A Design Világnapja alkalmából bemutatták az őszi Design Hét Budapest gondozásában megjelent Budapest Design Map idei kiadását, mely megújult formában, kiegészült és aktualizált tartalommal segíti a tájékozódást a design rajongók számára.

Igazi hiánypótló termék a Magyar Formatervezési Tanács megbízásából összeállított angol nyelvű térkép, és elég népszerű is, hiszen már rengetegen letöltötték a főváros design értékei közti barangoláshoz segítséget nyújtó alkalmazást. Nagyjából 150, a várostérképben elhelyezett, tematikus csoportokba rendezett budapesti design boltról, galériáról és múzeumról nyújt alapinformációkat (cím, nyitva tartás, weboldal, leírás, stb.) és fotókat az elmúlt évhez hasonlóan idén is.

„A papíralaptól eltérve az új generációs turisták miatt találtuk ki ezt az applikációt androidra és iOS-re. Nagyjából 60-70 mega méretű, de nem kell megijedni: elég egyszer letölteni és onnantól kezdve internetkapcsolat nélkül is használható. Az egész angol nyelven működik, formatervezőktől kezdve a múzeumokon át egészen a piacokig, kávézókéig eléggé széles palettán lehet keresni az üzletek között” – mondta a We Love Budapestnek az alkalmazásról Osvárt Judit projektvezető.Ehhez kapcsolódóan egy túra keretében a 150 design boltból hatot járhattunk végig. Voltunk többek között az Erzsébet tér közelében található Hannabi Freestyle Home-ban, ott Rácz Anikó mesélte el, milyen személyre szabott designkanapékat terveznek és készítenek adott helyek, illetve személyek számára. A Király utcai VA Design-banVincze Ágnes jóvoltából betekintést nyerhettünk az egyébként hatalmas méretű épületben található bemutatóterembe és designmúzeumba, ahol a legismertebb olasz és német tervezők munkáit csodálhattuk meg. A jelző nem túlzás, ugyanis a kiállított tárgyak – bár egy részük megvásárolható – gyakorlatilag egyedi darabnak számítanak és a múzeumi részben lévők között akadnak 80-100 éve készítettek is.

A Wesselényi utcai BP Shop-ba betérve igazi magyar sikertörténetről hallhattunk: az üzlet 2011 nyarán alakult, először webshopként üzemelt, de annyira kinőtte magát, hogy napjainkra már három külön bolt található a városban. A hip-hop szubkultúrához köthető márka egyedi streetwear és fashion vonalat vezetett be, BornemisszaMárk marketing- és kommunikációs vezetőtől megtudtuk, hogy a környező országok felé is próbálnak terjeszkedni. A bő három órányi túra az Astoriánál lévő zárult, ahol a résztvevők az üzlet saját készítésű finomságaiból kaphattak kóstolót.