Továbbra is Oscar-lázban égünk: februárban is bemutatkozik pár olyan film, amelynek komoly esélye van rá, hogy a főszereplője, a fényképezése vagy épp a zenéje miatt hazavisz egy (vagy több) aranyszobrocskát. De emellett debütál egy új magyar dokumentum- és egy játékfilm is, valamint itt lesz velünk Bradley Cooper és Clint Eastwood mesterlövésze, a Wachowski testévrek legújabb űreposza és Miles Teller pszichopata jazzdobosa is. Lássuk tehát, hogy milyen filmekért érdemes moziba menni februárban.

WhiplashDamien Chazelle első filmje feszes, mint Dave Lombardo dobjátéka és legalább annyira gyomron vág, mint a Napalm Death legsúlyosabb blastbeatjei. Intenzív, inspiráló, szadista, de még a kegyetlenségében is szórakoztató energiabomba, avagy „ez történik, ha a Hírnév mindenre elszánt kamaszait összeereszted a Full Metal Jacket kiképzőtisztjeivel” - ahogy ezt egy kritika találóan megfogalmazta. Mit érdemes feladni, hogy valamiben a legjobb legyél? Másképp nem is lehet, csak úgy, hogy valamiért cserébe lemondunk valami másról? A Whiplash ezt a két kérdést járja körbe egy szimpla sportfilm-dramaturgiára felfűzött száz percen keresztül, amit viszont megtölt annyi energiával, olyan alakításokkal (Miles Teller és J. K. Simmons félelmetesen jó) és annyi emlékezetes párbeszéddel, hogy a kritikusok eddig az állukat a lábdob mellől szedték fel.

Bemutató: február 5. (16)

Jupiter felemelkedéseA Wachowski testvérek legújabb filmjének premierét többször is elhalasztották, de most végre itt van: februárban már jegyet válthatunk a Felhőatlaszhoz képest kevésbé filozofikusnak, de hasonlóan látványosnak ígérkező Jupiter felemelkedésére. A történet szerint Jupiter Jones (Mila Kunis) nem több egyszerű, szürke takarítónőnél, aki már beletörődött sorsába. Egy nap azonban felbukkan Caine (Channing Tatum), a genetikailag átalakított egykori szuperkatona, hogy magával vigye, mert a genetikus kódja olyan földönkívüli örökséget rejt, ami az egész univerzum sorsát megváltoztatja. Grandiózus és akciókban dúskáló űreposzra számítunk.

Bemutató: február 5.

(16)

Káin gyermekeiA Káin gyermekei

Monory-Mész András 1985-ös dokumentumfilmjének (Bebukottak) a folytatása; Gerő Marcell utánajárt, hogy mi lehet az első részben is megszólaló, azóta már középkorú férfiakkal. Miért tették, amit tettek? Honnan eredt a frusztrációjuk? Együtt lehet élni egy gyilkossággal és van-e élet harminc év börtön után? Egyik rendező sem ítélkezik, nem próbál újat mondani a bűn és a bűnhődés témakörében, csupán bemutatja pár ember sorsát. Mégis erőteljesebb az utóbbi idők bármely filmjénél.

Bemutató: február 12.

(16)

Kingsman: A titkos szolgálatA Kingsman hosszú ideje a legszórakoztatóbb kémes-ügynökös blockbuster: mintha a legjobb James Bond filmeket átengednénk a Kick-Ass szűrőjén. Szatíra, de nem veszi homlokráncolósan komolyan magát; brutális vérfürdő, de ugyanakkor eszméletlen adrenalinfröccs is, amely pont annyit merít a 007-es ügynök kalandjaiból, amennyit ki is gúnyol. De mégis milyen lehetne egy olyan film, amiben a szabókból lett titkos ügynökök mindegyikének Artúr király mitológiájából származó fedőneve van? Valamint van még benne egy halál laza és stílusos Colin Firth, egy nem épp tipikus főgonosz (Samuel L. Jackson) és egy zsoldos, akinek a lábai helyén pengék vannak? Érdemes élére vasalt öltönyben beülni rá.

Bemutató: február 12.

(16)

A szürke ötven árnyalataE. L. James sikerregénye - természetesen - nem kerülhette el a megfilmesítést, és bár utóbbiban az előzetes híresztelések alapján sokkal kevesebb lesz a szadomazo szex, valószínűleg így is felér majd egy vágybeteljesítő álommal. Anastasia Steele (Dakota Johnson) az irodalomszakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Greyjel (Jamie Dornan), az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. Hamar rájönnek, hogy mindketten akarják a másikat, ahogy arra is, hogy Mr. Grey számára ez teljesen mást jelent, mint azt Anastasia valaha is gondolta volna. Sam Taylor-Wood első filmje (Nowhere Boy) ha nem is igazán emlékezetes, de mindenképpen korrekt volt, így kíváncsiak vagyunk, mihez kezd a finoman is megosztó alapanyaggal.

Bemutató: február 12. (18)

Amerikai mesterlövészChris Kyle volt az amerikai hadsereg legjobb mesterlövésze: 2009-es leszereléséig közel százhatvan embert ölt meg, ráadásul akadt olyan, akit két kilométer távolságból. Három éve, azonos címmel jelent meg életrajzi kötete, ami kisebb kultúrharcot robbantott ki.

Kyle ugyanis beismerte, hogy egyetlen gyilkosságot sem bánt meg, és gyávának nevezte az ellenséget. Ezeket a kérdéseket azonban Clint Eastwood a róla forgatott filmben óvatosan kikerülte, és inkább azokra az érzelmi hegekre fókuszál, amelyek sosem gyógyulnak be. Bradley Cooper pedig remek társa ebben, olyan őszinteséggel és érzékenységgel alakítva a két éve elhunyt főszereplőt, hogy egyáltalán nem lennénk meglepve, ha ő vinné haza a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart. Ahogy a Geekz találóan megfogalmazta: ez lehet A bombák földjén, csak épp egy mesterlövésszel a főszerepben.

Bemutató: február 19 (16)

Liza, a rókatündérLiza (Balsai Móni) mellett minden férfi előbb-utóbb tragikus halált hal, ráadásul még egy öreg japán táncdalénekes szelleme is kísérti, így arra a következtetésre jut, hogy ő egy japán rókatündér.

Ujj-Mészáros Károly első filmjének már a története is annyira szürreális a trailer pedig annyira Wes Anderson világát idézi, a kicsit makettszerű belső terekkel és az önsebző, furcsa, kattant, de nagyon szerethető figurákkal, hogy nehezen tudjuk elhinni, hogy ebből bármi rossz kisülhet. Főleg ha az eddig elmondottakhoz még hozzácsapjuk, hogy Liza oldalán feltűnik többek közt Reviczky Gábor, Molnár Piroska és Szabó Győző is. A magyar film diadalmenete úgy látszik, 2015-ben is folytatódik.

Bemutató: február 19 (16)

VadonA Vadon mindaz, ami az Út a vadonba lehetett volna: egyszerre roadtrip, érzékeny dráma önmagunk kereséséről és megtalálásáról, valamint az ember és a természet egymásnak feszüléséről. A történet szerint Cheryl Strayednek (Reese Witherspoon) több év önpusztító viselkedés után anyja halála és válása adja meg a végső lökést, hogy elinduljon a saját El Caminojára: egy négyezer kilométeres túrára. A kritikusok Witherspoon fantasztikus alakítása és a gyönyörűen fényképezett tájak mellett külön kiemelték, hogy a film végig emberközeli és intim marad, úgy mutatja be Cheryl megváltástörténetét, hogy Sean Penn filmjével ellentétben nem lesz belőle egy hangzatos üresség.

Bemutató: február 19. (16)

NyereményjátékÖt darab páros belépőt sorsolunk ki a Liza, a rókatündér című film premier előtti vetítésére! Válaszolj helyesen az alábbi kérdésre a cikkhez tartozó kommentben szerda délelőttig, és ott lehetsz a február 18-án a Lurdy Moziban: - Milyen mondavilágból ered a rókatündér legendája?
A nyerteseket Facebookonértesítjük, figyeljétek a mappákat!