Az ázsiai konyha nem számít különösebben nagy durranásnak, viszont még mindig nehéz belőle olyat találni, ahol jó árban, jót eszünk, és nem kell ízáldozatokat bemutatnunk az ételek magyarosítása és az ár-érték arány oltárán. Néhány napja nyitott egy új étterem a XIII. kerületben, távol a belváros által megszabott trendek béklyójától, ahol a szinte minden a leveseknek van alárendelve, és akár magunk is összeállíthatjuk, hogy milyen kombinációkat szeretnénk enni. Mindezt pedig olyan áron kapjuk meg, hogy duplán megéri.

A belvárosi konkurenciától, és a bulinegyed által meghatározott trendektől biztos távolságra található étterem földrajzi elhelyezkedése miatt maximálisan megengedheti magának, hogy a saját útját járja. Az eredmény: bár a metrótól messze található, mégis folyamatosan telt házat produkál.

A koncepció egy vietnami-francia testvérpárnak köszönhető, akik azért nyitották a helyet, mert a saját maguk által kedvelt ízeket szerették volna érezni egy vendéglátóhelyen is. Az OSHO kialakítását már decemberben elkezdték, de csak most jutottak el oda, hogy meg tudjanak nyitni.

És úgy tűnik, hogy megérte várni: mind dizájnban, mind pedig az ételek terén sikerült olyat mutatni, ami teljesen más, mint az eddig megszokott helyek esetében, és mégis mindenki fesztelenül jól tudja magát érezni a kicsit indusztriális, kicsit ázsiai hangulatú, de mégis letisztult és fiatalos enteriőrben.

A lényeg persze nem a kinézet, hanem a konyha. Az étlap nem nagy, de egy új rendszernek köszönhetően szinte végtelen számú opció létezik: a fixen megszokott Pho és vietnami főételek mellett saját magunk is összerakhatjuk a leveseinket az étlapon feltüntetett alapanyagokból. A listán vannak alaplevek (440Ft), különböző húsok kis- és nagy adagokban (250-720 Ft), tészták (270-450 Ft), jázmin rizs (270-450 Ft), zöldségek (200 Ft) és szószok (150 Ft).

Állítólag volt olyan, hogy egy kisgyerek a mintegy 30 összetevő közül mindegyikből kért a levesébe, és nagyon ízlett neki az eredmény. Persze a legtöbben még mindig a hagyományos receptekben bíznak, a legnépszerűbb fogás így a Pho (1190-1640 Ft).

Fontos koncepció, hogy az ételeket megpróbálják házias receptek alapján, a lehető legautentikusabb módon elkészíteni, így például a hátszínt forrázzák és nem főzik, mert állítólag főzéskor nem omlós lesz, hanem megkeményedik. Emiatt persze a sötét árnyalatok helyett egy kicsit rózsaszínes marad a hús - azt mondják, hogy akinek ez nem tetszik, annak szívesen kicserélik a levesét, de nem alkusznak.

Az egyetlen negatív tapasztalat a tulajdonosok részéről egyébként az, hogy sokan gyorsbüfének gondolják a helyet, és már akkor türelmetlenek, ha 20 percet várni kell a megrendelt ételre. Ez persze nem veszi el a kedvüket attól, hogy valami igazán jót csináljanak és folytassák a küldetést.