Hatalmas népszerűségre tettek szert a melegbulik Budapesten. Vajon mi a titkuk, hogy még Palvin Barbi is ilyen helyekre jár? Interjú a bulik szervezőivel.

WLB: Mit lehet tudni a buli-sorozatotokról?

Garcons – János és András:

A Garcons februárban ünnepelte két éves születésnapját, erre az alkalomra a Little Boots angol énekesnőt hívtuk meg zenei felelősnek. A célcsoportunk a melegközösség, a divatszakmában dolgozók és a téma iránt érzékenyek, de rengeteg médiában dolgozó személy is megfordul nálunk.

Zeneileg próbáltunk valami újra törekedni, electropop, house vonalat behozni ebbe a szegmensbe, így a sok külföldi hozzánk látogató vendég is egy nyugat európai színvonalú bulival találkozhat.

Havi rendszerességgel jelenünk meg. Nagyon sok helyen voltunk már, az A38-tól kezdve, a Trafiqon keresztül, a Tőzsdepalotáig.

!Tape – Ujvári- Pintér Zsorzs és Dobos András:

A !Tape egy családiasabb partisorozat, amit csütörtökönként rendezünk meg.

Általában pár százan fordulnak meg nálunk egy este alatt. A legutóbbi bulink június 5-én volt az Ankertben. Zeneileg a deep house és nu-disco vonalán mozgunk, és ezt keverjük alkalomadtán némi poppal. A többi meleg bulitól eltérően nálunk nemcsak az extázisos tombolásra, de a nyugisabb ismerkedésre is van lehetőség.
Women on Women – Laura Zita:

A WoW elsősorban leszbikus lányoknak szól, de járnak a bulikra meleg fiúk, illetve heterók is. Több mint fél éve indult be a partisorozat, eleinte az Anker Klubban, tavasszal a Toldiban rendeztük meg, nyáron pedig egy szabadtéri szórakozóhelyen bukkannak majd fel a bulik. Zeneileg leginkább klasszikusabb múltidéző bulikat csinálunk – volt már ’90-es évek parti, de rendeztünk magyar estet is, ahol Szécsi Pál és Kovács Kati szólt.
XOXO – Kovács Antal és Erdélyi Ferenc:

A bulink június 7-én debütált a Hegedű utcában található Iskolában. Annak ellenére, hogy aznap egy másik, nagy meleg buli is volt a városban, viszonylag sokan, körülbelül 300-an jöttek el az első partinkra.

Egy olyan partisorozatot álmodtunk meg, amely egyfajta aranyközépút a jelenlegi elvontabb és poposabb bulik között. Stílusos audiovizuál technikával és menő pop-house-nudisco slágerekkel. Szeretnénk belevinni egyéniségünket a meleg bulik műfajába és ezáltal egyfajta hiánypótló szórakozási lehetőséget nyújtani a LMBTQ és velük azonosuló közönségnek.

WLB: Hogy jött, hogy melegbulit csináljatok?

Garcons – János és András:

Fiatalon kezdtük, csak egy jót szerettünk volna bulizni. Sokáig nem találtuk azt a bulit Budapesten, ahol szívesen töltöttük volna az időnket, ezért kezdtük el csinálni. Az érdeklődés a lelkesedésünkkel együtt nőtt, próbáltuk a meleg éjszakai életet egyre inkább kiszélesíteni, illetve nem szokványos parti helyekre terelni, ezzel is teret adva ennek a szubkultúrának.

!Tape – Zsorzs és András:

Négy éve vágtunk bele, először a !Szkafander nevű sorozatot csináltuk, ám jelenleg főként a „!Tape” névvel fémjelzett bulink fut. Korábban rengeteget jártunk meleg szórakozóhelyekre, de nem szerettük a popos bulikat és a „pincehangulatot”. Szerettük volna kicsit felszámolni a „meleggettót”, hogy a heteró barátainkkal együtt partizhassunk.

WoW – Zita:

Túl sok leszbikusoknak szóló buli nincs Budapesten, egy idő után meguntam a kínálatot, és elindultam a saját utamon. Több barátom segített a profil és a logó kidolgozásában, gyönyörű modellekről készült képekkel promóztuk a dolgot, amire gyorsan fel is figyeltek. Egy igényesebb, fiatalosabb közönséget céloztam be, általában 18-30 év közöttiek járnak a rendezvényekre.

XOXO –Feri:

Elég sok buliban részt vettem az elmúlt évben és szép fokozatosan rájöttem, hogy rengeteg dolgot másképpen csinálnék. Például sokan nem is szeretnének táncolni, csak a társaság kedvéért jönnek el. Igyekeztünk olyan helyszínt keresni, ahol a lehető legszorosabb kapcsolat van a tánctér és a szabadtéri csevegő rész között, és úgy gondoljuk, hogy minden eddiginél jobbat sikerült ilyet találni.
WLB: Szerintetek mi az oka a pop-up melegbulik térhódításának? Mi van mostanában a pinceklubokkal, például az Alteregóval?

Garcons – János és András:

A partisorozatunkkal épp az volt a célunk, hogy az ne egy helyhez kötött, hanem változatos és egyre fejlődő dolog legyen. Az Alteregó klubot ma is szívesen látogatják külföldiek, illetve az idősebb korosztály, mi pedig egy másik, kicsit fiatalabb közeget vonzunk be.
Budapest jelenleg nem bővelkedikmeleg helyekben, de reméljük, hogy ez a közeljövőben változni fog. Mi is azon vagyunk, hogy építsük ezt a közeget.

!Tape –Zsorzs és András:

A pincebulik általában nagyon egysíkúak,zeneileg kizárólag a főáramot követik, ami sokaknak nem tetszik. Másrészt ezekre a helyekre szinte csak melegek járnak, így teljesen elszeparálódnak a heteró ismerőseiktől. Ahogy nálunk, úgy egész Európában is inkább „heteró szórakozóhelyeken” megrendezett meleg partik futnak most. Heterók pedig szívesen elmennek ezekre az eseményekre. A mi bulijainkon például körülbelül 30 százalék a nem melegek aránya.

Még mindig szívesen lejárunk az Alteregóba, bár örülünk neki, hogy van más alternatíva is. Ha nagyon extrém kalandokra vágyik az ember, érdemes megnézni a Dohány utcában található CoXx nevű helyet, amely egy igazi szexbár:sötétszobákkal és elvadult performanszokkal. Beülésre pedig a Belgrád rakparton lévő Why Not Cafét ajánlanánk, amelynek egy tágas terasza is van. A „legcivilebb” melegbarát hely talán a Szociális Helyiség a Kazinczy utcában - ezt különösen kedveljük.

WoW – Zita:

Kifejezetten leszbikusoknak való hely alig van a városban, amik vannak, azokat pedig nem igazán hirdetik meg.

Habár szeretem az Alteregót, és gyakran járok le az utóbbi időben egyszerűen kifáradtak az ottani bulik. 3-4 éve meg sem lehetett mozdulni a helyen, mostanában viszont péntek este is előfordul, hogy pang. És zeneileg sem mutatnak változatosságot.

XOXO –Anti:

A fix „meleg helyeknek” mindig van egy negatív kicsengése. Nem járunk ilyen helyekre. Ezekkel a helyekkel például az a baj, hogy mindenki tudja a közönségük identitását és könnyen atrocitás célpontjává válhatnak az ott bulizó tömegek. Másrészt általában teljesen más a célközönség és a korosztály is.

Egy új nemzedék van születőben, melynek tagjai nem szeretnének leszorulni a pincékbe, saját igényüknek, zenei ízlésüknek, identitásuknak megfelelő bulikba szeretnének járni. Az ilyen jellegű partik elterjedése nagyon sokat segít a melegek pozitív társadalmi megítélésében. Ezen kívül kifejezetten közvetlen a hangulat és barátságosak az emberek, ami miatt rengeteg heteró szimpatizáns is feltűnik ezeken bulikon.

WLB: Milyen előnye származhat egy átlagos, „heteró szórakozóhelynek" a melegbulikból? Van olyan hely, amelyik nem vállalja be ezt?

Garcons – János és András:

Szerencsére nem találkoztunk még olyan hellyel, ahol ilyen indokkal visszautasítottak volna. Azt vettük észre, hogy nyitottak a közönségünkre a szórakozóhelyek. Nekik is az a céljuk, hogy egy jó célközönséggel megismertessék magukat.
!Tape – Zsorzs és András:

Amikor négy éve elkezdtük szervezni a bulisorozatunkat, még félve mondtuk el a helyeknek, hogy melegeknek szóló partit csinálnánk. Azóta sok változás történt. Azt látjuk, mára a szórakozóhelyek is észrevették, hogy rendkívüli potenciál rejlik ezekben a bulikban. A melegek „jó közönségnek” számítanak, általában sok pénzt költenek, és kevesebb az agresszivitás is ezeken a bulikon, mint az átlagos heteró partikon.

WOW – Zita:

Előfordult egyszer, hogy egy belvárosi hellyel már leegyeztettünk mindent, mire két nappal később visszamondták a bulinkat azzal az indokkal, hogy „nem akarják elveszíteni a törzsközönségüket”. Végül felajánlottak egy csütörtököt a tervezett hétvégi nap helyett, de így már nem mentünk bele.

XOXO –Feri:

Ez nézőpont kérdése. A szórakozóhelyeknek leginkább a bevétel számít, (tisztelet a kivételnek), ugyanakkor egyes helyszíneknek kifejezetten beletartozik a profiljába a queer tematikájú partik szervezése. Szerencsére eddig nem ütköztünk nehézségekbe a bulink jellege miatt, azt tapasztaljuk, hogy nagyon befogadóak a belvárosi szórakozóhelyek.

WLB: Mennyire számoltok a konkurenciával? Egyeztettek, hogy ne legyenek egymásra szervezések?

Garcons – János és András:

Mindig próbálunk a többi csapatra figyelni, többször fordult elő velünk is, hogy lemondtunk időpontokat másoknak az érdekében és természetesen mi is elvárjuk azt, hogy figyeljenek ránk, hiszen az senkinek sem jó ha ütközések vannak. Természetesen ez nem elkerülhető így sem teljesen, de sosem baj, ha van egy egészséges piaci verseny, hisz az csak épít mindenkit.

Tape – Zsorzs és András:

Igen, szoktunk egyeztetni, van egy közös fórum, amelyet arra tartunk fenn, hogy amennyire lehet, elkerülhessük az átfedéseket. Amikor elkezdtük, szinte alig voltak ilyen bulik. Azóta ez a piaci űr kezd betöltődni, az alig két éve indult Garcons például ma már hatalmas közönséggel rendelkezik.

WOW – Zita:

Szerintem már több melegbulit nem bír el Budapest, a piaci rést az elmúlt években betöltöttük. Nagyjából behatárolható a bulikat látogató pár ezer fős budapesti meleg közönség. Vannak konkurens partik, éppen ezért megpróbálom mindig más időpontban, más fajta zenékkel meghirdetni a bulikat.

XOXO –Anti:

Senkivel nem szeretnénk versenyezni, ennek érdekében következő alkalommal egyeztetések lesznek közöttünk. Abban bízunk, hogy úgy ahogyan a többi csapatnak, majd kialakul nekünk is egy állandó közönségünk. Kisebbség vagyunk, legalább köztünk ne legyen széthúzás.

WLB: Mit tapasztaltok, hogyan változott az elmúlt években a melegekhez való hozzáállás Magyarországon?

Garcons – János és András
:

Pozitívnak látjuk a változást, természetesen, ha Budapest belvárosáról beszélünk. Azt tapasztaljuk, hogy egyre több kívülálló kíváncsi a bulijainkra. Nagyon sok heteró vendég jár hozzánk, aminek mi is nagyon örülünk, és annak is, hogy így nem szeparálódik el ez a közeg.

!Tape –Zsorzs és András:

Vidéken és Budapest külvárosaiban még mindig nem elfogadott a jelenség. Budapest belvárosa viszont egyre nyitottabb, már nem tabu a téma, az utcákon is simán végigmehet kézen fogva egy meleg pár. A most tizen-huszonéves nemzedék pedig folyamatosan tolja ki a határokat, már sokkal lazábbak, bevállalósabbak mint az idősebb generáció. Az utóbbi időben sokszor felfedezhető, hogy bizonyos médiumok segíteni próbálják a melegek integrációját. Ma már egyszerűen cikinek számít a szalonbuzizás, bár nap mint nap látjuk a közéletben, hogy vannak, akiknek még mindig nem esett le a tantusz.

WOW – Zita:

Sajnos sok pozitívumról nem tudok beszámolni. Gyakori, hogy megszólják a melegeket az utcán, szemtanúja voltam már annak is, hogy valakit nem engedtek be nem identitása miatt egy szórakozóhelyre. Hallottam arról is, hogy azért szállított ki a taxis egy meleg párt, mert csókolóztak a kocsiban. Budapest belvárosában persze nyitottabbak az emberek, vidéken sokkal rosszabb a helyzet.

XOXO – Anti és Feri:

Egy nagyon pozitív tendenciáról beszélhetünk – egyre elfogadottabb, természetesebb mindenki számára a jelenség. Melegbuliba járni pedig egyszerűen trendi mostanában.