Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró Budapest

Ellopták Bernátot, a Rengeteg RomKafé főmackóját

Ismeretlenek elrabolták a több száz plüssmackójáról és kiváló forró csokijairól híres Rengeteg RomKafé főmedvéjét.

Budapest

Nőnapi adománygyűjtés Józsefvárosban – Higiéniai eszközökkel segíthetjük a rászorulókat

Adománygyűjtést szervez a Józsefvárosi Önkormányzat nőnap alkalmából, március 5-ig több helyszínen adhatunk le higiéniai cikkeket.

Budapest

Hőhullám a IV. kerületben – Miért mindig Újpesten dől meg a melegrekord?

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, sok közülük Újpesten. Ez a kerület lenne a város legmelegebb helye?

budapest

Elkészült a Páduai Szent Antal-plébániatemplom tornya a Bosnyák téren

Kevesen tudják, de a város egyik legnagyobb temploma a Bosnyák téren található. A templom alapkövét 1941-ben rakták le, a háború vége után nem sokkal be is fejezték az építkezést, illetve csak majdnem: a torony megépítésére majdnem hét évtizedet kellett várni. Ha már ott jártunk, megnéztük az épületet kívül-belül.

A templom terveit a korszak népszerű és tehetséges építésze, Rimanóczy Gyula készítette. Neki köszönhetjük egyébként - többek között - a pasaréti római katolikus templomot, rendházat és az autóbusz-állomást, a Műegyetem "R" épületét, a Dob utcai posta épületét. A középületeken kívül számos budapesti villa építése is a nevéhez fűződik.

Érdekesség, hogy a zuglói templom alapkövet 1941-ben az azóta boldoggá avatott Meszlényi Zoltán helyezte el, akiről az általunk is bemutatott kelenföldi templom kapta nevét. A zuglói épület 1944-ra majdnem készen állt, de a háború miatt némileg elhúzódott a kivitelezés. Mindszenthy József hercegprímás 1946-ban áldotta meg, majd használatba vették a nagyjából 3000 fő befogadására képes templomot, de a torony megépítésére majdnem hét évtizedet kellett várni.

A háromhajós épületet fedő fakazettás mennyezet festményeit Beszédes László és testvérei készítették. A szentély falát alul tardosi vörös márvány, efölött pedig Kontuly Béla festőművész falfestményei díszítik. Utóbbiak a templom névadója, Páduai Szent Antal életéből vett jeleneteket ábrázolnak.

A tavaly megkezdett toronyépítés költségeinek tekintélyes részét a hívők adományaiból fedezték. A kivitelezést a katolikus egyházhoz kötődő Constructor Domini végezte: a számos referenciával rendelkező cég szigorú önkorlátozó elvek szerint működik, például "az egyenlő pályák, egyenlő esélyek" elvét vallva mindig időben kifizetik alvállalkozóikat. Normális esetben ezt nem kellene külön hangsúlyozni, de ismerve a magyar viszonyokat, ez komoly fegyverténynek számít.

A torony most mintegy 50 méter magas, melynek nagyjából a felét teszi ki az új rész. Anyagát ugyanabból az ürömi bányából szerezték be, ahonnan közel hetven éve az építéshez használt többi anyagot. A torony régi és új része közt mégis látszik némi színkülönbség, nyilván az építés óta eltelt évtizedek alatt színeződött el a kőanyag. A toronyban több új harang otthonra lelt, amelyek mindegyikét egy híres őrbottyáni műhelyben öntötték.

A Bosnyák tér egyébként 1901-ben kapta nevét, mivel Ferenc József a budai királyi palota testőrségébe korábban bosnyák katonákat soroztatott be, gyakorlótérül pedig a mai tér környéke szolgált. A városrész - egészen a paneltömbök megépítéséig - családi házakkal és kertekkel tarkított, nyugalmas negyed volt.

A zuglói városközpont hiánya azonban szembeötlő, így urbanisztikai szempontból sem mellékes, hogy a templomtorony már messziről jelzi a főteret, amely ugyan fontos közlekedési útvonalak mentén helyezkedik el, de mindeddig nem tudta betölteni azt a szerepet, amelyet egy nagyvárosi tértől elvárna az ember. Az épület tömege mostantól valóban olyan, ahogy azt az építész hét évtizede megálmodta, a városrész pedig egy új építészeti jellel gazdagodott.

Hasonló tartalmak

Budapest

Budapest és a bűvös 7-es szám

Rejtélyes oknál fogva a 7-es számot misztikus titokzatosság lengi körül. Ezért megnéztük, mi az, ami kötődik vagy kötődött ehhez a számhoz Budapesten.

Budapest

Teljesen átépíthetik a Clark Ádám teret

Bár úgy tűnt, a Lánchíd rekonstrukciójával sok változáson esett át maga a tér is, teljes felújításáról most írtak alá szándéknyilatkozatot

Neked ajánlott

A