Mi a közös az édességekben és a designban? Egy jó megoldás: a Cukorka - Sweetfabric Budapest. Itt a Múzeum körúti kis manufaktúrában ugyanis egyedi, különleges szín- és formavilágú cukorkák és nyalókák születnek. A pláne az egészben, hogy karamell illat közepette végig is nézhetjük, az országban egyedülálló módon, hogy hogyan lesz a fortyogó masszából, akár feliratot is tartalmazó kis finomság. Amennyiben nem csak olvasni szeretnél a finomságokról, hanem meg is szeretnéd kóstolni ôket, akkor lájkold a cikket, válaszolj a kérdésre, majd nyerj egy kémcsövet tele cukisággal!

Jöjjön most a nyalóka!Gerzsenyi András „két évente szeret valami újat kitalálni”. Az Insitu és a Front dizájn üzletek után ezúttal olyat sikerült kiötlenie, ami nem csak számára,de az országban is hódítatlan területnek számít. Cukorkagyárat nyitott Cukorka néven. Az említett üzletek közelében lévő piros fehér falak közé zárt üzem pedig azok számára is csábító, akiknek az érdeklődését a design csak a gasztronómiával ötvözve képes felkelteni.

Üzemi kreativitásAz üzletként is működő kis gyárban Andráson kívül még ketten dolgoznak. Hajdú Anett munkáját dicséri több látványos megoldáson túl például a munkaruhájuk, a piros kötényke. A belső kialakítás is saját ötletekből, mi több saját kezük gyümölcseként született.

Vannak még fel nem derített terepek a cukorkák terén, ahogyan Andrásék mondják még ma is folyamatosan képzik magukat, tanulják a különböző fortélyokat. Az alapokat egyébként több helyről szedték össze; az interneten fellelhető információktól, Szerbiában élő és dolgozó cukormesterekig tart az okatató anyagok sora. Egy fél év kiképzés után indult el a gyártás, a jövőben tervezik a gumicukrok, vattacukrok készítés is. Egy biztos: az karamell illatú arzenál kizárólag cukrokkal és nyalókákkal fog bővülni.

Cukirecept haladóknakA cukorkák elkészítése nem egyszerű, viszont onnantól, hogy a három szakértő ismeri a

titkokat, akár egy óra leforgása alatt is elkészítenek egy-egy adagot. A hozzávalók: kristály cukor, glükóz, víz, citromsav és aromák. 26 féle aroma számtalan kombinációjából jönnek létre az ízek; például Attila kedvence: a kávés-narancsos-fahéjas. Vagy épp a kóstolókat megosztó chilis csípős íz.

A készítés folyamata iránt is érdeklődők négy féle workshop közül válogathatnak. Ezeket a résztvevők száma, illetve a bemutató időtartama különbözteti meg egymástól. Két-három emberestől, egész nagy, 25 fős csoportokat is szívesen beavatnak a gyártás rejtelmeiben, kellemes karamell illet közepette. A műhely foglalkozásokra előre kell bejelentkezni, de ha szerencsénk van véletlenszerűen is nyithatunk be olyankor mikor éppen alkotás folyik. Nagyon szerencsés az üzlet kialakítása ilyen szempontból, mert tényleg minden látszik.

Édes élvezetHa a Cukorkában tényleg 50-50% a design és a gasztronómia aránya - ahogyan Anett saccolta - , akkor megkerülhetetlen az egészség kérdése. Ebből a szempontból meglepő jó hír nincsen arra vonatkozóan miért kell cukorkát enni. Talán csak András tippjét érdemes megfogadni, miszerint az édesség után jól jön egy fluoridos rágó. De inkább maradjunk annyiban: a látvány megér minden kalóriát!Amennyiben nem csak olvasni szeretnél a finomságokról, hanem meg is szeretnéd kóstolni őket, akkor lájkold a cikket, válaszolj a következő kérdésre komment formájában, majd nyerj egy kémcsövet tele cukisággal!
Kérdés: Milyen illat uralkodik a Cukorka - Sweetfabric Budapest boltjában?(A helyes válaszokat január 23-ig (hétfô) várjuk!)
Cukorka
Cím:

1053 Budapest, Múzeum körút 7.

FacebookHonlap