A nem minden kóser, ami zsidó és fordítva állítást most ne feszegessük, inkább egy pillanatra gondolkozzunk el, hogy Budapest zsidó negyedében hol tudunk gyorsan olyan ételhez jutni, amely zsidó tradíciókon alapul, séta közben is el tudjuk fogyasztani és újat mutat, nem kommersz. Megmutatjuk, hogy nekünk mi a tuti tippünk.

A Dob utcában található Rácskertben a 2014-es nyári éjszakákon még nem szívesen vásároltunk a hátul lévő hamburgeres pultból. A hely felismerte, hogy kevéssé rentábilis a strandminőségnél eggyel rosszabb burgert árulni, szóval üresen maradt a kis bodega, egészen mostanáig. Hetekkel ezelőtt egy nagy dumás, sapkás úriember költözött be sok-sok tepsivel, edénnyel és még több ötlettel, lelkesedéssel. Ricsi volt az, a világjáró kreatív szakács, aki végre a kedvenc témájában alkothat: New York-i mintára, akárcsak a Lower East Side-on vagy Midtown Easten, a zsidó konyha újhullámosított verzióját követi.

Ez azt jelenti, hogy szakít a pászkával tunkolható zsidó tojással, és lila káposztával körített libacomb sem rendelhető nála. Fókuszban azok a fogások vannak, melyeket nem találunk sem a Maceszban, sem a Hannában, hiszen mégiscsak street food témában brillírozik. Az egykori sima fehér etetőre raklap borítás került, fűszernövények és gusztusos ételfotók díszítik, melyek cseppet sem emlékeztetnek a siófoki főutca üdítőszponzoros logóval ellátott hot-dog illusztrációira. Előrébb került, tehát a Rácskert bejáratánál már meg is látjuk az egységet és minden bizonnyal mozgatórugóját is, aki serényen készíti a rendeléseket.

Minket leginkább az askenázi (kelet-európai) knish hozott lázba, ezért azzal indítottunk. Ez egy kívülről leveles tésztának látszó batyu, melyről első harapásra kiderül, hogy szinte bársonyos, és rengeteg lehetőséget tartogat magában. Ugyanis szinte bármivel meg lehet tölteni. Egy sima burgonyás verziót (750 forint) kóstoltunk, de bárányragus (850 forint) is van Ricsinél. Kompakt kis étel, könnyen elfogyasztható, és igazán ízletes. Egy ebédet méretéből adódóan (körülbelül maréknyi mennyiségű egy knish) két batyu tenne ki. Tésztája is a belül meglepően tágas, kerék nélküli food truckban készül, ahogy a World’s best sandwich (1350 forint) névre hallgató tétel is. A név azért elég erős, valljuk be, de tény, hogy nem egy szimpla marhahúsos bucit kaptunk, hanem egy elég komplexre összeállított élményt. Szuper szaftos, órákon át rozmaringos vörösborban rotyogó marhahússal, helyben sült nem, fojtós, hanem éppen szolidan a háttérben meghúzódó kalácstésztás, nyurgább buciban érkezik. Ricsi meg is mutatta nekünk a marhahús „fürdőjét”, amely olyan, akár az öreg tészta vagy a százéves leves – tehát mindig újabb és újabb adagok készülnek benne.A konyhában találkoztunk egy nagy fekete, fedeles vasedénnyel is – ebben érkezik mindig péntekre és szombatra a sólet (1450 forint) is, hiszen tudvalévő, hogy a magyar zsidóság egyik kedvence a babos egytálétel, tehát nem maradhat ki a repertoárból. Készül továbbá mindennap tabbouleh (750 forint, bárányos 1350 forint), ami egy petrezselyem-központú bulgurból készült finomság, korianderrel és mentával megküldve.

Az édességesek sem maradnak szomorúak, hiszen mákos nudlit (650 forint) és aszalt szilvás barátfülét (650 forint) is rendelhetünk haladós papírtányérban. Apropó, barátfüle: annyira vicces, hogy „friend’s ear” néven fut…minden bizonnyal Ricsi sokat magyarázta már, hogy nem a haverjai cimpáit árulja.


Ízletes, újszerű és nagyon barátságos az egész étkezde, ezért a zsidó konyha kedvelőinek mindenképp ajánlott megkóstolni Ricsi street fodját.
Cím:
1072 Budapest, Dob utca 40.
Nyitvatartás: Hétfő: 12:00 - 16:00, Kedd-Vasrárnap: 12:00 - 22:00
Telefon:
+36 30 536 0082
Facebook