Bár elsőre azt gondolnánk, hogy a városon belül már egyáltalán nem folyik kisipari termelés, ez közel sincs így. A Böszörményi Nagy Gergely vezetése alatt működő ügynökség ismét egy remek ötlettel állt elő, és tegnap elindította új honlapját, ahol a városban található kis "kreatív" műhelyek között böngészhetünk. Öreg szakik, évtizedek óta működő műhelyek és a "know how" - egy helyen!

Biztosan megesett már veled is, hogy valamit meg kellett javíttatnod, és egyből egy plázába rohantál vagy órákig mászkáltál az utcán, de mégsem találtad meg a megfelelő szakembert. Vagy például a cégednek kellett legyártani száz darab repiajándékot és (látszólag) egyszerűbb volt Kínából megrendelni, mint egy helyi szakit találni, aki - gyaníthatóan ezerszer jobb minőségben - legyártja neked a kért termékeket. "A magyaroknak szeretek eladni, mert ilyen gagyit ennyiért nálunk Kínában senki se venne" - olvashatjuk egy kínai kereskedő véleményét Kiss Róbert Richard napokban megjelent könyvében.

Visszatérve a konkrét problémához, Európában nagyjából a hetvenes évek óta csökken az ipari termelés, a városokban mindenképpen. Ez Magyarországon még súlyosbítva volt a téeszesítéssel és a szövetkezesítéssel, ami ha jól működik, nem feltétlenül lenne rossz dolog - erre sok külföldi példát ismerünk akár napjainkból is - de nálunk az ismert történelmi okok miatt nem működött jól. Mindez oda vezetett, hogy napjainkra egyre kevesebb a kis műhely a városban, pedig ismét igény mutatkozik ezekre: sokan rájöttek ugyanis arra, hogy "az olcsóbb drágább" és a minőségi munkáért általában tényleg megéri többet fizetni.

Ráadásul a kétezres években ha egy üzlet nincs fönt a neten, az szinte nem létezik és legyünk őszinték, a nyugdíjas cipész bácsik nem a web2 nagymesterei. Éppen ezért is nagyszerű ötlet, hogy a Design Terminál összegyűjtötte ezeket a helyeket: egyelőre a Nagykörúton belül, de így is kétszáz fölött találunk itt különböző műhelyeket: kalapkészítőt, cipzárjavítót, jelvénygyárost, kesztyűkészítőt, paplan- és párnagyártót, lovaglócsizmást, kefekészítőt, cipőszabászt, csillárkészítőt, lámpaernyőst, hangszerkészítőt - és még hosszasan sorolhatnánk.

Mindez a hálózatosodás miatt sem utolsó: régen, amikor a Király utca vagy a Nagykörút még nem kebabosokkal, hanem műhelyekkel volt tele, teljesen természetes volt, hogy ezek a mesterek ismerték egymást, ha kellett, együtt gyártottak le egy terméket, hiszen mindenki a saját szakterületén a legjobb. Emellett a mesterek könnyedén beszerezhették az alapanyagokat, ez manapság sokszor nem is olyan egyszerű.

Napjainkra egyre több - szép magyar szavakkal - showroom és pop-up store a tanújele annak, hogy ismét elindult valami: a ruháinkat és kiegészítőinket már nem feltétlenül Hennestől és Mauritztól, hanem fiatal dizájnerektől vesszük, többek közt nekik is segítség lehet az új honlap, hogy rátaláljanak a megfelelő alapanyagra vagy éppen arra, aki legyártja az adott terméket.

Az elmúlt évtizedekben a szakképzés finoman szólva is elmaradt; szakmák tűntek el szinte teljesen, így a "túlélő" műhelyek a felhalmozott évtizedes-évszázados tudás átadásának zálogai lehetnek: a gimikben kevésbé hasító gyerekek is média menedzserek, kommunikációs szakemberek rosszabb esetben "villalakók" szeretnének lenni, miközben - minden irónia nélkül mondjuk - óriási szükség lenne jó pékekre, szabókra és cipészekre.

Az oldal jól használható, jobbra ki tudjuk választani, hogy milyen mesterségekre szűrünk rá, az eredményeket pedig a térképen láthatjuk. Az egyes boltokhoz rövid leírás és fotó is tartozik, valamint láthatjuk a nyitva tartási időt is. Cél a közösségi szerkesztés; tehát ha ismersz olyan műhelyt, ami még nincs fönt, nyugodtan javasolhatod a regisztrálását! Szóval: itt az új honlap, használjátok!
Design Terminál
Cím:

1053 Budapest, Kálvin tér 3.
Facebook