Az egyre terjeszkedő buli és gasztronegyed egy ideje már a Klauzál tér felé is nyújtózkodik, most a Csányi-Dob utca sarkán nyílt egy új hely, mely reggeltől estig, éppen az adott napszakhoz igazítva várja barátsággal a reggeli ébredőket, a déli menüzőket és az esti lazítani vágyókat. A srácok a könnyed hangulat ellenére elég komolyan gondolták a vendéglátást, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Stika felirat az alkarjukon – szigorúan lemoshatatlanul.

Álomkép volt még pár hónapja Kiss Henrik és Tamáska Mihály terve. Két vendéglátásban dolgozó srác egy hosszú hét utáni italozás közben cinkosan kacsintott össze: olyan jó lenne egy saját hely! Egy olyan igazi, ahol a maguk urai lehetnek, ahol olyan kávékat, borokat és ételeket kínálnak, melyeket a legjobb szívvel tudnak ajánlani. Aztán az események felgyorsultak, éppen abban az utcában találtak egy üzlethelyiséget, ahol először ötleteltek a saját projektről. A több éve elhagyatottan álló sarki üzletet úgy gatyába rázták pár hónap alatt, hogy ki is nyitottak a tervezett napon, augusztusban. Mivel a Stika helyén számtalan üzlet volt már, többek között egy patyolat is, először ezt a tematikát akarták továbbvinni dizájnban is, de végül a “stika” szó és az enteriőr találta meg őket. Először érkezett az ötletes logó, amit, ugye, a srácok nyitás után szépen az alkarjukra is varrattak. A belső terekért Körmendy Pál felelt, a grafikai dizájn és a logó Losits Gábor munkája.

A Stika letisztult, sok a fafelület, mellőzik a romkocsmákra jellemző kiegészítőket, de a borbárok merev hangulatát sem találjuk meg náluk. A fekete-fehér-barna színek dominálnak, viszont a kirakatszerű, teljes utcafrontos üvegajtók miatt nagyon fényes és szellős a tér. Szembetűnő, hogy a padló klasszikus, régi pepita padlólapokból áll, melyeket korhűre restauráltak; csak néhány sérült lapot kellett kicserélni újra. Ettől a padlózattól van a Stikának valami különös, “békebeli” presszó hangulata, ami nagyon hiányzott már a belvárosból. A peremkerületekben találni még néhány ilyen atmoszférájú helyet, de azokba maximum nosztalgiából vagy extrém sportként szabad betérni. A hely érdekessége, hogy a Csányi utca felé egy kis ablakot is nyitottak, melyen a kávékat, a reggeli croissant lehet átvenni, extragyorsan.

Ha pedig a reggelinél tartunk, nos abban elég erősek és reggel 8:00-tól egészen zárásig bármikor rendelhetünk egy jó croquet monsieur-t (990 forint), vagy az általunk is megkóstolt, kiadós Stika reggelit (1590 forint). Hétvégén külön öröm az egész napos reggeli…, mert hiszen kinek van kedve vasárnap délelőtt villásreggelit összeállítani otthon egy pörgős hét és egy szombati mulatság után?! A reggelik házias fűszerezésű húsai a Püski Manufaktúrától, valamint a Klauzál téri Fejős Húsboltból érkeznek. Azt pedig talán nem is kell külön kiemelnünk, hogy a konyha alapanyagai nem a hipermarketekből érkeznek, hanem a srácok által összeállított termelők, piacok pultjairól.

Az ebédidő is izgalmas lehet, mert menüvel is készülnek (3 fogás 1450 forint) valamint ízletes a’la carte ételeik is vannak természetesen. Nem túlspilázva, nem agyonbonyolítva: hagyományos ételeket kínálnak, itt-ott egy csavarral, amitől igazi jelleget kapnak. Ilyen volt például a kápiával felturbózott padlizsánkrém (890 forint), vagy kedvencünk, a szuper omlósra konfitált kacsacomb petrezselymes-vajas babbal. (1390 forint) Bazsalikomos-paradicsomos tésztaételt is kóstoltunk (1390 forint) és ebben sem csalódtunk. Az ízek is “kedvesek”, akár az egész hely.

Természetesen az esti időszakban is lehet választani a főételek közül, de számos tapas jellegű krém, saláta, szendvics is rendelhető a jobbnál jobb borok és sörök mellé. Henrik szívügye a bor, ezért egy különleges szelekciót állít majd össze minden szezonra. Akár Budapesten kevésbé ismert magyar borászok “titkos” tételeivel is. 2000 forinttól/palack 7400 forintig találunk borokat, így szabadon válogathat a fiatalabb réteg és akár a képzettebb borosok is. Habzóborokban szintén erősek, ami annyira nem jellemző a belvárosi helyekre. Csapra verve kérhetünk Hoegaardent, Belle-Vue Krieket, Staroprament is, korrekt áron. Amiről pedig még nem beszéltünk: a borok és finom ételek mellett kávéfronton is elég professzionális a Stika csapata: Tamáska Mihály maga is barista, adott tehát a kávé szeretete, sőt művészete. Remek flat white-ot készítenek világos pörkölésű, Lucky Cap kávéjukból!

Egy rohamtempóban megvalósult álom eredménye a Stika, ami az elegáns, csokornyakkendős fiúkkal, szuper kávékkal, gondosan válogatott borokkal, házias ízekkel hamarosan a VII. kerület egyik új kedvence lehet.