Locavore-nak mondjuk azt az embert, aki környezettudatosan és a gazdaság szempontjából is odafigyelve a messziről érkezett import hozzávalók helyett a környékbeli termelőket választja. Az Oxygen Wellness Center mellett kialakított étteremnek sem hiába ez a neve: megpróbálnak minél több alapanyagot az országból, sőt egészen közelről beszerezni. A komponensek pedig a legjobb kezekbe kerülnek: Halász István séf szakértelme és fantáziája emeli eseménnyé minden locavore-os látogatásunkat.

Elsőre furcsa lehet, hogy egy felső kategóriás wellness- és fitneszközpont mellé éttermet nyitnak, de ha jobban belegondolunk, még praktikus is. A fárasztó edzés vagy a pihentető kikapcsolódás után jóleshet pár igazán jól kitalált falat. Ráadásul olyan ételek, amelyek amellett, hogy sok magyaros elemet tartalmaznak, fuzionálnak a keleti megoldásokkal, fűszerekkel és technológiákkal. Magukat emelt szintű bisztrókonyhaként aposztrofálják, de igazából inkább a fine dining felé konvergálnak úgy az ízek kombinálása, kifinomultsága, mint a tálalás szempontjából. Már az étlapon feltűnik, hogy tisztelik az alapanyagokat: Halász István egyszerű és nagyszerű megoldása nagyon szimpatikus, ugyanis az összes étel két fő komponensre van bontva, s csak ezek után fejtik ki, hogy mit is takar például a Spenót & Kókusz vagy a Pofa & Vargánya. Így gyorsan végigfutva a kínálatot, azonnal megakadhat a figyelmünk a kedvenceken.

A világos vendégtérben természetesen az üvegajtók mellett foglaltunk helyet, ahonnan éppen látszódott a Budavári Palota kupolája s a komplexum előtt lévő park, a néhai Tabán része. A havas Buda is pompás látvány, ám egy tavaszi látogatásunkkor már megcsodálhattuk innen a zöldbe burkolózott hegyoldalt, illetve tavaszi/nyári szezonban a terasz is üzemel, ami szintén jó választás lehet. Az enteriőr letisztult és egyszerű, ám a helyzet az, hogy az étlap annyira izgalmas, hogy nem nagyon nézelődtünk, inkább gondosan áttanulmányoztuk a Locavore fogásait. Fontos megemlíteni a személyzet gondosságát és odafigyelését: nem sűrűn találkozni ilyennel. A séf úr segítségével válogattuk ki, hogy mit fogunk kóstolni.

Gyúróról (a séf szülőhelyéről) érkezett a burrata sajt, amely elsőre hasonló lehet a mozzarellához, de belül egy kicsit túrósabb állaggal találkozunk. Ezt egy Isztriáról származó, prémium minőségű olívaolajjal locsolták le, parasztsonkával, ruccolával és cseresznyeparadicsommal körítették (1850 forint). Bár olaszosnak tűnik a kombináció, előbb fedeztük fel benne a vidék ízeit. Nagyon kíváncsiak lettünk a spenótos kókuszos szereplőre (1300 forint), amely egy enyhén pikáns, zöld currys krémlevest takart, kenyérropogóssal. Csodás színek, selymes ízek.


Fontosnak tartották, hogy egy klasszikus húslevest is a menübe építsenek, ám a tyúkhús helyett kakasból (1450 forint) főzik az aranyló erőlevest lágy galuskával és az igazi kakastaréjjal. Ami nem pirított szalonna, hanem a valós szereplő: a taréj.Füstölt marhanyelvvel töltött, krumplival gyúrt házi tésztából készített raviolit juhtúróval és tejföllel sütöttek meg, mintegy extra sztrapacska módjára. A főételhez tempurázott laskaropogós is jár (2150 forint). Csukott szemmel tényleg képzelhetnénk sztrapacskának, csupán a textúra zavarna meg.
Nagy hangsúlyt fektetnek a különböző húsok felhasználására, tehát az egyszerű húsmegoldások kvázi hiányoznak is a menüről. Rántott formában például a marhapofa jelenik meg vargányás dödöllével (3700 forint), és izgalmas a Malac & Sütőtök (3450 forint) fedőnevű főétel is, amely a legmeglepőbb malacrészeket köríti háromféle módon elkészített sütőtökkel.

Nem nehéz kitalálni, hogy a desszertek is extrára sikerültek, tehát aki lekváros palacsintára vagy somlóira vágyna, „be kell érnie” édes pagodakarfiollal és vaníliás kávémártással tálalt omlós brownie-val vagy éppen csatos üvegben érkező whiskey-s, aszalt fügés gesztenyemousse-szal. Új dimenziók, fantasztikus kombinációk. Olyanok, melyekre magunktól biztosan nem éreznénk rá, viszont Halász Istvánnak nagyon jól sikerült.Üzleti ebédekhez, vacsorákhoz különösen ajánljuk a helyet, de akkor is, ha a szokásos ízeket kicsit új formában és felütésekkel kóstolnád meg. Sőt, a legínyencebb barátaid is biztosan örülnek majd, ha ide szervezitek a születésnapi vacsorát. Tulajdonképpen minden újra nyitott és ízeket szerető embernek kiváló célpont lehet a Locavore.

Cím:

1016 Budapest, Naphegy utca 67.
Nyitvatartás: H-P: 08:30 - 23:00, Sz: 10:00 - 23:00
Facebook