Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt és után gyógyítottak benne, de kutatták itt a tífusz ellenszerét is, volt bunker, raktár és színház, 16 éve pedig múzeum.

Kultúra

Elindult a Hungaricana – kipróbáltuk és megszerettük

A közelmúltban indult el a Hungaricana, amelynek egyes részeiről korábban írtunk már. Az új, könnyen kereshető, hatalmas adatbázist egyesítő portálon mostantól szinte mindent megtalálsz, ami magyarországi könyvtárban, levéltárban vagy múzeumban digitalizáltak.

Korábban is léteztek – az utóbbi időben szerencsére egyre jobban működő – adatbázisok, amelyekben a hazai közgyűjtemények adataiban kereshettünk. Az Osztrák-Magyar Monarchia térképeire a világviszonylatban is innovatív MAPIRE segítségével bukkanhattunk, a képeslapokat a Postcards Hungaricana felületén kutathattuk a leghatékonyabban és a Budapest Főváros Levéltára is nagyszerű anyagokat kezelt – eddig egymástól elkülönítve.

A közelmúltban elkészült, hatalmas adatbázist kezelő portál újdonsága, hogy ezekben az adatbázisokban ezentúl egyetlen keresésre megtalálhatsz bármit, ami a különböző gyűjteményekben digitálisan elérhető. Ilyen tekintetben pedig nem állunk rosszul, hiszen a Hungaricana egységes adatbázisa a legnagyobb, nálunk jóval tekintélyesebb méretű országok hasonló rendszereivel is könnyen felveszi a versenyt.

A portálról általánosságban elmondható, hogy folyamatosan frissül, átlátható és nagyon könnyű kezelni.

A feltöltött anyagok között többek között megtaláljuk a legkülönfélébb középkori okleveleket, urbáriumokat, a tisztviselőket és polgárokat felsoroló archontológiákat, Ybl Miklós összes tervét, Budapest Székesfőváros Közgyűlésének 1873 és 1949 közötti jegyzőkönyveit, Pest Szabad Királyi Város Építő Bizottmányának anyagait, fotókat, képeslapokat és térképeket. Ezek között számos rendkívül értékes, máshogy nehezen hozzáférhető dokumentumot találunk.

Kis kereséssel könnyen olyan okleveleket is találhatunk, amelyen például Mátyás király aláírása található, de a georeferált helyadatokkal rendelkező képeslapok között is érdemes szétnézni. A Hungaricana óriási segítséget jelent majd a kutatóknak, egyetemi hallgatóknak, de lényegében bárkinek, akit kicsit is érdekel a történelem: a felsorolt példákon túl végtelen a lehetőségek száma, tényleg rengeteg érdekességet találhatunk az oldalon. Jó kutatást!

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Kultúra

Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Kultúra

Világjáró előadássorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadássorozat első alkalmán, március 6-án, a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot, a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

Neked ajánlott

A