A különböző kiállítások anyagai gyakran érkeznek kamionnal, legyen szó fotóról, festményről vagy szoborról - az viszont ritkaság, hogy a tárgyakat lényegében ki sem pakolják. A Danube Revisited nevű projekt keretében női fotósok munkáival ismerkedhetünk.

A közelmúltban bemutattuk a világhíres fotóügynökség, a Magnum Photos két, a Mai Manó Házban és a Capa Központban megrendezett kiállítását. Az ügynökség első női tagja, Inge Morath 1955-ben csatlakozott a társasághoz. A fiatal fotós elhatározta, hogy bejárja az összes országot a Duna mentén és fotókban örökíti meg az emberek életét.

A hölgy csak a jó öreg Vasfüggönnyel nem számolt, így tervét akkor csak részben tudta megvalósítani, de a rendszerváltás után visszatért és két éven keresztül fotózta, hogy milyen hatással volt a szocializmus az itt élők hétköznapjaira.

Idén nyáron nyolc fotográfusnő - a Danube Revisited – The Inge Morath Truck Project nevű kezdeményezés keretében - egy 7,5 tonnás kamionban kialakított mobil fotógalériával járja végig a folyó menti településeket a nagy előd előtti tisztelgésképp. Az alkotók, Ami Vitale, Claire Martin, Claudia Guadarrama, Emily Schiffer, Jessica Dimmock, Kathryn Cook, Lurdes R. Basolí és Olivia Arthur a járművel tartanak, maguk is dokumentálják az utat és szakmai előadásokat tartanak.

A kamiontárlat holnap ér a Nagymező utcába, a Capa Központ elé, ahol két napig, július 22-én és 23-án 17 és 22 óra között ingyenesen megtekinthető. A kiállításhoz július 23-án, szerdán 19 órától angol nyelvű pódiumbeszélgetés is kapcsolódik a Capa Központ Stúdiójában.

A nyitókép a kiállítás bécsi állomásán, a Westlicht Galerie udvarán készült.