A csapolt joghurtjukat, a fahéjas csigákat és az extra pereceket már ismerjük a BITE-tól, de az Astorián található üzletben immár kolbászillat fogadja a betérőket. A narancs színnel új nevet is kapott az üzlet: BITE Sausage&Beer-re keresztelték. Nem nehéz kitalálni, hogy a sör és a kolbász lett a fő csapásvonal. Szeretnék kicsit modernizálni a henteskultúrát, trendibb keretek közé terelni a húsimádókat, kolbászra szoktatni a külföldieket és jóllakatni a hétvégi romkocsmázókat. Egy tucat fajta kolbász, óriási karéj parasztkenyerek, megszámlálhatatlan számú szósz és hideg sör vár minden ragadozót, legalább egy harapásra.

A Valami Amerika talponállós, tunkolós jelenete óta már olyanok is szívesen mennek
piacra

vagy henteshez lakmározni, akik azelőtt vonakodtak a szaftos történetektől. Ráadásul, az igazán finom kolbász nem feltétlenül spricceli le fogyasztójának zsabóját - nem attól lesz magyaros és kraftos, hogy tiszta zsír, sőt. A BITE csapata már hónapok óta készült rá, hogy, ha kerítés nem is, de a repertoár a legjobb kolbászokból legyen összeállítva: kisebb budapesti és vidéki hentesekhez látogattak el, a város kedvenc pecsenyézőit is letesztelték. Végül összeállt a beszállítók sora, pékségként megmaradt a Nyugati téren található üzlet, az Astoriánál pedig beindult a kolbász-revolúció.

Hogy mi az, amivel több lehet a BITE egy magyaros gyorsétteremnél, ahol jó minőségű húsokat és igazi parasztos kenyeret adnak? Még nem tudni, hogy mennyire lesznek nyitottak a falatozók a meghökkentő ízpárosításokra, de bizony még minket is zavarba hoztak azzal, hogy grillezett, sült kolbászaikhoz Kaldeneker lekvárokat, chutney-kat mérnek. Így fordulhatott elő, hogy a bajor verzióhoz meggyes rebarbara lekvárt, a borjúkolbászhoz medvehagymás alma chutney-t, a kacsakolbászhoz pedig levendulás epres lekvárt kaptunk. Egy percig sem bánjuk a gyümölcsös élményt, mert lehet, hogy magunktól maradtunk volna a jól bevált mustárnál. Vagy á la natur - mert éppen annyira szaftosak a BITE kolbászok, hogy nem ordítanak nyeléskönnyítő szószért. Ezek a sokszor hajmeresztő társítások mindenkinek ajánlottak -

még mi sem mentünk le a nagyinál a pincébe némi szilvalekvárért a hurka mellé. Pedig…lehet, jó lett volna idejekorán felismerni a lehetőséget. Apropó, hurka: természetesen véres és májas formában is kapható,

sőt, császárszalonnát is sütnek nekünk, ha arra vágynánk. Mi a csilis kacsakolbászt és a citromos bajort szerettük a legjobban, de fontos megemlékezni a sima, mezítlábas cserkészkolbászról is - mivel tökéletes volt.

Érdekes fúzió a BITE: a belső tér és a terasz is mellőzi a “tanyasi”, rusztikus elemeket, akárcsak a régi BITE, fiatalos, kicsit skandináv beütésű a dizájn, plafonról lógó sonkák és ajtónálló plasztikmangalicák nélkül. A magas asztaloknál bárszékekre ülhetünk, de sietősen, akár állva is el lehet fogyasztani a rendelést. Minden esetben tálcán kapjuk az ételt, ez gusztusos és praktikus megoldás, nem gurul le a kolbász a tányérról, és az átázós papírtányérokkal sem kell bajlódni. Vannak előre összeállított menük (Pikáns menü 1050 forint, Cserkész menü 1290 forint, Debreceni menü 1200 forint, Tripla menü 3 főre 2390 forint)

, többféle kolbásszal,

kenyérrel, szósszal, savanyúval, de persze szabadon válogathatunk mi is. Ez esetben szálanként árazzák a kolbászokat

(
bajor kolbász

80-90g

290 forint ,

sült kolbász

110-130 g

420 forint ).

Húsételek imádóinak, paleósoknak, hentes fanoknak kihagyhatatlan az új BITE Sausage&Beer, valamint a hamarosan induló Food Truck is, ami a Madách téren osztja majd a grillezett finomságokat.