette, DJ Snake, Carl Craig, Katy B, Duke Dumont vagy a vörös csodanő, La Roux.

Szombat

Október 17-én, szombaton, a Gyár utcai dekorációs raktárban egynapos raktárvásár/állásbörze kavalkád veszi kezdetét.

Több mint 10 000 tárgy várja, hogy megtalálja új gazdáját. Menj el, kutasd át a polcokat, mivel számos bútor, kiegészítő, dekorelem, dísz- és használati tárgy várja, hogy hazavidd!

Két vadászat között kóstold végig az étel- és italpultok választékát, és nézd végig az álláshirdetéseket is! Ha valamelyik pozíció felkelti a figyelmed, tűzd mellé a névjegykártyádat!

A Tweedzakós Múltidéző Kerekezés a Tweed Run Budapest szervezőinek tizenkettedik rendezvénye. A hatalmas sikerrel lezajlott tavaszi és nyári rendezvény után a tweedzakóé lesz a főszerep:

öltözék- és kerékpárversennyel készülnek, és ezúttal sem maradhat el a táncos flash mob, melyet állandó tánctanáraik, a Pepita Táncközösség tagjai tanítanak be.

Érdekel a művészet, és szeretnél a galériák csöndes és olykor rideg terei mellett a kulisszák mögé is bepillantani? Kíváncsi vagy rá, hogyan születik egy-egy mű, és szívesen beszélgetnél az alkotóval is? Menj el október 17–18-án a kétnapos Nyitott Műtermek Délutánja programra, less be a műtermekbe, és tapasztald meg te is, hogy a kortárs képzőművészet mennyire izgalmas és sokszínű terület. Tapasztald meg, hogy a művek rólunk és hozzánk szólnak, s mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre, témákra reflektálnak.Bő évtizede Jonny Greenwood már nem csak arról nevezetes, hogy a Radiohead együttes gitárosa, billentyűse és dalszerzője. A további fél tucat hangszeren is játszó muzsikus filmzeneszerzőként, valamint szimfonikus zenekarra írt darabok komponistájaként is komoly elismertségre tett szert. Dolgozott többek között a BBC Koncertzenekarával, és közös albumot készített Krzysztof Pendereckivel. Szombaton a CAFe Budapest keretében a MüPában látható.

Október 17-én, a Házibulik éjszakáján szervezd meg saját partidat az esemény keretében, és bulizz Budapest legkirályabb arcaival! Vagy járd a várost egész éjjel, és nézz be a legjobb társaságokhoz! Cél a 100 parti, csináljátok meg a házibulik Budapestjét!Vasárnap

Minden budapesti jól ismeri a kisboltoknak azt a nem rendeltetésszerű használatát, amikor a helyiek kutyasétáltatás vagy szemétledobás címszó alatt valójában a banános dobozokon ülve isszák a sört. Ezt az életérzést fejlesztette tovább berlini mintára a Jászainál nyílt Medi a b c, amely amellett, hogy delikátbolt, egy iszogatós, beszélgetős találkahely is akar lenni. A kínálat még nem teljes, a hangulat viszont már alakul – teszteld le!

Mi lenne, ha például lenne egy olyan hely a városban, ahol képregényhősök között lazulhatnánk? Az a helyzet, hogy lett ilyen hely: az egy hete nyílt Comix Coffee a nagy egyetemek közelében, az Astoria és a Kálvintér között található, és a fiatalokat, valamint a kockákat lőtte be célközönségként.

Aki szereti a fitneszt, a mozgást, az nem hagyhatja ki a Hegyvidéki Fitparádét, amelyen két napon keresztül a legváltozatosabb módokon mozoghat, és néhány, Magyarországon máshol eddig még nem látott mozgásformát is kipróbálhat.Október közepétől néhány hétig ismét látható lesz a mozikban a Vissza a jövőbe-trilógia első része, ráadásul az eredeti szinkronnal! A Corvinmozi meghívására október 18-án, vasárnap délután a DeloreanKlub – a Volkswagen Klub közreműködésével – beltéri kiállítást szervez filmes relikviákból (nem, a légdeszka nem működik!), a mozi előtt pedig kiállítják a filmből jól ismert Deloreant és Volkswagen kisbuszt (igen, lesz fluxuskondenzátor és AK-47-es is). A jelmezben megjelenő rajongók – a filmvetítés idejétől eltekintve – be is ülhetnek az autókba. A Corvin aznap a legnagyobb termében, valamikor 18 és 19 óra között kezdi vetíteni a filmet (később pontosítják az időpontot).

Damon Albarn felfedezettjei, az Africa Express projektben is részt vett SonghoyBlues a tradicionális mali népzenét ötvözi a Black Keys-féle blues-rockkal, hasonlóan a nyugat-szaharai desert blueshoz. Lendületes és lelkesítő, egyedi hang Nyugat-Afrikából – nem véletlen, hogy kézről kézre adják őket, első lemezüket a Yeah Yeah Yeahs-gitárossal, NickZinnerrel vették fel. Nemrég az Alabama Shakes előzenekaraként indultak turnéra – vasárnap megállnak Budapesten is.