Idén ősszel huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Budai Várban az immár hagyományosnak számító borfesztivált. Nagy meglepetésre már csak azért se számíts, mert a színvonal évek óta egyenletesen jó. Nagyon mellényúlni sehol sem tudsz, de kis szerencsével nagyon izgalmas tételekre is bukkanhatsz - ehhez adunk most segítséget.

A Budavári Borfesztivál neve egyfajta minőségi garancia. Akár a gasztrós kínálatról, akár a programokról beszélünk, a szervezők ügyelnek a részletekre, ráadásul a különféle jegytípusokkal a Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállításait ingyenesen, a Magyar Nemzeti Galéria dada-kiállítását kedvezményes áron nézheted meg.

A nagy nevek mellett mindenképp érdemes híres borvidékek kevésbé ismert, vagy nem túl ismert borvidékek kevésbé híres borászatait is felfedezni. A 91-es standon például számos értéket felmutató kis pincészet boraiba futhatsz bele: Tokajban a Barta Pince az egyik legnevesebb területet tette rendbe, így kíváncsiak vagyunk az Öreg Király dűlőről származó boraikra. A Sopron mellől érkező fertőrákosi RáspiBorászat vörösei kifejezetten izgalmasnak ígérkeznek.

Szintén ezen a standon találjuk Szentesi József borait, amelyekre az egész Etyek-Budai borvidék büszke lehet. A borász régi magyar fajtákat kutat fel, így borai minden értelemben kuriózumnak számítanak. Egy nehéznek mondott terepen, a Mátrai borvidéken, természetes eszközökkel dolgozik Losonci Bálint és Szecskő Tamás. Összefogásuk példaértékű, boraik pedig komoly meglepetést tartogathatnak.

A Szekszárd melletti Bátán alkotó, fiatal Bősz Adrián (161-es stand) remek kékfrankosokkal áll elő évről évre. Szintén érdekes tételekre akadhatunk a tokaji Balassa Bornál (13-as stand). A csopaki Szent Donát Birtok (179-es stand) már csak azért is érdekes, mert elkötelezettségük révén sokat tettek a csopaki eredetvédelem kialakításáért.

Igazi meglepetést tartogat a hazai pezsgőrajongóknak a Kreinbacher Birtok (208-as stand), ugyanis a francia Christian Forget segítségével az első lépéstől az utolsóig Somló hegyén készítették el a champagne-i hagyományokat felelevenítő pezsgőjüket. A pezsgőmester segítségével kiválasztották a furmintot, mint pezsgőkészítésre különösen alkalmas, de a helyi adottságokat, karaktert megőrző szőlőfajtát és ebből készítik a kötelezően előírt 9 hónap helyett 18-22 hónapig, palackban érlelt italokat. Remek választás bármelyik, akárcsak a pincészet borai közül a syrah: egy huszárvágással eldöntötték, hogy vörösbort csinálnak a csak fehérekről ismert vidéken, és azóta sikert sikerre halmoznak vele. Szóval, a Bëlga csodálatos soraival üzenjük a franciáknak, legyenek résen a présen.

A fesztivál díszvendége idén Olaszország, így az évezredes borkészítési kultúrával rendelkező ország számos pincészetével - Argiolas, Ca'del Bosco, Caparzo, Ceretto, Librandi, di Lenardo, Cantina Valpolicella Negrar, Monteverdi, Torrevento, Duca di Salaparuta - találkozhatsz (140-es standon). A fesztivál nemzetközi jellegét erősítik a horvátországi magyar borászok (64-es stand) nedűi, valamint az Aradról érkező Balla Géza borai (189-es stand).

Ha szereted a jó bort, eső ide vagy oda, itt a helyed.

A cikk megírásához nyújtott segítséget köszönjük Kürthy András borszakértőnek.