Idén nemcsak a Design Terminálban találhatod meg a minőségi magyar termékeket, hanem újdonságként Budapest öt pontján várnak az Ajándék Terminál standjai. December 5. és 24. között a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest, a Magyar Nemzeti Galéria és a WestEnd City Center ad helyet a Design Terminál mellett a karácsonyi vásárnak.

Az Ajándék Terminál ebben az évben 150 magyar designer termékeit vonultatja fel azzal a céllal, hogy segítse a kiemelkedő tehetségű magyar tervezők és a nagyközönség egymásra találását.

A szerdai sajtótúra alkalmával két helyszínt jártunk be az ötből. Elsőként a Four Seasons Hotelben tekintettük meg a kínálat egy részét igazi adventi hangulatban, hiszen a Gresham-palota karácsonyi vására épp ott zajlik. Ennek megfelelően az installáció reflektál a téli hangulatra, miközben ékszerek, porcelánból készült ajándéktárgyak, divatcuccok, bútorok és lakáskiegészítők között lehet mazsolázni. A tervezők célja az volt, hogy minél több emberhez eljussanak a munkáik.

Nagy Adrienn ékszertervezőtől megtudtuk, hogy direkt olcsóbb, Magyarországon előállított termékekkel készültek.

Kicsivel odébb, az Erzsébet téri Design Terminál pop-up store-jában 33 tervező produktumaiból lehet válogatni a cipőktől a szemüvegeken át egészen a táskákig. Az Artista márka képviseletében Imre Katalin

elmondta, hogy a Metropolis című film és a városi élet által inspirált ruhái az elegánsabb vonalat képviselik, amelyek "egész napos" viseletek, azaz ugyanúgy megállják a helyüket reggel a munkába induláskor, mint az esti bulihoz.

Az egyik legérdekesebb bemutatót a parfümökkel foglalkozó Minya Viktória tartotta. Hosszú-hosszú évekkel ezelőtt kiváltságos és magasztos dolog volt a parfüm szertartásszerű magunkra helyezése; nem csak abból állt, mint manapság, amikor mondjuk a zselé hajunkra kenése után kettőt fújunk a nyakunkra, és már indulunk is. Nemes nyersanyagokból készült illatfelhőivel Viktória a régi korok hangulatát próbálja visszahozni. Felelevenítette például az évszázadokkal ezelőtt ismertté vált Magyar Királynő Vizét, az erre a névre keresztelt parfümjének – nem tévedés – tokajiaszú-illata van.

Ha az Ajándék Terminálban szereznéd be a karácsonyi ajándékokat, december 24-ig teheted meg.


Idetartozik, hogy közös karácsonyfát állított a Design Terminál, a Hello Wood alkotócsapat és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az Erzsébet téren. A kizárólag tűzifából készült installáció alapanyaga az ünnepek után rászoruló családokhoz kerül.

Az öt nap alatt felépített, 4,5 méter széles, 11 méter magas karácsonyi installáció több mint 5000 db, összesen 150 mázsát kitevő tűzifából épült meg, és Vízkeresztig látható.

A Design Terminál hagyományos karácsonyi rendezvénysorozatának, az Ajándék Terminálnak további karitatív események is részét képezik. A december 17-i Jótékonysági Design Aukción 70 magyar tervező egyedi designtárgyaira lehet licitálni, a befolyó bevétel pedig idén is a MagyarÖkumenikus Segélyszervezet munkáját segíti.