Prágai hangulatot varázsol a IV. Budavári Sörfesztivál június 12. és 15. között a fővárosba. A látogatókat Magyarországon elérhetetlen cseh sörök és extrém sörkülönlegességek várják a sörünnepen, melynek vendége egy igazi sörnagyhatalom, Csehország lesz. A folyékony kenyér iránt érdeklődők 200-féle sörrel, a hazai gyárak klasszikus ízeivel, a kézműves sörfőzdék egyedi ízesítésű nedűivel és a cseh mellett belga, angol, ír, német, szlovák és holland sörkülönlegességekkel találkozhatnak.

A rendezvényen a vendégország saját udvart kap, ahol egy helyen megtalálhatóak lesznek a cseh sörök mellett a hagyományos cseh ételek, a hangulatról pedig természetesen cseh zenészek gondoskodnak. A klasszikus nedűkkel egyetemben a birsalmás, a narancsos-korianderes, az erdei gyümölcsös, a banános, a szilvás és a müncheni recept alapján készült Kótyagos sört is csapra verik a négynapos eseményen. A Kapucinus legújabb, közel 50 százalékos sörpárlata szintén megkóstolható, a lágyabb ízek kedvelői a Cider Ligetben, a cigányzenét kedvelők pedig a Balkán Kertben szórakozhatnak.

A sörfőzdék közül csapolásra készen áll majd a Stari Sörfőzde, a Gyertyános Sörfőzde, a Köleses Sörfőzde, a Kapucinus Sörfőzde, a Bader Sörfőzde, a Győrzámolyi Sörfőzde, a Domján Sörfőzde, a Hopfanatic Zip's Big Foot Sörfőzde, a Kárpi Sörfőzde, a Betyár Fekete Főzdebusz és a Fóti Sörfőzde. Az importőröket a Kaltenecker, a Liquid Gold, a Paulaner, a Carlsberg, a Cseh Sörök háza és Belgaco Laskó Sör képviselteti, míg a nagy gyárakat a Heineken, a Dreher, a Borsodi és a Pécsi Sör prezentálja a világörökség részét képező épületegyüttes tagjai között, a vendégek tehát lenyűgöző környezetben ízlelhetik meg a legjobb import és kézműves söröket, valamint a cidereket.

„Az elmúlt évek bebizonyították számunkra, hogy Magyarország egy igazi sörnagyhatalom, Budapest pedig szépen lassan a sörgasztronómia regionális központjává válik: sorra nyílnak a kézműves sörözők és egyre elterjedtebbek a sörvacsorák is. A Budavári Sörfesztivál már a kezdetektől fogva élharcosa volt ennek a folyamatnak, mára már hagyományteremtőnek is tekinthető a rendezvényünk. Sörgasztronómia határok nélkül. Leginkább így lehet röviden összefoglalni, hogy mit kínál a IV. Budavári Sörfesztivál. Számos meglepetést tartogatunk, de annyit már most elmondhatok, hogy a jól ismert belga, ír és német nedűk mellett olyan cseh sörkülönlegességeket is megkóstolhatnak vendégeink, amelyek a magyar közönség számára eddig ismeretlenek vagy elérhetetlenek voltak” – mondta Kurucz Dániel, a sörfeszt egyik főszervezője.

Persze jó szokás szerint a kortyolgatáson és a falatozáson kívül egyéb lehetőségek is adottak a jó hangulathoz: a bővülő zenei palettának köszönhetően koncertet ad a Boney M-ből ismert SheylaBonnick, Caramel illetve Majka & Curtis, a 90-es évek retro partiján pedig többek között az Animal Cannibals és a Kozmix is fellép. A muzsikán kívül a Dumaszínház stand uposai szórakoztatják majd a közönséget.Ami a hasznos tudnivalókat illeti, a vendégek ismét 4 deciliteres betétdíjas üvegkorsókban fogyaszthatják a minőségi söröket, a kísérletező kedvű sörimádók pedig 2 deciliteres kóstoló adagokat is választhatnak, hogy még több fajta nedűt próbálhassanak ki. A napijegyért változatlanul 1999 forintot kell fizetni, amely tavalyhoz hasonlóan tartalmazza az első korsó sör árát is, a fizetési rendszer pedig kártyás.A IV. Budavári Sörfesztivál kiemelt célja a gazdag hazai sörkultúra és gasztronómiai sörfogyasztásnépszerűsítése, és a magyarországi kézműves sörfőzdék megismertetése a nagyközönséggel.