Közös bennünk, hogy szeretünk jókat enni-inni, és még boldogabbak vagyunk, ha ezt közösségben tehetjük. A Kajahu ilyen szempontból tökéltes választás, hiszen világos, designos és tágas térben fair dining vonalat képviselnek, vagyis rövid idő alatt és korrekt áron varázsolnak az asztalra minőségi ételeket. A hely másik fontos ismertetőjegye, hogy kreatív megoldásokkal kovácsolnak közösséget: ott van például az "aki kapja, marja" alapon kölcsönvehető szelfipálca vagy az asztalba épített chat funkció, amelyen bárki rápötyöghet egy "Na, mi a helyzet”-et a szomszéd asztalnál ülőre.

A hely és a rendszerKözel a folyton nyüzsgő Váci utcához, a Petőfi Sándor utca egy szürke marhás cégére alatt találjuk a Kajahut. Sokak számára ismerősen csenghet a név, de már itt le kell szögeznünk, hogy a korábbi mozgatórugókat átformálva egy teljesen új koncepció valósult meg a Ferenciek tere közelében lévő étteremben. A modern, barátságos térben stílusosan szürke színű kanapék, betonra emlékeztető lámpabúrák, az ablak mentén magasított asztalok, DJ-pult és látványkonyha gondoskodik a designról, de a készlet és az egység részei a saját tervezésű ételdobozok és kávéspoharak is.

Már maga a rendelés is kalandos: az asztalunkba épített számítógépen kell elnavigálnunk az étel/ital menüponthoz, aztán a megfelelő kategória és a szimpatikus tétel megtalálása után ráklikkelhetünk a bevásárlókosárra. Ezek után, ha épp rozéfröccsöt rendeltünk, percek múlva már hozzák is a szódát egy csinos kis szifonban, egy üveg Figula Cabernet Sauvignon társaságában.A szürke marhaAz étterem fő specialitása a stabilan jó minőségű, egészséges alapanyagnak számító szürke marha, amit a logó is bőszen hirdet. Ez az alföldi szilaj jószág ugyanis az étterem designjának ötletadója, egyben fontos alapanyaga a gulyáslevesnek, a hamburgernek vagy a hot dognak. Itt jártunkkor mi sem indíthattunk mással, mint szürkemarha-burgerrel; egy sajtburgert és egy válogatást kóstoltunk, amely mellé plusz 150 forintért steakburgonya és ketchup is kapható. A sajtburger (1390 Ft) esetében édeskés buci foglalja magába a sötétvöröses színű, tartalmas húst, amely minden esetben meg van pakolva házi hagymalekvárral. Ehhez jön még a saláta, paradicsom, uborka, cheddar sajt és a ketchup-mustár kombó, vagyis minden, ami a hamburgert jó hamburgerré teszi. A válogatás vagy kanapé négyféle minihamburgert jelent helyben pirított, enyhén ropogós buciban; normál, sajtburger, jalapeño & bacon és grill változat van a tányéron.

Egyéb specialitásokAz étlapon azért nem csak hungarikumokat tartalmazó fogások szerepelnek, az ázsiai, a mexikói és az olasz konyha is képviselteti magát, de még egy trend néven futó kategória is helyet kapott. Így hamburgeren kívül kóstoltunk indonéz csirkeragut jázminrizzsel (1690 Ft), pomodoro pennét (1190 Ft) és füstölt lazacszeleteket csicseriborsó-salátával (1990 Ft), melyek nem túl fűszeresek, de ízletesek voltak. Pluszpont, hogy az ételek összeállításánál gondoltak az ételallergiásokra is, így például gluténmentes vagy teljes kiőrlésű tésztát is választhatunk. A desszertnél is van lehetőség variációkra: a házi sportszelet alapból cukormentes, de akár paleo módon is elkészítik nekünk, csak egy külön Megjegyzés rubrikában jeleznünk kell az igényt a rendszerben.Hétfőtől péntekig ebédmenüt is kínálnak (1190 Ft), sőt visszatérő vendégeknek érdemes az egyenlegfeltöltő funkciót is igénybe venni, amelyen keresztül előre lehet pénzt tenni a saját Kajahu-profilunkra. Gyerekek külön gyerekétlapról válogathatnak:
Bolognai bandita spagetti,A parancsnok húslevese és társai közül lehet szemezgetni. Ha pedig befejezték az evést, a Gyereksarok menüpontban mesét nézhetnek és képeskönyvet olvashatnak, legyen az a Vízipók, csodapók vagy a Vuk.

Egy másik menüpontban van a Piactér, ahol akár komplett bevásárlást is csaphatunk, hiszen pékárutól kezdve a húsokon, zöldségeken át tésztákat és borokat is kínálnak. Az étteremben fizikailag is megjelenik a piac: a tér végében polcokon sorakozik a levendulás eperdzsem (1290 Ft), a fügés körtelekvár Tokajival (1290 Ft), a csemege spárga és a szürkemarha-szalámi.Új kezdeményezés és újabb menüpont a You can cook (YCC), ami tulajdonképpen arról szól, hogy rendelésre összeállítanak egy alapanyagcsomagot, amelyből aztán az étterem egy erre a célra felállított pultjánál összeüthetünk egy vacsorát barátokkal barátoknak. A mosogatást a Kajahu vállalja.

Annyit bátran kijelenthetünk, hogy spéci technológiájával és közösségépítő törekvéseivel a Kajahu egy teljesen új vonalat képvisel a budapesti éttermi kultúrában, amire már csak non plus ultraként jönnek az olyan érdekességek, mint a szürkemarha-grillburger vagy a medvehagymachutney.
A Kajahu közösségépítéséhez jövő héttől a We Love Budapest is csatlakozik: közös Instagram-játékkal készülünk, amelynek részleteivel hamarosan jelentkezünk.


Kajahu
Cím:

1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 11.
Nyitva tartás: H-Cs 11-22, P-Szo 11-éjfél, V 12-22
Facebook